🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

В какво се изразява промяната: Кирил Петков и Асен Василев представиха политическите си цели

Двамата бивши министри ще работят за "коалиция на почтените" в следващия парламент

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Асен Василев е застанал пред входната врата на coworking пространството и се здрависва с пристигащите. На втория етаж до залата, където ще се състои самото представяне, има маса с кафе и малки мекички. Дотук атмосферата наподобява тази на неделно приятелско събиране. Само няколко минути по-късно това усещане за неформалност избледнява на фона на воинството от журналисти - оператори и репортери, всеки от които се опитва да се нареди по-близо до двамата доскорошни министри.

В този затегнат човешки обръч Кирил Петков и Асен Василев официално представиха политическия проект, с който ще се явят на парламентарните избори през ноември. Името на формацията е "Продължаваме промяната". В него се чете заявката на двамата министри от вече бившия служебния кабинет да продължат политиките от досегашното си управление в дългосрочен план. "Най-добре за един бранд е да носи име, което представлява постижима цел. Избрахме това име, след като си дадохме сметка какво можем да обещаем на избирателите", каза Петков.

Той и Василев изразиха готовност да работят с всеки "съвестен" политик, който споделя ценностите им. Като индикация за това с кого не биха работили двамата посочиха конкретни позиции, сред които несъгласие с мерките на САЩ по закона "Магнитски" (в България това е ДПС) и подкрепа за in-house възлагане на държавни проекти (въведени и масово използвани от ГЕРБ).

Целите

Сред основните цели, които новата формация ще преследва, e създаването на благоприятна среда за развитието на бизнеса, подобряването на образованието, здравеопазването, инфраструктурата и грижата за възрастните хора. За постигането на тези цели според Петков се изисква преустановяването на корупционните практики, прилагани от малко, но ключови фигури в държавната администрация. От своя страна това ще даде възможност "на малкия и средния бизнес да се развиват спокойно" и ще увеличи потенциала за привличане на високотехнологични инвестиции. При едно справедливо разпределение на средствата, които ще постъпят в държавната хазна вследствие на икономическия растеж, прилагането на тези политики ще доведе и до широк социален просперитет.

България може да е изключително процъфтяваща

"Истината е, че данъците в България са достатъчно високи. Няма нужда да се вдигат или свалят. Има предостатъчно постъпления в хазната, особено ако НАП отиде при големите фирми и си ги събере. Имаме достатъчно постъпления, за да има и нормално образование, и нормално здравеопазване, и да се погрижим за възрастните хора, и да си направим нормална инфраструктура в държавата. Въпросът обаче е, че всички контролни механизми по един или друг начин са изключени. Няма контрол над това как се разходват парите. Както видяхме, много от обществените поръчки се възлагат без конкурс, а други са подправени. Ние плащаме тройно и четворно за прости неща. Ако започнем да плащаме истинската стойност и да получаваме истинското качество, според мен ще имаме една процъфтяваща държава. Държава, която дава равен старт на всички. Държава, в която можеш да получиш добро образование, без да се налага да ходиш на частни уроци. Равен старт означава да имаме здравеопазване, което не налага да ходим за лечение в чужбина и не налага да се доплаща за абсолютно всяка процедура. Равен старт означава това здравеопазване и това образование да е достъпно не само от центъра на София, а от абсолютно всяка точка на страната, за да може хората да изберат къде искат да живеят."

Асен Василев

Лицата на "Промяната"

Четири са критериите за участниците в новата формация:

  • Първият, както Петков подчерта още в четвъртък, е тези хора да имат успешна кариера извън политиката, "да са независими".
  • Вторият е те да не са участвали в повече от една партия досега.
  • Третият е да не са замесени в публични политически скандали.
  • Последният критерий за всеки участник в новата формация ще е да подпише "Договор за почтеност", с който се отказва от банкова тайна, що се отнася до отговорните институции (НАП и ДАНС).

Сред основните участници във формацията има членове на екипа, с който двамата министри са работили. Става въпрос за бившите заместник-министърки Калина Константинова и Яна Балникова, за Даниел Лорер от Комисията по прозрачност към икономическото министерство и за Деница Симеонова, началник на кабинета на Асен Василев във финансовото министерство. Лорер е и управляващ партньор във фонда за рисково инвестиране BrightCap Ventures. Освен тях в представянето участва адвокатът Никола Милчев.

За попълване на партийните структури Петков и Василев ще разчитат на студентите, преминали през така наречените "Харвардски курсове" в СУ, които двамата организират.

Относно Радев и останалите партии

Петков и Василев обявиха, че подкрепят кандидатурата на Румен Радев за президент, но за пореден път отрекоха твърденията, че правят президентска партия. "Този проект е консултиран с мен, с Кирил и с никой друг", каза Василев.

Както стана ясно още в четвъртък, новата формация ще се яви на предстоящия вот с чужда регистрация. "В момента сме в процес на разговори със 7-8 партии", каза Кирил Петков. Той отказа да коментира конкретни имена, но увери, че в идните няколко дни решението относно регистрацията ще бъде взето и обявено. Петков добави, че условията за бъдещия мандатоносител са "да не иска пари и да не иска места в листите".

"Няма да взимаме готови структури от никаква партия", каза Василев. Двамата с Петков обявиха, че са готови да водят разговори с другите политически формации. Целта е сформирането на "коалиция на почтените" в следващия парламент. "Седейки в скамейката на министрите по осем часа, видяхме много хора, които представляват нашите принципи вдясно и вляво, например Крум Зарков. В ИТН имаше няколко души, с които се радвах да говоря и да работим заедно. В "Ние идваме" имаше доста хора, с които споделяме общи неща. С някои от тях сме участвали в предишни каузи като тази за Пирин", каза Петков. "Въпросът е дали можем да сглобим 121 депутати, които споделят нашите ценности, а дали са леви или десни е въпрос за избирателите."

"Всеки депутат има глава на раменете си и всеки депутат е дал клетва да взима най-добрите решения за България, а не най-добрите решения за партията си", каза Василев. Самият той обаче отбеляза, че досега в България депутатите са "функция на своите партии". В този смисъл не е ясно дали визията на двамата бивши министри за надпартийна политика е реалистична.

Техните представи за българската политика може и да изглеждат леко наивни, но както може да се очаква, плановете им за икономиката са по-задълбочени.

Гордиевият възел в енергетиката

"България е подписала, че въглеродните емисии ще се намалят с 55%. Този подпис не може да бъде оттеглен. Оттук нататък идва въпросът, че мините с текущите им емисии няма как да продължат да работят", каза Василев. Той подчерта, че газификацията не е решение на този проблем, тъй като до 10 години емисиите от природния газ също ще са прекалено високо, "ще сме палнали клечката на милиард и двеста милиона лева и отново ще сме на изходна позиция". Сред решенията, които Василев намира за по-устойчиви, е утилизацията на произведения въглероден диоксид (той да се улавя и да се използва в химическото производство), по-ефективното съхранение на енергия и преминаването на други енергоизточници.

Както сочат данните от последната седмица, при определени условия природният газ може да бъде изключително неизгоден източник на енергия, а освен това и води до енергийна зависимост от Русия. Същевременно една от причините за скока в цената на тока са именно емисионните квоти, които ЕС налага, и както самият Василев отбелязва, горенето на природен газ също произвежда емисии, за които трябва да плащаме. Същевременно сами по себе си соларните и вятърните източници на енергия са по-изгодни от въглищата и от природния газ, ако бъдат прилагани в достатъчно широк мащаб.

Според Василев засега Зелената сделка, която налага и енергийния преход в България, е "пресолена". "Европа сама си е сложила тежести, които я правят неконкурентна по отношение на САЩ и Китай", каза той.

Коронавирусът

"Аз съм ваксиниран, Кирил е ваксиниран, всичките ни колеги са ваксинирани", каза Василев и призова аудиторията да последва този пример. Двамата бивши министри обаче подчертаха, че ваксинацията е въпрос на личен избор. Тази позиция изглежда по-предпазлива и политически премерена от предишни изказвания на Петков. "Ако никога не се ваксинираме и на всяка вълна затваряме и изплащаме, това е най-бързият начин да си фалираме икономиката", заяви той през август. Тогава той призова и за ускорение на ваксинационния процес в администрацията и бизнесите, които работят с хора.

Рекордно ниският брой ваксинирани в България, както и разрастването на потенциала за разпространение на вируса след началото на учебната година биха могли да доведат именно до забавянето в икономиката, за което Петков предупреждава. Дали новата формация ще промени нагласите си за задължителната ваксинация в такъв случай, особено преди изборите, е все още неясно.

*Поправка (17:00): В по-ранна версия на статията беше написано, че Никола Милчев e част от софийската адвокатска кантора "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", но преди обявяването на проекта, той е прекратил взаимоотношенията си с тях. Редакцията се извинява за допуснатата грешка.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 20
    • + 11

    Кръгът Капитал пак политинженерства по навик.
    В момента опитва да сватоса Промяната на Киро и Асен с грантовата Демокрация на Ицо. Пресечната им точка на тримана са американските интереси.

    Както и досега, видимо Капитал-свалката ще абортира. Защото, ако абсолютно непознатите за народонаселението преди да станат сл.министри-медийни звезди искаха да вдигат рейтинга на последната, влизаща в НС според Тренд партийка на Ицо, нямаше да я напускат и нямаше да има нужда да правят нов политически проект, за който да се опитват да си купят партия.

    Зад всяка БГ политическа формация стоят нечии интереси. Тези, които натъртват на народните тежнения просто лъжат. Но бунаците се захласват по шарените им панаирджийски одежди/приказки.

    Проектът на Слави се издъни с неспособността за мимикрия. И от ръкава мигом се вади пети туз.
    Скучно и ялово,Прокопиев!

    Нередност?
  • 2
    george_orwell avatar :-|
    Сиромахъ Ведъръ
    • + 2

    "Кафе и мекици" накрая може и да имаше, но звукът колеги, звукът... хич го нямаше! С много мъка и големи усилия от моя страна изслушах докрай пресконференцията и то само и единствено защото тези млади хора са ми симпатични и защото смятам, че включването им в политиката е навременно и полезно за България. Не твърдя, че съм гледал много пресконференции през живота си, по по-зле организирана от тази не бях виждал.

    1. Звукът от микрофоните на участниците бе ужасен, а на моменти просто липсваше. Микрофоните или прекъсваха, или ако случайно проработваха се чуваше един постоянен дразнещ шум. Едва към края сякаш се пооправиха, но дали всички са имали нерви да изчакат края?
    2. Голяма част от въпросите на журналистите не се чуваха и трябваше по отговорите (доколкото успявахме) да правим догадки какъв е бил въпроса.

    Да, интересът към събитието бе огромен, да времето за организация сигурно е било кратко, но... какъв ще е ефекта от цялото мероприятие след като за всички бе мъка да се слуша. Защо се допусна това? Обръщам се с молба към господата Василев и Петков в бъдеще да обърнат повече внимание на този въпрос. Желая успех на техния проект!

    Нередност?
  • 3
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 7
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Пациенте (самообявил се за доктор), пак ли се изср@ под статия на Капитал?

    Нередност?
  • 4
    bst avatar :-|
    Стефан
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    +53 копейки, толкова ли заработи с това копи-пейст под статията.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 10
    • + 2

    Някой ако може да ми обясни на какво основание, на каква база тези двамата лисугери окупират думата "почтеност" и я прикрепят към тяхния политически проект??? Че Киро ходеше да източва пълни язовири, за да може да клепа предишните управляващи, попълнил невярна декларация, че няма канадско гражданство. Другия лисугер е доказан измамник и мошеник окрал бизнес партньорите си и това не го казвам аз, а точно тези бизнес партньори. И накрая тези двамата почтените за капак на всичко отишли не при кой да е, а при дългогодишния коалиционен партньор на БСП "Екогласност" и се опитали да я купят по най-безобразен начин. КОЕ Е ПОЧТЕНОТО??? Докога всичко ще минава безкритично от масата на полезните идиоти у нас?

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 4

    Подкрепям проекта на Петков и Василев, но не защото ще гласувам за тях, а защото здраво ще разбърка нещата в либералния сегмент

    Ако те действително вземат повече гласове от ДБ това ще накара хората в ДБ и техните фенове да се замислят каква претоплена манджа се явяват лидерите на ДБ. Имам слабата надежда, че това ще създаде стимул начело да застанат по-приемливи лидери. Дали ще стане така ще видим.

    Нередност?
  • 7
    kiy101116173 avatar :-|
    kiy101116173
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Сменете си опорките и кажете на Севда да си смени грамофонните плочи в главата си.

    Нередност?
  • 8
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 5
    • + 4

    Фактите сами говорят какво свършиха за 4 месеца - ББР сега изглежда нормална банка, вместо да раздава пари на отбрани на бившата власт хора; НАП започна да проверява "големите" пари и приходите в хазната веднага скочиха; започнаха да се разплитат схемите за източване на обществени средства (а те изглежда са много).

    Точно поради тези причини, се надявам да съберат достатъчно подкрепа и да участват в истинска коалиция на промяната. Бутафориите на ИТН ги видяхме. И точно това плаши статуквото, както чета от част от предните коментари.

    Нередност?
  • 9
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Ако формация обединява омразата на БСП-арски и ГЕРБ-ерски тролове, това е сигурен знак за това, че са отлична алтернатива на статуквото.

    Нередност?
Нов коментар