Жан-Виденовото лято

Бившият премиер се връща в политиката с патриотичния проект "Лява алтернатива", който може да повлияе негативно на изборния резултат на БСП

Бившият лидер на БСП мълча четвърт век след завършилото с катастрофа управление през 1995 - 1997 г.
Бившият лидер на БСП мълча четвърт век след завършилото с катастрофа управление през 1995 - 1997 г.
Бившият лидер на БСП мълча четвърт век след завършилото с катастрофа управление през 1995 - 1997 г.    ©  Мария Съботинова
Бившият лидер на БСП мълча четвърт век след завършилото с катастрофа управление през 1995 - 1997 г.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в края на май бившият премиер от средата на 90-те години Жан Виденов обяви, че влиза отново в политиката чрез нова партия и ще участва в предсрочните парламентарни избори на 11 юли, решението му изглеждаше, меко казано, изненадващо. След краха на управлението му през 1997 г., което завърши с банкови фалити, хиперинфлация, празни магазини, масови улични протести и остана в спомените на хората като Виденовата зима, бившият премиер напусна БСП, чийто лидер беше тогава, прекрати медийните си изяви и се отдаде на преподавателска дейност.

През есента 2020 г. обаче висшето Европейско училище по икономика и мениджмънт, на което Виденов беше и главен секретар, също фалира. Оттогава той работи благодарение на приятеля си Иван Атанасов. "Моята мечта беше да отида на борсата за безработни експремиери и безработни хабилитирани лица. Но тъй като съм най-добрият в двете сфери - управление на проекти всякакви и управление на рискове всякакви, той ме убеди да отида при него, за да правя фотоволтаици", обясни не без ирония Виденов.

Кой събуди Жан

Бившият премиер се връща в политиката чрез нов политически проект - "Лява алтернатива", чиято цел е да обедини левите избиратели, защото по думите му БСП "вече не представлява техните интереси". Като инициатор той сочи именно Иван Атанасов - бивш зам.-председател на младежката организация на БСП от 90-те години "Българска демократична младеж" (БДМ), наследник на бившия комунистически младежки съюз ДКМС.

Атанасов ще бъде лидер на "Лява алтернатива", а Виденов - организационен секретар. Учредяването й ще е след парламентарните избори и затова бъдещата партия участва във вота на 11 юли в коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" с още няколко формации - русофилската "Възраждане на отечеството" на бившия издател на в. "Дума" Николай Малинов, една от комунистическите и две социалистически - "Български път" и "Българска прогресивна линия" на бившия депутат от БСП Красимир Янков.

"Ние пак сме тук"*

Подобно "идеологическо" разнообразие има и в "Лява алтернатива", ако се съди по хората, подкрепили проекта. Пред "Капитал" Атанасов уточни, че това не означава, че всички ще са и учредители на партията. Сред тях са бивши министри от злополучното правителство на Виденов 1995 - 1997 г. като този на здравеопазването Мими Виткова, сега изпълнителен директор на здравноосигурителния фонд "Доверие", и бившият вицепремиер Дончо Конакчиев. Има висши функционери от средите на бившата БДМ, откъдето беше и Жан Виденов, преди да оглави през 1991 г. БСП, както и бивши членове на широкото ръководство на БСП и нейни бивши местни лидери. Като бившия кмет на Хасково Атанас Величков, който до 2018 г. беше и общински лидер на БСП, но напусна поста, както и сегашният общински съветник от БСП в Бургас Павел Маринов - бивш депутат и бивш областен управител на Бургас по времето на кабинета "Орешарски".

Русофилската линия е представена от хора, свързани с комунистическото движение "Че Гевара" и фондация "Безсмъртният полк", като Петя Паликрушева и съпругът й Павел Иванов. Паликрушева е от българската редакция на руския сайт "Нюз фронт", който разследване на "Дневник" и Европейската служба за външна дейност установиха като разпространяващ фалшиви новини. Тя е и начело на движението "Че Гевара", учредено в началото на 90-те години от съпруга й Павел Иванов, който сега е лидер на "Съюза на комунистите в България".

Патриотичната линия ще държат двама бивши депутати от "Атака" - проф. Станислав Станилов и д-р Илиян Илиев.

Дойде му времето

По време на представянето на коалицията "Ляв съюз за чиста и свята република" в края на май Виденов обясни връщането си в политиката с това, че не се чувства представен като човек "с ляво мислене и едновременно с това патриот". "Дойде му времето и мястото", каза той.

Тогава Виденов отказа да говори за миналото си като премиер, като разви тезата, че от 1989 г. досега България живее в "перестройка". Първият й етап според него бил по време на неговото управление, а вторият завършвал сега. "Това вече е между мен и историята. Аз съм историческият експерт през първия етап на перестройката, свършваща в момента позорно пред очите ни заедно с перестроечните лидери, заедно с перестроечните партии, заедно с перестроечните табиети, заедно с перестроечните медии", каза Виденов. Той обясни, че от 2000 г. официално е напуснал БСП, на 44-ия конгрес на партията, за да не присъства "на едно от най-мерзките неща в историята, когато Ахмед Доган предложи на БСП гласове за президентските избори срещу признаване на НАТО". Тогава БСП прие курс за пронатовска ориентация на страната, а година след това тогавашният лидер на партията Георги Първанов спечели президентските избори, като беше подкрепен от ДПС.

Ефектът за БСП

В средите на БСП имат и друго обяснение за връщането на Виденов в политиката. Неофициално от "Позитано" 20 твърдят, че още преди няколко години Иван Атанасов имал идея да създаде своя формация и от известно време е започнал да кани различни хора, свързани с БСП, някои от които приели, като "по-голямата част от тях вече нямат партийно влияние и ресурс да разцепят БСП".

Въпреки това в БСП би трябвало да са притеснени, защото малко след обявяването на новата лява коалиция агенция "Алфа рисърч" измери 1.8% подкрепа за нея. (На предишните избори две - "Възраждане на отечеството" и "Българска прогресивна линия", взеха общо половин процент, което означава, че сегашната подкрепа идва от "Лява алтернатива" на Виденов.) Шансовете коалицията да влезе в следващия парламент са минимални, но изглежда, че тя има потенциал да откъсне гласове от БСП. Така освен загубата протестният вот, който на предишните избори през април отиде основно при "Има такъв народ" и формацията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!", БСП може да се раздели и с част от по-твърдия си русофилски и прокомунистически електорат. Освен това свитият резултат на социалистическата партия на предишния вот до най-твърдото ядро отваря ниша за друг политически проект вляво.

Бъдещият председател на "Лява алтернатива" Иван Атанасов не крие, че ще разчитат на избирателите на БСП. "За мен вече в жилите на тази партия не тече политически ток. Тя няма шанс да се събуди отново. Единственият начин да се помогне на БСП е политически да се появи конкуренция отляво и ако има останало нещо живо в тази партия, да се организира да отхвърли това ръководство и да промени начина, по който политически се оформят решенията в партията. Защото например БСП е русофилска партия, но ръководството й е русофобско. Ние залагаме на патриотичното ляво, което разчита на националната държава и срещу глобалисткото ляво. Ние сме за Европа на отечествата", казва той. И допълва: "Сега има много ляв вот, който се е разочаровал от БСП и не е никъде. Има и много разочаровани патриотични избиратели от НФСБ и ВМРО, защото те ги предадоха по много теми, участвайки във властта с ГЕРБ."

Кой кой е сред инициаторите

Според лидера на БСП Корнелия Нинова основната цел на тази партия е да отнеме гласове от БСП. "Жан Виденов е изключително честен човек, но правят впечатление богатите хора от неговия кръг. Тази формация е създадена, за да вземе от гласовете на БСП", каза тя пред "Дарик" радио. Пред "Капитал" Иван Атанасов коментира, че повечето от огласените 32-ма инициатори са излезли от политиката преди 20 години и е съвсем нормално да имат собствен бизнес: "Сред нас няма олигарси, няма хора, които да са печелили от обществени поръчки. Докато в БСП тези, които са богати, се крият."

Самият Атанасов също е бизнесмен, но преди това има богата кариера по различните етажи на държавната администрация, когато БСП управляваше. По време на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев беше в надзорния съвет на пътната агенция и за кратко в борда на НЕК. В същия период е бил и в управителния съвет на "Девня цимент" и "Вулкан цимент", като остава там и след приватизацията им. Съсобственик е на дружеството "Плана пропъртис" заедно със собственика на веригата "Спорт депо" Красимир Цонов. Фирмата стана известна преди време с това, че искаше да инвестира 8 млн. евро в 10 луксозни къщи на терен от 8.5 дка в местността "Камбаните" до "Резиденшъл парк София".

Атанасов е и съсобственик заедно с дъщерята на вицепрезидента на Българската голф асоциация Георги Чуклев - Александра, в дружеството "АЦК" ООД, наследник на обявеното в несъстоятелност "Лайтхаус голф ризорт", което държи голф комплекса край Балчик. Според Търговския регистър идеологът на "Лява алтернатива" е в УС на фондацията "Институт за нов икономически напредък" заедно с Росен Карадимов, който беше съветник на Сергей Станишев, когато беше премиер, а сега подкрепя лидера на БСП Корнелия Нинова.

Другата бизнес линия на бъдещия лидер на "Лява алтернатива" е свързана с инвестиционна и консултантска дейност в областта на ВЕИ. От септември м.г. той е в борда на "РЕС проекти" АД, където до 2019 г. сред собствениците е бил бившият изпълнителен директор на фалиралата по времето на Жан Виденов "Елитбанк" Иво Георгиев, а сега негов наследник в дружеството е дъщеря му Татяна. Кариерата на Георгиев също тръгва от ДКМС.

Другият съсобственик в "РЕС проекти" - Петър Господинов, до 2020 г. е имал дял от 25% в "Транспект" АД. Преди две години дружеството купи три от големите автобусни фирми, между които "Юнион Ивкони". А неотдавна служебното правителство изнесе данни, че то е едно от дружествата, получили големи кредити от ББР - над 60 млн. лв. Господинов е в съвета на директорите и на създаденото в началото на 2021 г. "Ви Ви Ай Инвестмънт" (с предмет на дейност недвижими имоти, хотелски комплекси) заедно с бившия собственик на "Юнион Ивкони" и бивш депутат от ГЕРБ Ивайло Константинов. Петър Господинов притежава и "Ресурс фонд", което през 2018 г. спечели поръчка на АПИ за доставка на мантинели за 32 млн. лв в консорциум с други фирми. Дружеството е и в консорциум с близката до Александър Сталийски фирма "Център за рециклиране" като оператор на депата за битови отпадъци в Благоевград, Велико Търново и Пазарджик.

Зад формацията застава и бившият министър на промишлеността от правителствата на Филип Димитров и Любен Беров - Румен Биков. Той има редица фирми, свързани с търговията с цветни метали, и един от големите играчи в бизнеса със скрап. За Биков се твърди, че е личен приятел с Жан Виденов.

Друг бизнесмен, който подкрепя "Лява алтернатива", Антон Величков, също е бивш висш функционер в ДКМС, но от дълги години се занимава със земеделие. Той е съдружник със съпругата на Виденов - Каталина, във фирмата "Салвина" ООД с широк предмет на дейност - от селско стопанство, през консултантска дейност до изграждане на соларни паркове и продажба на електроенергия от възобновяеми източници.

*Рубрика във в. "Дума" от 1990 г.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 18

    След като бившия икономически министър в правителството на Виденов, Гумен Речев, който заедно с другаря Виденов докараха България до национална катастрофа, продължава да дава акъл от телевизора по всякакви теми, защо и дървеното човече Виденов да не бъде активиран отново! Тези хора показаха че не изпитват нито срам, нито грам вина за катастрофата, в която оставиха България след себе си.

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-@
    Kiril Kirilov
    • - 3
    • + 14

    Леле колко буклук.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 11

    Капитал изобщо не се е запритеснявал, че Виденов ще отмъкне гласове от БСП, а че с класическата социалистическа, антинатовска и не русомразка платформа ще покаже на 11 юли, че тези идеи не са чужди на достатъчно много граждани, които не се смятат представени от останалите политически субекти.

    Неолибералната идеология, конвергирала за 30 г. и лявото, и дясното, търпи крах и това е една от причините за засилване на националните, социалните и протестните движения. Да, те не лежат да избистрени и уеднаквени идеологически позиции. Обединява ги отрицанието на неолибералния модел с всичките му залитания.

    Виденовата организация е една възможност да се даде политически израз на вижданията на част от БГ обществото. Какво лошо има в това?
    Защо Марешки/ може, а Виденов да не може?

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 4
    • + 16

    Чудя се как хората, които съсипаха България, могат да преподават икономика. Нищо чудно, че "Европейското"училище е фалирало. Наред е УНСС, и там намират последно убежище сума ти и провалили се политици.

    Нередност?
  • 5
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "":

    И Р. Овч. видях скоро да се изказва по теми Голем Шлем скоро.... БТВ..

    Библиотекарите изкарват изгнили зомбита, за да изглеждат крадократите от ОПГ ГЕРБ–ДПС–БСП като озлочестени ученички.. поне не сме на купонна система - въпреки каквото са ни сторили не от 1989..., от 1981 насам....
    Плана да се бие щут отзад на социализъма са оттогава, с отравянето на принцес Живкова.... Амаха... ша си крият зеленото да не ги види партийния секретар и ше му пишат отчет при някой шопинг тур до Милано/Париж и комар в Монако... От директор комунист директно милиардер неолибералист.... после опукваш банките, връщаш некви стинки и си чист...прокурорите наш отбор... а на крепостните - мутри и не се дава да дишат ... тока, водата, раната, газа, знахара...препитанието...

    Тя затова е измислена астологията - за да може икономиката да изглежда точна наука....

    Нередност?
  • 6
    juliano95 avatar :-(
    Julian Mall
    • - 1
    • + 9

    "Той обясни, че от 2000 г. официално е напуснал БСП, на 44-ия конгрес на партията, за да не присъства "на едно от най-мерзките неща в историята, когато Ахмед Доган предложи на БСП гласове за президентските избори срещу признаване на НАТО". Тогава БСП прие курс за пронатовска ориентация на страната, а година след това тогавашният лидер на партията Георги Първанов спечели президентските избори, като беше подкрепен от ДПС."

    Забележително призанание затова как националните български интереси бяха продавани заради дребни партийни сметки и мръсната роля на гробокопача на българската държавност и главен политически брокер Амет Доан!

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 6

    Много русофил , много нещо - и тия се наредиха за копейки освен Атака , Възраждане , БСП и сигурно има и още ...

    Нередност?
  • 8
    realismisthename avatar :-|
    realismisthename
    • + 7

    Да си некадърник до безбожие, да фалираш държаввта и да се отдадеш на преподавателска дейност. Браво на образователната ни система.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    Ей, Богу! Събрали се експремиер, който е толкова зле, че е опрял до сглобяване на фотоволтаици и амбициозен тип, дето превърнал комунистическата младеж в демократична младеж.

    Отгоре на всичко поръсени с всякакви русофилски дупедавци, където ще продадат интересите на държавата от любов към Освободителя.

    Нередност?
  • 10
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    И блогодарение на какво платформата на Жан е "патриотична"?

    Нередност?
Нов коментар