🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Демократична България" спечели делото за депутатската си листа в Стара Загора

Съдът обяви отказа на РИК за регистрация на кандидатите за народни представители за незаконосъобразен

Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов.
Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов.
Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов.    ©  Юлия Лазарова
Водачът на листата на "Демократична България" в Стара Загора Атанас Славов.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Административният съд в Стара Загора обяви отказа на районната избирателна комисия (РИК) да регистрира депутатската листа на "Демократична България" за незаконосъобразен и върна решението й за ново разглеждане. Това става ясно от съобщението на интернет страницата на административния съд в областния град. Решението на съда е окончателно и сега РИК - Стара Загора, ще трябва да се съобрази с него. Така обединението ще може да се яви на парламентарните избори на 14 ноември с листи във всички региони.

Как се стигна дотук

До казуса се стигна, след като миналата седмица районният изборен орган отказа да регистрира листата на "Демократична България" в Стара Загора заради това, че документите бяха внесени не чрез собственоръчно подписано пълномощно от съпредседателите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, а чрез електронен подпис. От комисията поискали ръчно подписани документи, но такива били изпратени от електронната поща на бившия депутат от обединението Надежда Йорданова, които от РИК не приели, защото нейният имейл не фигурирал сред посочените от "Демократична България" адреси за кореспонденция. Другият аргумент на РИК беше, че вносителят на документите Атанас Славов, който е и водач на листата в региона, отказал да завери представените книжа като верни с оригиналите им.

След отказа за регистрация от "Демократична България" подадоха жалба в ЦИК, но от там потвърдиха решението на РИК. Нещо повече, по предложение на члена на изборния орган Красимир Ципов от квотата на ГЕРБ беше решено да се извърши проверка и в останалите региони дали има регистрирани листи по същия начин - чрез електронен подпис. След направената проверка се оказа, че депутатските листи на обединението в още 11 области са регистрирани по този начин. След обсъждането на доклада в ЦИК обаче членовете й отказаха да го гласуват.

Аргументите на съда

След отказа на РИК да регистрира листата Надежда Йорданова от "Демократична България" тогава заяви, че "има изрична разпоредба на Закона за електронните удостоверителни услуги, че когато един документ е в електронна форма, се счита за спазена писмената форма". "В същия този закон относно квалифицирания електронен подпис (КЕП) се препраща към европейски регламент, в който изрично се посочва, че КЕП е равностоен на саморъчния подпис. Така че, когато организираме и провеждаме избори, трябва да прилагаме цялото действащо законодателство, а не само части от него", каза Йорданова.

В решението си административният съд на практика приема аргументите на "Демократична България", с които от обединението оспориха отказа да бъде регистрирана листата им. "Абсолютно недопустимо е по съображения, че в Изборния кодекс изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис, по аргумент за противното да се приеме, че във всички останали случаи документи в електронна форма (електронни документи, съдържащи електронни изявления), не могат да се ползват", казват в решението си съдиите от АС-Стара Загора. Според магистратите при съставени електронни документи, съдържащи електронни изявления, подписани с КЕП, писмената форма на документа са счита за спазена и има равностойна правна сила на квалифицирания електронен подпис с тази на саморъчния.

"Това решение е много важно, защото дава право на десетки хиляди хора, които гласуват за

"Демократична България", да ни подкрепят. Но то казва и нещо друго - че в демократична България и в Европа не може да се отказва правото на хората да гласуват, колкото и да е неудобно на силите на статуквото", коментира по-късно във вторник съпредседателят на ДБ Христо Иванов в изпратено от пресцентъра на коалицията изявление.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • + 3

    Интелигентността на тези от РИК - Стара Загора не подлежи на коментар, но Ципов май също се води юрист от блестящата кохорта юристи на ГЕРБ - Фидосова, Цачева, Кирилов, Атанасова ... и май това бяха.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 1

    Бай Лозан е ударил едно раменце ...

    Нередност?
Нов коментар