🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

До последно преговори за председател на парламента

След броени часове ще започне първото заседание на 47-ото Народно събрание, на което трябва да бъде избрано ръководството му

Ива Митева беше председател на последните два кратки парламента
Ива Митева беше председател на последните два кратки парламента
Ива Митева беше председател на последните два кратки парламента    ©  Велко Ангелов
Ива Митева беше председател на последните два кратки парламента    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първото заседание на новото Народно събрание ще се проведе утре, но до късния следобед от четирите партии, които ще съставляват мнозинството в парламента - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", нямаха отговор на въпроса кой ще бъде излъчен за председател на законодателния орган.

По принцип председателят на парламента обикновено се излъчва от най-голямата парламентарна група, в случая "Продължаваме промяната", и по правила, които се приемат от депутатите на първото заседание на парламента, но сега постът е обвързан с преговорите за правителство между четирите политически сили, а като вероятни кандидати се сочеха лидерът на БСП Корнелия Нинова и бившият председател на последните два кратки парламента Ива Митева от "Има такъв народ".

До сряда, след интензивни разговори между съоснователите на първата политическа сила "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев с лидерите на останалите три формации, като евентуален председател на парламента се сочеше председателят на БСП Корнелия Нинова. По неофициална информация към този момент дори се обсъждаше идеята този пост да бъде на ротационен принцип между бъдещите коалиционни партньори. Това дори беше потвърдено от изтекла в медиите вътрешна кореспонденция на тясното ръководство на ДСБ, в което също се казва, че се обсъжда предложението "председателят на Народното събрание да е на ротационен принцип със срок на заеманата позиция от 1 година, за всяка от партиите участваща в управлението, като първоначално да бъде избрана Корнелия Нинова".

Нинова отрече

В четвъртък обаче Нинова даде изявление в централата на БСП, в което отрече дошлата от различни източници информация. "От едно писмо на друга партия излезе информация, че четирите партии на бъдещото коалиционно правителство сме се договорили председателят на парламента да се избира на ротационен принцип за по една година от четирите партии и че аз ще съм първият такъв председател на Народното събрание. Това категорично не отговаря на истината. Такава договорка нямаме - нито за ротационен принцип, нито че аз ще съм първият председател на базата на този ротационен принцип. Най-малкото щях да знам за това", заяви Нинова.

Малко преди изявлението й пък от преговарящите изтече друга, също предварителна информация - че лидерът на БСП може да получи вицепремиерски пост в бъдещото правителство и да оглави ново Министерство на индустрията. В него се планирало да влезе свързаната с много скандали при предишното управление Държавна консолидационна компания, в чиято структура се намират редица държавни предприятия.

В ИТН също не знаят

Яснота по въпроса кой ще оглави парламента нямаше и след заседанието на парламентарната група на "Има такъв народ" в четвъртък. Първоначално при преговорите те настояваха кандидатът да е излъчен от тях, като името, което се сочеше, беше Ива Митева. Тя оглавяваше последните два кратки парламента и според депутати от формацията останала разочарована от това, че няма да е първият председател на парламента на ротационен принцип.

По време на заседанието зам.-председателят на партията Тошко Йорданов обяснил, че все още не се знае името на бъдещия председател на парламента, защото в сряда вечерта от ИТН са заявили, че няма да подкрепят Нинова за поста, твърдят депутати от партията на Трифонов. По думите на Йорданов това взривило вече почти договорените министерски позиции и наложило корекции. Пак по думите на депутати от ИТН Йорданов заявил пред групата, че най-вероятно яснота по въпроса ще има късно вечерта в четвъртък или "ако от "Продължаваме промяната" не излъчат техен кандидат по време на първото заседание, ИТН щял да предложи свой".

Така се оказва, че народните представители от партията на Слави Трифонов ще разберат за кого ще гласуват за председател сутринта в петък, непосредствено преди заседанието на парламента.

Депутати от партията не изключиха вероятността председателският пост в НС да се е оказал разменна монета между коалиционните партньори. Още повече, че пак по неофициална информация, има промяна и в първоначалното разпределение на някои от структурите в министерствата. Като например намерението Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), която сега се намира в регионалното министерство, да премине към транспортното. ИТН имаше интерес към министерския пост в транспортното министерство, но по всяка вероятност то ще остане в сферата на влияние на ПП. А на формацията на Трифонов е предложено регионалното министерство.

До късния следобед в четвъртък депутатите от БСП също нямаха представа кой ще бъде предложен за председател на НС. Те дори нямаха заседание на парламентарната група, а ще съберат за пръв път в петък в парламента, час преди да започне първото му заседание.

Яснота кой ще бъде предложен за председателския пост в парламента нямаха и от "Демократична България", чието заседание на парламентарната група приключи в четвъртък вечерта. Депутати от обединението предположиха, че за поста ще бъде излъчен представител на най-голямата политическа сила в парламента "Продължаваме промяната".

Според дневния ред, то ще бъде открито от най-възрастния народен представител - депутатът от ИТН Силви Кирилов. След произнасянето на клетвата се очакват изявления на лидерите на парламентарно представените формации, след което трябва да бъде избран председателят на парламента и неговите заместници.

На първото заседание на 47-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Стефан Янев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции и на дипломатическия корпус.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4

    Всяко участие в хермафродитно правителство убива соцпартията.
    Повече от сигурно е, че ако Нинова седне на мястото на Простата кърджалийска (...), това участие във властта за БСП ще й е последното.

    След изборите през 1931 г. Народният блок, съставен от четири, (нямащи нищо общо) партии прави правителството на Александър Малинов, заменено скоро с това на Стойчо Мушанов.
    Тригодишното управление на НБ е синоним за партизанство, корупция, търгашество с националните интереси!
    Когато нещата стигат до пароксизъм, военните и Звено правят последният военен преврат в БГ историята - този от 19 май 1934 г.
    Цар Борис забранява политическите партии и до смъртта му през 1943 г. в НС и в МС са избирани само непартийни фигури.

    Пиша този исторически обзор, защото партиите са клубове на приврженици, обединени от обща идеология. В момента се подготвя неолиберален мишмаш от всякакви партийни властоман за всички възможни нива на държавната администрация.
    Гербаджийските ояли се тутурутки ще бъдат заменени (на квотен принцип!) с гладни тутурутки от сбиртока.

    Всъщност суверенът на последните избори показа омерзението си към партийното и. Опитът да се създаде шарен като знамето на дъгата кабинет е римейк за партийното преяждане с власт на Народния блок 1931-1934 г.

    И за да не ходим толкова далече във времето, баце яхна властта именно след пиршеството на вандализмите на сглобената от Станишев и Со Тройна коалиция. След които НДСВ изчезна, а БСП тръгна стръмно надолу.

    Нередност?
  • 2
    jakimof avatar :-|
    jakimof
    • + 2

    Четвърто народно събрание без публикувани декларации за имуществено състояние. Такива безсрамници досега не са обитавали тези земи.

    Регистър на лица, заемащи висши публични длъжности
    http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/12/02/4289325_do_posledno_pregovori_za_predsedatel_na_parlamenta

    Нередност?
Нов коментар