"Алфа рисърч": ГЕРБ губи подкрепа заради санкциите на САЩ срещу корупцията, но още е първа

Партията на Борисов има крехка преднина от 2% пред ИТН, а БСП изостава, сочат първите данни на агенцията за вота през юли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изследването е проведено в периода 30 май - 7 юни 2021 г. от "Алфа рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна.

ГЕРБ търпи щети и спад в електоралната подкрепа след санкциите на САЩ по закона "Магнитски" и концентрацията на още скандали около наследството от управлението й, но въпреки това засега остава първа сила с крехка преднина от 2% пред формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН). БСП е трета, но изостава вече с почти 4% зад ИТН и има неголяма преднина пред "Демократична България", която се утвърждава стабилно като четвърта сила. Това сочат данните на "Алфа рисърч" от проучване, правено в периода 30 май - 7 юни и публикувано днес.

Според социолозите и следващият парламент ще е фрагментиран и конфигурацията от поне шест партии най-вероятно ще се повтори, като националистите по-скоро остават извън него, дори след повторното си обединение. Силно вероятно е обаче този път партиите на протеста да са с по-добри позиции и по-успешно да опитат да отговорят на очакванията на мнозинството българи следващия парламент да излъчи правителство.

"Алфа рисърч" е втората голяма агенция, която публикува електорални нагласи за вота на 11 юли след "Маркет линкс", чиито данни излязоха миналата седмица, като двете изследвания показват известни различия при подкрепата за основните партии, избирателната активност и отношението към служебния кабинет.

Кой в каква форма ще излезе на изборите

  • След обявяването на санкциите на САЩ вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. За момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му, смятат от "Алфа рисърч". Доскорошните управляващи губят позиции освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.
  • Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не позволява на партията да разшири значително позициите си, а сближаването на резултатите с ГЕРБ се дължи основно на отлив на подкрепа към партията на Борисов, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата според социолозите сe увеличава и от противоречивите сигнали за бъдещата роля на Слави Трифонов.

Оголването на ГЕРБ до най-твърдото ядро и задържане на подкрепата за ИТН показаха и данните на "Маркет линкс" от миналата седмица, макар при тях разликата между двете партии да бе малко по-голяма - около 3.5%. Проучването обаче е правено по-рано през май и не отчита ефекта от санкциите на САЩ за резултата на ГЕРБ.

В крайна сметка по-всичко личи, че двете партии са с близки позиции, а на предишните избори подкрепата за Слави Трифонов беше силно подценена от социолозите, така че размествания са възможни. Както отбелязват от "Алфа рисърч", екзит половете от вота през април показаха, че голяма част от избирателите на Слави са се мобилизирали в последния момент и не може да се изключи това да се случи и сега. Но в същото време става дума за електорат с "потенциална летливост" и преориентация към други протестни партии е също е възможна.

  • На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4% - малко под резултата ѝ от април. Според социолозите от "Алфа рисърч" тя не успява да увеличи резултата си поради два възпиращи фактора: демотивиране на част от избирателите заради вътрешнопартийните отношения и радикализиране на лявото, както и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция.

Данните на "Маркет линкс" преди седмица показаха по-висок резултат на БСП (17.1%), като от агенцията отчетоха и утихването на ковид епидемията, която възпираше част от левия електорат, като фактор за ръста. В същото време това проучване не обхваща фактора "Жан Виденов", който според "Алфа рисърч" донякъде изненадващо получава почти 2% подкрепа. Според агенцията все пак е възможно в рамките на кампанията БСП да привлече колебаещи се избиратели заради опитите ѝ да се легитимира като част от партиите от антистатуквото.

  • "Демократична България" затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено сред хората с по-високо образование.
  • ДПС е пета политическа сила с 9.9% подкрепа, като обичайно крайният резултатът на движението е по-голям заради гласовете от чужбина и голямата мобилизация на електората.

Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове обаче не е ясно дали ДПС ще успее да постигне това и сега. Ако успее, според анализаторите е възможно да възникне интересна ситуация на свръхконкуренция поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС).

  • "Изправи се! Мутри вън!" събира 5.3% подкрепа (докато при "Маркет линкс" тя е малко на 4-те процента, колкото е и границата за парламента) . До голяма степен техните избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов и е възможно преливане, смятат от "Алфа рисърч".
  • ВМРО, НФСБ и "Воля" остават към момента под бариерата дори след обединението.
  • Няколко радикални антисистемни партии като "Възраждане", левият съюз на Жан Виденов, "Българско лято" на Васил Божков събират известна подкрепа. В зависимост от градуса на политическо напрежение те могат и да отнемат избиратели от БСП или от протестните партии, смятат от "Алфа рисърч".

Избирателната активност

Към момента 53.2% от анкетираните заявяват твърдо, че ще гласуват според данните на агенцията, като се очаква в хода на кампанията процентът леко да се завиши, но предвид летния период е трудно да бъде предвидено с точност. Доста по-високи очаквания отчете миналата седмица "Маркет линкс" - 63% твърдо решили да гласуват.

Допълнителен елемент на несигурност внася делът на нерешилите. Между 13% и 15% от желаещите да гласуват все още не са взели окончателно решение за кого. Засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Това важи с особена сила за две групи избиратели - тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона "Магнитски" и част от избирателите на ИТН, смятат от "Алфа рисърч"

Отношението към служебния кабинет

Доста по-сдържани са оценките, измерени от "Алфа рисърч" и за служебния кабинет. Макар и положителните оценки да доминират над отрицателните, мнозинството имат противоречиво мнение за него. Което мотивира още повече нагласите следващият парламент да излъчи редовно правителство.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    knb avatar :-(
    Кнб
    • - 10
    • + 1

    Странна логика има българският избирател. Не разбира че санкциите магнитски срещу България при победа на ГЕРБ нямаше да бъдат наложени. Щеше да има просто вътрешен наказателен процес и още някой друг "бизнесмен" в изгнание. И сега има санкции срещу България, защото потърпевш е всеки, който е работил пряко или косвено в бизнес свързан с Пеевски. И може да загуби работата си и бизнеса. И това естествено го дължим на новия военен режим на Радев, наречен преходно правителство.

    Нередност?
  • 2
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 2

    Не вярвам ИТН да имат такъв процент.

    Нередност?
  • 3
    aussie avatar :-P
    aussie

    Тези социолози пак бъркат, както винаги умишлено или не. ГЕРБ ще се сгромолясат след като хората за два месеца видяха всички магарии които е сътворил сикаджията за 10 години. ИТН ще увеличат процента понеже Трифонов няма да участва, а и вече показаха свестни нови политици които да заместят досегашните търтеи. Наричащите себе си патриоти се изложиха почти колкото ГЕРБ и ще гледат парламента от външната страна. Най-големия печеливш е Румбата Петков понеже ще влезе в парламента на гърба на К.Ниновакоято пък от своя страна продължава полета стръмно надолу :)

    Нередност?
Нов коментар