🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът поема властта до дни, преди това се назначава нова ЦИК

И още: най-важното от горещото начало на новата предизборна кампания през почивните дни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пети май ще е доста натоварен ден за президента Румен Радев. Сутринта той ще връчи мандата за съставяне на правителство на третата по големина парламентарна група БСП, а следобед ще проведе публични консултации с парламентарно представените партии за определянето на кандидатите за новия състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), които трябва да назначи съгласно последните промени в Изборния кодекс.

Интрига с мандата на третата партия няма да има. В събота националният съвет на социалистите взе решение да не прави опит за сформиране на правителство, така че приемането и връщането на мандата веднага ще е просто формалност. След това от президента ще зависи кога ще издаде указа за разпускане на парламента и да насрочи датата за предсрочните парламентарни избори, което според конституцията трябва да стане с един акт, както и да назначи служебно правителство. Той обаче не може да бави прекалено дълго процеса по две причини. Първо, рискува датата на вота да отиде към края на юли, когато вече ще е започнал сезонът на отпуските и избирателите ще са на почивка, и второ, ще му е трудно да намери убедителна за повечето хора причина, така че да не понесе политически щети.

Ако се съди по предварително обявения дневен ред за работата на парламента, най-вероятно това ще стане в петък, защото дотогава ръководството на Народното събрание планира да обсъжда законопроекти.

Това означава, че най-вероятно това Народно събрание ще бъде разпуснато от началото на следващата седмица, съответно оттогава ще бъде назначено служебно правителство. В този вариант изборите ще трябва да се проведат най-късно на 11-ти юли.

Интригата с ЦИК

Интрига обаче може да се заформи около избора на новия състав на ЦИК. Според приетите миналия четвъртък промени в Изборния кодекс нейният състав ще бъде намален от 20 на 15 души, а при формирането ѝ в нея няма да участват представители на партиите, които имат депутати в ЕП, но нямат в българския, както беше досега. Освен това се промени и начинът, по който те ще бъдат избирани. Досега председателят на изборния орган, заместниците му и секретарят се избираха от парламента, а членовете се назначаваха от президента. С новите промени в Изборния кодекс назначаването на целия състав на ЦИК се прехвърли към държавния глава, който трябва да ги назначи с указ по предложение на парламентарно представените политически сили и по предложена от него процедура. При гласуването на текста в правната комисия председателката на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обясни, че тази промяна се налага заради съкратеното време на работа на парламента предвид предсрочните парламентарни избори. Преди за избора на ръководство на ЦИК от парламента първо се приемаха правила, след което се предлагаха кандидати, които се изслушваха от правната комисия, и впоследствие гласуваха в пленарната зала като процедурата отнемаше повече от месец.

Според разпространеното от президентската институция разпределение на местата на парламентарно представените формации по метода на най-големия остатък най-много места ще имат ГЕРБ - 4, следват "Има такъв народ" и БСП с по три, ДПС и "Демократична България" по две, и "Изправи се! Мутри вън! с едно. Спазен е принципът, който важеше и за предишната ЦИК - нито една от политическите сили да няма мнозинство в изборния орган. За кандидатите има определени изисквания, които са описани в Изборния кодекс. Интересен обаче е изборът на ръководство на ЦИК.

По принцип досега винаги политическите сили са се договаряли за председателското място, за зам.-председателите и за секретаря на изборния орган. Сега също е валидно това, но ако формациите не постигнат съгласие за председателския пост или за секретаря и има излъчени повече кандидати, то въпросът ще се решава чрез жребий. Според публикуваните от президентската институция правила всяка формация ще има право на един представител в ръководството на ЦИК, т.е. ако излъчи председател или секретар, няма да има зам.-председател.

Засега само от "Изправи се! Мутри вън!" и БСП посочиха своите кандидатури за ЦИК. От коалицията на Мая Манолова предлагат за член председателят на обществения съвет към досегашния изборен орган Росица Матева. Тя е предложена и за зам.-председател. Трите кандидатури на социалистите са от сегашните членове на изборния орган. Това са Емил Войнов, Силвия Стойчева и Цветанка Георгиева като Войнов е номиниран за зам.-председател на ЦИК.

Въпреки, че точната дата на изборите още не е известна, предизборната кампания вече върви с пълна сила. В случай, че сте се занимавали с по-важни неща през почивните дни, по-долу ще видите обяснени основните сюжети от почивните дни:

Борисов влезе в предизборна кампания

Именно промяната в начина на избор на състава на ЦИК и поправките в Изборния кодекс станаха причина за бурна активност от страна на ГЕРБ през почивните дни, която вървеше по две линии. Едната беше срещу "Има такъв народ", чийто законопроект за промяна на изборните правила беше гласуван в четвъртък. А другата - срещу "Демократична България", чрез които от ГЕРБ се опитаха безуспешно да атакуват и фирмата, която достави машините за гласуване "Сиела норма".

Пръв тон за атаката даде премиерът в оставка Бойко Борисов, който в неделя сутринта даде пространна пресконференция, на която остро разкритикува част от промените в Изборния кодекс сред които въвеждането на изцяло машинно гласуване, включително и за секциите с над 300 избиратели в чужбина, видеонаблюдението, назначаването на ЦИК от президента и бързото обнародване в "Държавен вестник" на промените в Изборния кодекс от Румен Радев. "На разпети петък да приемеш закон за три дни при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема една година преди изборите. Целта беше ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент", каза Борисов. Tова обвинение обаче стъпва на неверни факти. Първо, преди няколко години ГЕРБ прие поправки в изборния кодекс в последния момент (това се е случвало и още няколко пъти) и второ, президентът няма да избира членовете на ЦИК, а само ще подписва назначението му. Властта му върху процедурата е дори по-малка отколкото при избора на главен прокурор, където той само е длъжен да издаде указа.

Фейк обвинението на Борисов към "Демократична България"

Заедно с това премиерът в оставка нападна и "Демократична България" като обвини фирмата-доставчик на машините за гласуване, че е била техен дарител.

От обединението веднага реагираха като нарекоха това "абсолютна лъжа". Малко след това от ГЕРБ дадоха втора пресконференция за деня. На нея депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на външните работи Георг Георгиев показа разпечатка от Сметната палата, от която се разбра, че става въпрос за дарение от 100 лв за местните избори през 2019 г. от лице на име Иван Тодоров. От "Демократична България" веднага реагираха като депутатът от обединението Иво Мирчев публикува в профила си във фейсбук следното: "Собственикът на фирмата доставчик на машините за гласуване е роден през 1958 г. и никога не е бил наш дарител. Нашите двама дарители с това име са родени през 1990 и 1968 г. - това установи нашата проверка в списъците ни с дарители, където разполагаме с техните ЕГН-та. Те нямат нищо общо с никакви машини, не са собственици на такава фирма и със сигурност не са предполагали, че Борисов и обичащият да целува ръката му Георг един ден ще ги замесят в подобен нелеп скандал.", написа той в социалната мрежа.

Обвинението на ГЕРБ към "Демократична България" е меко казано странно, защото именно по време на управлението на Борисов и мнозинството на ГЕРБ в парламента "Сиела норма" на два пъти спечели обществената поръчка за машините за гласуване. Веднъж през 2019 г., когато за евроизборите бяха наети 3000 устройства за сумата от 7.5 млн.лв. И втория път беше за последните парламентарни избори, когато бяха закупени 9 600 машини на стойност на поръчката за близо 43 млн.лв. При това и двата пъти "Сиела норма" се явяваше на конкурса заедно с фирмата "Лекс.БГ", която е свързана със собственика на фирмата-доставчик на машините Иван Тодоров.

Отговорът на Слави

На нападките на Борисов отговори и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Първо той публикува статус в страницата си във фейсбук, в който заяви, че "болката на ГЕРБ е толкова голяма", защото "вече ЦИК няма да е тяхна". "Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така - всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има. Ще има видеозаснемане и видеоизлъчване, за да може всеки да вижда какво се случва.", написа Трифонов по повод промените в Изборния кодекс.

ГЕРБ продължи с предизборните акции

Активността на ГЕРБ обаче не се изчерпа с двете пресконферениции в понеделник. Активисти на ГЕРБ, начело с кметовете на Бургас и Стара Загора - Димитър Николов и Живко Тодоров, протестираха пред скандалния строеж на хотел на Алепу, който все още управляващите от ГЕРБ нарекоха преди година "подпорна стена". Повод за протеста им стана смяната на собствеността на обекта. Негов собственик стана фирма на общинският съветник от Приморско от партия МИР Стоян Василев, който е брат на станалия популярен от реалити формата "Биг брадър" Здравко Василев, кандидат за депутат от коалицията "Изправи се! Мутри вън!" По тази причина протестиращине активисти от ГЕРБ носеха плакати с надпис "Мая вън". Преди три дни Манолова заедно със Здравко Василев и активисти на коалицията бяха на Алепу, откъдето тя заяви, че независимо от това, кой е новият собственик на обекта, той трябва да се разруши.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 6
    • + 1

    Олигархията си вкара партии в парламента. Божков, Василев мутрите на Манолова, Прокопиев с помоща на полезните идиоти вкара Да България. Сега всички пари на олигархията ще се освободят. Божков ще го вкарат в другия парламент. Връщаме се с години назад и ставаме пак като една Украйна където олигархията си е поделила цялата държава и депутатите. Ние помним как един Цветан Василев организираше протести с ТВ 7 и един Бареков и опрделяше дневния ред. Помним как футболните агитки на Божков сваляха правителства. А Прокопиев още продължава с медийната си империя, спонсорирана с американски пари, да манипулира младите хора. На сцената се появи и нов играч, популист Трифонов, а с популизма много трудно отговорна и системна партия може да се бори. В тази обстановка нищо добро не вижам за тези от ГЕРБ, а още по-малко за хората в тази държава. Най-съжалявам не, че българинът ще обеднее, а че организираната престъпност отново ще си поеме въздух и нормалните хора ще живеят в страх!

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Аз си мисля , че на българина акъла винаги му идва от следващия път ! Само сега да не е от по , по следващия и да напълни парламата и с други освен с тия недуразумения ...

    Нередност?
  • 5
    wqp35626891 avatar :-|
    wqp35626891

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q= %D0%92+%D1%81%D0%BB%D1%83%D1%87%D0%B0%D0%B9%2C+%D1%87%D0%B5

    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q= %D0%92%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%B8%2C+%D1%87%D0%B5

    Нередност?
Нов коментар