Вечерни новини: Отчет и нови заявки от служебния кабинет, Агенцията по вписванията ще има нов шеф

И още: Сагата "Автомагистрали" продължава, Цветанка Минчева ще управлява Уникредит Булбанк

От ляво надясно: Атанас Пеканов, Гълъб Донев, Стефан Янев
От ляво надясно: Атанас Пеканов, Гълъб Донев, Стефан Янев
От ляво надясно: Атанас Пеканов, Гълъб Донев, Стефан Янев    ©  Георги Кожухаров
От ляво надясно: Атанас Пеканов, Гълъб Донев, Стефан Янев    ©  Георги Кожухаров

На фона на продължаващото студено за юни време градусите в държавната политика остават високи. Служебното правителство направи месечен отчет на дейността си, с който припомни повечето скандали от последните седмици и даде заявки за нови разкрития.

Пазилият пълно мълчание преди предишните избори Слави Трифонов пък сега обяви, че "ще направи поне една присъствена среща с избиратели". Вече има насрочената такава за четвъртък (17 юни) в Пловдив, но тя ще е достъпна само за студенти с валидна студентска книжка.

Междувременно БНБ официално обяви, че е одобрила предложените от служебния икономически министър Кирил Петков бъдещи членове на надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР). Това все още няма да е краят на сагата, тъй като досегашните надзорници обжалват отстраняването си и няма как новите да се впишат. Вариант е надзорният съвет да се увеличи от трима на 5 членове, с което старите двама да останат в малцинство.

А БАН излезе с нова прогноза, според която още в следващите 20 години населението на България ще намалее с 25%. За сравнение, в края на 2017 г. в доклада за АЕЦ "Белене" пак БАН прогнозира, че населението дори ще се увеличава, за да оправдае нуждата от нова ядрена мощност.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Какво свърши служебното правителство за месец

Служебният кабинет на Стефан Янев отчете част от дейността се през изминалия месец. "Намираме нещо повече от хаос. Системен безпорядък и липса на правила. Тази практика е част от негативната констатацията, която намираме", каза той на специална пресконференция в Министерският съвет и увери, че докато служебният кабинет е на власт недосегаемостта на никого не е гарантирана.

Участие в брифинга взеха вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът Атанас Пеканов, министърът на икономиката Кирил Петков, министърът на финансите Асен Василев, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, както и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Останалите министри от кабинета ще направят своя отчет на отделни събития в следващите дни.

Кой какво каза:

  • Пренаписването на Плана за възстановяване

Вицепремиерът Атанас Пеканов заяви, че авансовите плащания по Плана за възстановяване и устойчивост могат да дойдат в рамките на тази година, въпреки че документът още не е предаден в Брюксел. "Има забавяне, което се дължи на предното правителство. Сега се работи по критиките на Европейската комисия. Желанието ни е да се подобри планът, да се направят корекции, за да се използва ресурсът по най-добрия начин", каза Пеканов. От думите му се разбра, че се предвижда увеличение на парите за бизнес с 500 млн. лв., ще бъде включен проект за медицински хеликоптери, както и такъв за изграждане на мрежа от центрове за превантивна медицина и диагностика. Също така ще се заложи в самия план по-стриктен контрол за изпълнение на проектите и изразходване на парите.

  • Изтичане на държавни пари

Финансовият министър Асен Василев изтъкна, че огромен финансов ресурс на държавата буквално изтича през вратичката в Закона за обществените поръчки, която позволява възлагането на т.нар. инхаус търгове. Примери за това са "Автомагистрали" и ДКК. Василев съобщи още, че в момента се прави проверка на "голям теч", който е за купуването на горива за отопление от различните държавни и общински организации. "Около 300 лева на тон са текли в нечии джобове", каза още Василев. По думите му НАП вече отчита повишена събираемост на данъците и очакванията са за доста повече пари в бюджета. Наваксани били и изоставанията в Агенция "Митници". Като пример за липса на контрол от страна на държавата финансовият министър даде пристанище "Росенец", през което минава нефтът за преработка в рафинерията "Нефтохим" на "Лукойл".

  • "Три морета" и активизиране на търговските аташета

Извън скандалите с ББР, ДКК и ремонта на язовирите икономическият министър Кирил Петков посочи, че голяма част от работата на Министерството на икономиката досега е била фокусирана и в позитивни проекти - в посока икономически растеж, средства за малки и средни предприятия, инициативата "Три морета" и използване на потенциала на българските търговски аташета. По думите му вече са получени доста оферти за сделки с чуждестранни партньори, като наред с това "много сериозен екип" работел да поканим големи компании като Google и Amazon да дойдат в България по линия на "Три морета".

  • Подслушвания и лозунги на ГЕРБ

Има случаи на незаконно подслушване по политически причини и те не са били един или два, като подслушвани са били не само политици, а и протестиращи граждани, в рамките на производства за организиране на бунтове и въстания за насилствено завземане на властта. Това се разбра от изявлението на вицепремиера Бойко Рашков, който уточни, че няма право да обявява имената на подслушваните лица. Подслушванията са били предприети от специализирани органи, за които на 45-ото Народно събрание не му остава времето да се занимае с тях, каза Рашков, като по този начин даде да се разбере, че става дума за спецпрокуратурата и спецсъда. Той обяви, че има доказателства за това и ще ги представи на следващия парламент. Наред с това вицепремиерът обяви, че в служба на МВР са открити агитационни материали на ГЕРБ, което е сигнал, че тези служители трудно биха извършили качествени проверки за политически натиск по време на изборите.

ОЩЕ НОВИНИ

Шефката на Агенцията по вписванията ще бъде сменена

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов ще предложи смяна на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, обяви премиерът Стефан Янев на журналистически въпрос по време на отчета на правителството. "Настоящият директор на агенцията (Габриела Козарева, б.р.) не иска да работи по прозрачен начин и в интерес на хората, други мотивации има в нейната работа", поясни Янев. От Министерството на правосъдието насрочиха пресконференция в ранния следобед в сряда със заявката, че на нея Янаки Стоилов ще направи отчет за работата на кабинета си. Очаква се на нея да бъде обявена и смяната на изпълнителния директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева. Нейната смяна бе поискана от здравния министър д-р Стойчо Кацаров преди седмица, когато се разбра, че от агенцията тенденциозно и на спорни основания отказват вписването на новите бордове на "Александровска" и Правителствена болница след скандални разкрития за тяхното управление.

Илко Желязков подаде оставка, но засега остава на поста

Единият от пряко санкционираните по закона "Магнитски" лица - Илко Желязков, е подал оставка като заместник-председател на Националното бюро за контрол на СРС-тата. Засега обаче той няма как да напусне поста си, тъй като е назначен от Народното събрание и само парламентът може да му приеме оставката. Тя е депозирана в деловодството и на практика след изборите на 11 юли новите депутати ще могат да я гласуват. Според съобщението от САЩ Илко Желязков е съдействал в корупционните дейност на другия санкциониран - Делян Пеевски.

Министър Комитова иска банките да спрат да работят с шефа на "Автомагистрали"

Споровете между служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и шефовете на подчиненото й държавно дружество "Автомагистрали" навлизат в нов етап. След като миналата седмица Комитова обяви, че уволнява изпълнителния директор Стоян Беличев заради скандалните договори за милиарди на дружеството и липсата на свършена работа срещу тях. Самият Беличев отказа да напусне поста си. Сега министър Комитова е изпратила писмо до 8 български банки да не осъществяват транзакции по сметките на държавното дружество "Автомагистрали", които са подписани от Беличев или упълномощени от него лица. Ограничението няма да засяга плащанията по трудови правоотношения към служителите. От своя страна Беличев изпрати съобщение до медиите, че подобен ход може да блокира дейността на дружеството и да забави изпълнението на проекти като автомагистрала "Хемус". А министър Комитова отговори на това писмо с ново писмо до Беличев, в което казва, че той е разпоредил харченето на над 3 млрд. лв., без да има видим резултат от това. Към 17 часа на 15 юни в Търговския регистър все още не е подадено заявление за смяна на ръководството на "Автомагистрали".

НАЗНАЧЕНИЕ НА ДЕНЯ

Цветанка Минчева застава начело на Уникредит Булбанк

Най-голямата банка по активи в България - Уникредит Булбанк, има нов мениджър. Това е Цветанка Минчева (на снимката), която ще поеме постовете на председател на управителния съвет и на главен изпълнителен директор след съответното одобрение от БНБ. През последната близо година Минчева беше зам. главен изпълнителен директор на Unicredit Bank Romania, а преди това е преминала през различни позиции в Уникредит Булбанк, в т.ч. директор "Банкиране на дребно". Начело на банката тя наследява Теодора Петкова, която през 2019 г. пое управлението след оттеглянето на дългогодишния мениджър Левон Хампарцумян и която в началото на май т.г. беше назначена за директор на италианската група Unicredit - Източна Европа, и отговаря за бизнеса й в Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Румъния и Сърбия и частично за Русия.

Число на деня

5.4%

e нивото на безработицата в момента, обяви социалният министър Гълъб Донев. Според него безработицата в страната продължава да намалява и към момента на годишна база намалението е с над 37%.

КАКВО СЛЕДИМ

Инвеститорите очакват сигнали от Фед

Федералният резерв се очаква да остави без промяна паричната си политика след двудневното си заседание, което ще приключи в сряда. Инвеститорите ще следят дали американската централна банка ще даде сигнали дали ускоряването на инфлацията, достигнала 5% през май на годишна база, може да не е временно.

ГЕРБ представя предизборната си програма

Основни акценти от предизборната си програма ще представи утре партия ГЕРБ пред синдикалните и работодателските организации утре. В срещата, която ще се проведе в централата на КНСБ (пл. "Македония" 1), ще се включат Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, както и КНСБ и КТ "Подкрепа".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 157 случаи на COVID-19 са отчетени в страната за изминалите 24 часа. Направени са 17 862 теста, от които положителни са 0.9%. Броят на активните случаи към днешна дата е 12 190, като 2239 души са в болница, а 242 от тях са в интензивни отделения. Починалите за денонощието са 15, оздравелите са 893. Поставените дози ваксина са 9675.

Шест от областите в България вече са в т. нар. зелена зона на разпространение на коронавируса с до 20 нови случая на 100 хил. души население за последните 14 дни, показват седмичните данни на Националния център по заразни и паразитни болести към 13 юни. Това са Бургас (15 случая на 100 хил. население), Плевен (15), Враца (16), Силистра (16), Кърджали (17) и Разград (20). В още пет области разпространението към момента е малко над прага от 20 души на 100 хил. - Сливен (22), Хасково (22), Перник (26), Добрич (27) и Пазарджик (29).

Европейският съюз прехвърли прага от 300 млн. направени ваксинации срещу COVID-19. В началото на годината ЕС беше критикуван заради бавните имунизационни кампании на повечето държави, свързани най-вече с недостига на ваксини.

Италианската агенция по лекарствата одобри комбинирането на ваксините срещу коронавируса при хора под 60 години. Това позволява на ваксинираните с препарата на AstraZeneca, които са под тази възраст, да получат втора доза от друга ваксина.

Израел отмени носенето на маски на закрито, тъй като разпространението на коронавирусната зараза в страната намалява. Около 55% от населението са изцяло ваксинирани, а отскоро започна да се имунизират и деца между 12 и 15 години.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    70% нарушения сред 2,6% проверени декларации за действителни собственици на фирми в Агенцията по вписванията:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160054825031189
    Кой декларирал, кой не…
    Продължава практиката да се обявяват за собственици очевидни подставени лица или “сламени хора”. Явно залозите са такива, че реалните собственици предпочитат да поемат риска да платят огромните парични санкциите, предвидени по ЗМИП, ако някой ден бъдат разкрити.

    Нередност?
Нов коментар