🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: "Тракия" ще е затворена и през юли, държавната "Автомагистрали" вече ще е с нови директори

И още: До три години България трябва да има шест медицински хеликоптера, ЕС отложи икономическите санкции срещу Беларус, Стефан Льовен е първият шведски премиер, загубил вот на доверие

Днешният 21 юни, денят на лятното слънцестоене, ще е най-дългият ден през годината в Северното полукълбо, след който дните ще започнат да намаляват. Така от днес лятото в тази част на Земята е настъпило астрономически официално. А в България и буквално - синоптиците съобщават за начало на трайно затопляне след продължителните валежи и сравнително хладния досега юни. Очаква се през тази седмицата температурите да надхвърлят 30 градуса, а в равнините да преминат 35 градуса.

Денят на лятното слънцестоене беше избран от активисти на "Грийнпийс България" за акция пред Министерството на енергетиката, с която лансираха идеята си да има Министерство на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Те напомниха, че на 30 юни изтича срокът, в който България трябва да е включила в законодателството си евродирективата за насърчаване на ВЕИ технологиите и срещу страната може да бъде открита наказателна процедура.

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков им обеща, че ще настоява пред наследника си след изборите на 11 юли решаването на този въпрос да бъде приоритет.

От "Грийнпийс" настояват за отпадане на сегашните административни пречки пред възможността хората да произвеждат енергия за собствени нужди, което би намерило по-бързо решение именно с транспонирането на европейската директива.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Магистрала "Тракия" остава затворена поне до 30 юли

Километричните задръствания по пътя за морето ще изнервят шофьорите и в разгара на летния сезон. Ремонтът на магистрала "Тракия" в участъка от Чирпан до Стара Загора няма да приключи до 30 юни, както се очакваше по-рано, а трасето ще остане затворено поне още месец - до 30 юли. Нелепото тук е, че в началото на годината предишното управление на Бойко Борисов и ръководството на пътната агенция предприеха необичаен подход, като затвориха и двете платна на магистралата за ремонт, вместо да пренасочват движението от едното към другото. По тази причина сега трафикът се отклонява през третокласни, неремонтирани пътища и населени места. Това бе обявено като мярка за по-бързото извършване на ремонта, но реалността е точно обратната, а неприятностите за хората - много повече. Освен това в началото на месеца новото ръководство на АПИ установи редица нарушения при ремонта - влагане на некачествени и несъгласувани от Института за пътища и мостове строителни материали, неизпълнение на техническите указания от страна на строителя; липса на компетентен технически ръководител по асфалтополагане, на компетентен технически надзор и на проектантски и авторски контрол и т.н.

"Автомагистрали" най-накрая ще има нови шефове

Две седмици след като служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова води издаде заповед за освобождаването на ръководството на подчиненото й дружество "Автомагистрали", новите директори са подадени за вписване в Търговския регистър. Повод за забавянето, макар и неофициално, станаха няколкото отказа на Агенцията по вписването да узакони рокадите в държавни болници, които здравният министър д-р Стойчо Кацаров предприе. След смяната на ръководството на агенцията миналата седмица обаче сега документите за "Автомагистрали" са внесени. На мястото на Александър Филев, Стоян Беличев, който е и изпълнителен директор, и Иван Коларов, ще бъдат назначени Валентин Вълков, който досега се е занимавал с инвеститорски контрол и строителен надзор, Десислава Христова, която беше член на борда от 2017 г. до началото на 2019 г., както и Иван Станчев, който е бил ръководител на отдел "Укрепване на свлачища" в държавната компания.

България трябва да има шест медицински хеликоптера до 2024 г.

България трябва да има работеща система за въздушна медицинска помощ до 2024 г., като дотогава трябва да е купила шест медицински хеликоптера и да е изградила площадки към болници в страната. Това съобщи днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, като по думите му министерството е задвижило процедурите. Темата за необходимостта от спешна помощ по въздух излиза на преден план периодично и най-често покрай случаи с пострадали в планините. Проблемите се задълбочиха сериозно след продажбата на последния в България медицински хеликоптер преди две години. Кацаров посочи, че финансирането е осигурено, като по думите му ще са необходими 50-60 млн. лв. Преди време идеята бе с 20 млн. лева по програма "Региони в растеж" да се купят два хеликоптера, после обаче се заговори за един. Сега служебният министър каза, че тези средства "не са загубени, но не са и използвани".

Бившата кметица на "Младост" е на свобода срещу 10 хил. лв.

Сагата, последвала зрелищния арест на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева през 2018 г., продължава. В понеделник Върховният касационен съд (ВКС) постанови излизането й на свобода срещу парична гаранция от 10 хил. лв. От задържането й досега в продължение на три години тя беше последователно в следствения арест и под домашен арест. Иванчева беше обвинена за поискан подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин и беше осъдена на 20 години затвор. Самата тя твърди, че процесът срещу нея е скалъпен и парите, които бяха намерени в колата й, са били подхвърлени.

Днес ВКС отложи делото и според защитата на Иванчева е поискал информация от Висшия съдебен съвет за проверка, свързана с процедурни нарушения на председателя на Апелативния специализиран съд Георги Ушев, който бе съдията на втора инстанция. Ако такива се докажат, е възможно делото да бъде върнато на прокуратурата.

ЕС отложи икономическите санкции срещу Беларус

Осем държавни компании и 76 граждани на Беларус - сред които са министрите на транспорта и на отбраната, са в обновения списък със санкции на ЕС срещу страната, след като приземи пътнически самолет и арестува опозиционер. Мерките обаче не обхващат засега отрасли на беларуската икономика, както искаха някои европейски държави. Миналата седмица държавите в ЕС одобриха временно икономически санкции срещу няколко сектора като петрола и банковото дело. Според върховният представител на Европейския съюз във външната политика и сигурността Жозеп Борел външните министри няма да ги одобрят сега. Нужна била още работа по икономическите мерки, защото те може да бъдат оспорени по съдебен път. През миналата седмица стана ясно, че Австрия е блокирала налагането на нови санкции срещу заеми за беларуските банки.

Нови мерки в Китай понижиха цената на биткойна

Цената продължи да се понижава в понеделник, след като стана ясно, че Китай е разширил заповедта си за ограничаване на добиването на най-голямата криптовалута в провинцията Съчуан. Според нея държавните електрически компании веднага трябва да спрат снабдяването с електричество на проекти, свързани с добива на криптовалути, и местните власти да следят за допълнителни т.нар. миньори, ползващи мощни компютри. Биткойнът се понижи до най-ниското ниво от две седмици и доближи нивото от 32 хил. долара. Етерът също поевтиня и спадна под 2 хил. долара. Добивът на дигитални валути е голям бизнес в Китай и осигурява над половината от световното производство на биткойни. Но Пекин обеща през миналия месец да ограничи добива и търговията като част от серия от мерки за контрол на финансовите рискове.

"Газпром" призна за огромно изтичане на метан, засечено от сателит

"Газпром" обяви, че масивната пелена от метан, засечена по-рано този месец над Русия, е резултат от авариен ремонт, който частично спря газопровод на компанията. То беше открито за първи път от сателитни данни от геоаналитичната компания Kayrros SAS. Справянето с подобен тип замърсяване се превръща в световен проблем в краткосрочен план, по-голям от този с въглеродния диоксид. Руският газов гигант заяви, че е освободил 2.7 млн. куб. метра (1830 метрични тона) метан в резултат на ремонт на тръбопровода си на 4 юни. Според Фонда за защита на околната среда това е приблизително същото краткосрочно въздействие върху планетата като 40 хил. автомобила с двигатели с вътрешно горене в САЩ за една година. "Газпром" заяви, че газът е бил освободен, след като е открила проблем с тръбопровода "Уренгой-Център 1" в Татарстан. Заради спешния характер компанията не е могла да използва мобилната компресорна станция за намаляване на емисиите на метан по време на ремонти.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Шведският премиер Льовен е първият, загубил вот на доверие

Политически сблъсък около жилищната политика в Швеция доведе до правителствена криза с гласувания в понеделник в шведския парламент вот на недоверие на премиера Стефан Льовен, лидер на социалдемократите. Това е първият път, в който премиер на страната губи вот на доверие. Причината е решението му да продължи с плана за отслабване на контрола върху наемите на апартаментите, предназначени да направят жилищните разходи по-управляеми за наемателите.

Аргументът на Льовен е, че облекчаването на контрола върху наемите ще стимулира изграждането на нови апартаменти, от които се нуждаят големите шведски градове. Сега премиерът има две опции - да свика предсрочни избори или да подаде оставка и да се опита да сформира нова управляваща коалиция при сегашния парламент. Ако и той, и опозиционните партии не успеят да излъчат правителство, през есента ще има предсрочни избори.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

За последното денонощие новите случаи на коронавирус в България са 27, установени с 4141 теста, т.е. 0.7% дял на положителните проби. В болница се намират 1745 пациенти с ковид-19, като 207 от тях са в интензивни отделения. За денонощието има един смъртен случай и са отчетени седем излекувани души. Поставените дози ваксина са 3134.

Испания отменя от днес изискването за представяне на каквито и да е тестове за ковид-19, сертификати за ваксинация или документи за преболедуване за пристигащите от България, съобщи МВнР. По информация на посолство ни в Мадрид от днес България вече не сред рисковите страни, чиито граждани подлежат на допълнителни изисквания при влизане в Испания. Остава обаче изискването за попълване на формуляр за санитарен контрол, публикуван на сайта на испанското здравно министерство, след което се получава QR код. Освен това всички международни пътници, пристигащи в Испания, подлежат на санитарен контрол - контрол на температурата и визуален контрол на общото състояние. Списъкът с рискови страни ще бъде преразгледан на 27 юни.

ЕК и страните членки в надзорния съвет за ваксините обсъждат как да помогнат на държавите, които изостават чувствително във ваксинационните си кампании, съобщи говорител на ЕК в понеделник. Те са България, Румъния и Латвия, като нашата страна е последна и изоставането й дори от останалите две е голямо. Едва 13% от населението тук е с първа доза при близо 50% в ЕС. "Опитваме се да разберем какво е естеството на проблемите, за да помогнем на държавите, които имат да догонват", заяви говорител на еврокомисията.

Лекарството "Сотровимаб" на GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology срещу COVID-19 намалява значително хоспитализациите и смъртните случаи, съобщиха производителите, огласявайки резултати от клиничните изпитвания на препарата сред 1057 пациенти. Според данните "Сотровимаб" е довел до 79% намаляване на риска от хоспитализация и смърт. Препаратът неотдавна получи разрешение за спешна употреба в САЩ, като препоръката е той да се ползва за лечение на високорискови, не хоспитализирани пациенти с леко до умерено протичане на COVID-19. "Сотровимаб" е коктейл от антитела и запазва активността си и спрямо новите варианти на коронавируса.

Над 60% от новите случаи на коронавирус в Лисабон са причинени от открития първо в Индия вариант "делта", съобщава португалския Национален здравен институт. Поради опасения от ръст на заразените с този вариант Лисабон бе в локдаун за уикенда и живеещите в града 2.8 млн. души можеха да излизат от къщи само по неотложни причини. Влизането в столицата е разрешено само при специални обстоятелства. В зависимост от развитието на ситуацията локдаун може да има и в края на следващата седмица - от 25 до 28 юни.

Китай рискува да се окаже изолиран, ако не разреши "истинско" разследване на територията си за произхода на коронавируса, каза съветникът на президента Джо Байдън за националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Bloomberg. Съливан коментира темата след призив на Г-7 миналата седмица да бъде направено ново изследване по въпроса, тъй като работата на екипа на СЗО на място бе силно направлявана от Китай. В последните седмици теорията за "лабораторния" произход на коронавируса напусна конспиративния терен и призивите за разследване и на тази версия се засилват.

НЕЩО ЛЮБОПИТНО

Новозеландка ще бъде първият трансджендър атлет на олимпийските игри

43-годишната Лорел Хъбард се присъединява към женския отбор на Нова Зеландия по вдигане на тежести за олимпийските игри в Токио в категорията до 87 кг. Хъбард, която до 2013 г. се е състезавала в събития за мъже, ще бъде първият трансджендър атлет в историята на игрите. Нова Зеландия представи избора си като стъпка към повече толерантност и уважение в спорта. Предстоящи опоненти на Хъбард критикуват решението, с аргумента че израсналата като мъж Хъбард ще има нечестни предимства пред биологичните жени в състезанието. След промяна в правилата през 2015 г. олимпийските игри позволяват участието на трансджендър жени в женски категории, стига нивата им на тестостерон да са под определени граници.