Любомир Каримански влезе в Министерството на финансите

След като партията на Слави Трифонов не влезе в парламента, бившият депутат и кандидат за шеф на БНБ стана съветник на Росица Велкова

Любомир Каримански беше един най-яростните критици на кабинета "Петков"
Любомир Каримански беше един най-яростните критици на кабинета "Петков"
Любомир Каримански беше един най-яростните критици на кабинета "Петков"    ©  Надежда Чипева
Любомир Каримански беше един най-яростните критици на кабинета "Петков"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В края на миналата седмица бившият депутат от ИТН е назначен на трудов договор в МФ.
  • Това е поредното назначение на служебния кабинет, свързано с "Има такъв народ" и ГЕРБ.
  • Каримански е получил поста "предвид началото на 48-ото Народно събрание".

Пет дни след като "Има такъв народ" се провали на изборите и не успя да влезе в Народното събрание, един от бившите депутати на партията и кандидат за управител на БНБ в предишния парламент - Любомир Каримански, се оказа с държавен пост в Министерството на финансите.

Така от петък, 7 октомври, бившият председател на бюджетната комисия е съветник на министърката на финансите Росица Велкова. Каримански е назначен на трудов договор. От Министерството на финансите обясниха в свой отговор до "Капитал", че той е получил поста "предвид началото на работата на 48-ото Народно събрание и опита му като народен представител и председател на Комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание". "Капитал" опита да се свърже с Каримански, но той не отговори на телефонните позвънявания.

Любомир Каримански е поредното повдигащо въпроси назначение, предприето от служебния кабинет на президента Румен Радев. Още с встъпването в длъжност на правителството с премиер Гълъб Донев хора от партията на Слави Трифонов бяха назначени на ключови позиции.

Така например в Министерството на външните работи (МВнР) на позицията заместник-министър остана Велислава Петрова. Тя беше назначена на поста по време на редовния кабинет на Кирил Петков като квота на "Има такъв народ". След като ИТН съвместно с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха правителството и се стигна до назначаване на служебно, новият министър от президентския екип остави Петрова на поста. Друг кадър на ИТН - Теодора Генчовска (външен министър в кабинета "Петков"), беше назначена като служебен заместник-министър на отбраната.

Наред с назначенията, свързани с ИТН, служебният кабинет направи и редица кадрови реверанси към ГЕРБ. Примерите са изобилни. Назначеният за и.д. шеф на тол системата Георги Темелков - верен партиен кадър на Борисов, бившият съветник на земеделската министърка на ГЕРБ Десислава Танева - Тодор Джиков (който сега е зам.-министър), както и смените по върха на ВиК холдинга.

Назначението на Любомир Каримански като съветник на финансовата министърка е символна демонстрация. След разрива между коалиционните партньори в кабинета "Петков" бившата депутатка Ива Митева и колегата й, Любомир Каримански бяха основните остриета от партията на Слави Трифонов, които се конфронтираха с бившите си партньори от ПП, ДБ и БСП.

Каримански имаше и лично основание за конфронтация с доскорошните си коалиционни партньори: категоричната позиция на ПП, ДБ и БСП да не го допускат до гуверньорския пост в БНБ. Настойчивото му желанието да оглави българската централна банка беше един от основните скандали в коалицията.

Кандидатурата му за поста извади отново на показ стар случай на финансова измама за 1 млн. лева, в документацията по която стои подписът на Любомир Каримански - тогава като изпълнителен директор на Инвестбанк.

Скандалът придоби още по-неприятни нюанси, когато стана ясно, че прокуратурата държи делото "на трупчета", като в продължение на седем години "проверява" има ли извършено престъпление и случаят не е затворен, въпреки че поредица фалшификации са недвусмислено доказани. Обратното - според електронната система на държавното обвинение последното движение по преписката беше точно по времето, когато в парламента е открита първата процедура за избор на управител на БНБ. Това постави кандидата на ИТН едновременно пред репутационен риск и пред риска да бъде зависим от влияния именно през прокуратурата.

Въпреки всичко Каримански не оттегли кандидатурата си, а впоследствие тя беше отхвърлена с гласовете на останалите партии. След този случай той и Ива Митева се превърнаха в едни от най-яростните опозиционери на правителството.

След изборите Митева се връща на работа в парламента, където отново ще е шеф на юридическия отдел, а Каримански очевидно ще споделя опита си със служебната финансова министърка.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vsq16486377211110734 avatar :-|
    Doychin Kutsarov
    • - 18
    • + 5

    Прекрасна новина, Каримански е много добър професионалист, въпреки черния ПР на Паолина и Прокопиев. Делото за откраднатия милион е към неизвестен извършител в търговския регистър (този който е вписал невалидно лице). Банката в случея е потърпевшата страна, защото се е наложило да изплатят една и съща сума два пъти. Ех тази разследваща журналистика (опетнистика).

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 4
    • + 9

    Мафията си има държава. И президент.

    Нередност?
  • 3
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 7

    Да краде?

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 5

    До коментар [#1] от "Doychin Kutsarov":

    Дойчи - знаеш ли дали е крал от един негов бивш работодател и голям телеком у нас?

    Нередност?
  • 5
    vsq16486377211110734 avatar :-|
    Doychin Kutsarov
    • - 8
    • + 3

    До коментар [#4] от "Бай Ганьо":

    Незнам за Телеком, но съм работил в Инвестбанк и познавам случея много добре. От БТВ направиха много добър разследващ репортаж за това,

    Нередност?
  • 6
    jkv16467627821106267 avatar :-P
    Vesko Dimitrov
    • - 2
    • + 3

    Е малко поръчкова статия, 10 пъти повтори неуспял хахах. Не харесвам Каримански, но за БНБ се бори достойно и до край. Най-хубавото тези избори е ,че Слави е аут.

    Нередност?
  • 7
    hristov2000 avatar :-@
    Dimitar Hristov
    • - 1
    • + 1

    Големи претенции с малко покритие!?То ако ставаше така да прочетеш две книжки повече от студентите и да даваш акъл наоколо?!Барабар Петко с финансистите!

    Нередност?
  • 8
    pijama avatar :-|
    pijama
    • - 1

    До коментар [#6] от "Vesko Dimitrov":

    Същото щях да кажа и аз :D

    Нередност?
  • 9
    ......... avatar :-|
    .........

    До коментар [#5] от "Doychin Kutsarov":

    Благодаря за споменатато видео, хвърлих един поглед и изглежда, че казусът е странен. Но това не означава, че Каримански е автоматично виновен. Във всяка една банка има множество механизми за контрол и решения за издаване на подобни гаранции се взема от кредитен комитет. Сумата е голяма, става дума за над 2 млн задбалансов ангажимент. А за да се вземе решение за необезпечена гаранция, то това трябва да е било въпрос най-малко на знание и оторизация от високо ниво. Работата е съмнителна, защото рядко се случва да се предостави подобен документ без обезпечение, но пък няма да е първият път в който конкретната банка участва в екзотични транзакции.

    Както казах, това не означава, че Каримански е виновен за нещо. Все пак като ИД той си е имал ресор и правомощия, включително и да се подписва под документи. Апропо, по сходна логика, шефовете на лизинговите дружества трябва ежедневно да минават един Walk of shame, имайки предвид, че към тях се насочват всякакви глоби и подобни неща. Горките хорица би трябвало да се броят като най-сериозните рецидивисти, просто защото са управляващи собственика на активите...

    Прекрасен пример в какъв ла&номет може да се превърне любимият ежеседмичник, както докъде може да стигне и другарката Полин Паунов в желанието си да обслужат номинацията на Андрей Гюров от ПП. Сега, аз съм достатъчно стар да чета биографиите на хорицата, които ни предлагат за тривиални постове като шефове на БНБ. А защо Полин Паунов не превъртя лентата да види, че Андрей Гюров извън репутационно приятните АУБГ и джойнт програмата с Бокони, всъщност е бил ИД и на Пирин Голф Клуб? А Пирин Голф повечето банки си го спомнят с доста неприятни неща, като например несъстоятелността на Балканстрой, сагата с Техногипс и тн. Вярно е, че Андрей Гюров е бил там до 2010, но този период подозрително съвпада с отпочването на трудностите на компанията. "Случаенос? Не мисла!", както се казваше в едни смешни клипчета за ильоменати. Дето се вика дори не ми се налагаше да пия бира за да съчиня подобна глупост като тази на Поули Поуноува. Каримански го засичам относително често около УАСГ, може би там живее или са му офисите, ако успее да осъди Аско Баско Василев за това лично ще го дебна да го почерпя нещо.

    Нередност?
  • 10
    vsq16486377211110734 avatar :-|
    Doychin Kutsarov

    До коментар [#9] от "Quandt":

    Най-накрая някой мислещ човек. Самата фирма за мен също е доста тъмна. Имаше искове за тегления в подобен размер (850 хил,550 хил) и при съответно забавяне от страна на Инвест банк, банката трябваше да изплати обещетение. Това,което колегите правят е проверяват дали лицето е включено в регистера и дали има права, информират клиента за тегленето и предвижват документите нагоре.Прокуратурата разследваше самата фирма, и връзка в търговският регистър. Да напишеш, че делото в прокуратурата било на трупчета за да предпази изпълнителния директор на банката си е направо клевета. То самото разследване е насочено другаде. Или Паолина Паунова е подведена или просто пише пасквили по поръчка.

    Нередност?
Нов коментар