Мнозинството за Каримански за шеф на БНБ бе демонстрирано на изслушването

ИТН, ГЕРБ и ДПС дружно атакуваха номинацията на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров

Любомир Каримански (на преден план) и Андрей Гюров
Любомир Каримански (на преден план) и Андрей Гюров
Любомир Каримански (на преден план) и Андрей Гюров    ©  Цветелина Белутова
Любомир Каримански (на преден план) и Андрей Гюров    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Атаки към Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" от ИТН, ГЕРБ и ДПС и благосклонно отношение от същата група плюс "Възраждане" към Любомир Каримански от партията на Слави Трифонов. Така премина над тричасовото изслушване на двамата кандидати за управител на БНБ от депутатите от бюджетната комисия. Иначе като експертни послания и двамата номинирани звучаха умерено и професионално, с малък нюанс при Каримански, който беше по-витиеват за влизането на България в еврозоната. Поведението на партиите беше в унисон с информацията, че вече е формирана коалиция за подкрепа на кандидата на ИТН, като в нея влизат ГЕРБ и ДПС, а не е изключено и "Възраждане". Това мнозинство би гарантирало избор на Каримански и запазване на статуквото, поне по отношение на контрола над местните банки.

Атака без почва

Съществена част от това време беше изядена в персонални атаки за професионалния опит на Андрей Гюров. Още в самото начало на заседанието ГЕРБ повдигнаха въпроса дали докторската му диплома от виенски университет е адекватно призната в България. Това доведе до около 20-минутна дискусия, като в крайна сметка председателстващият заседанието Румен Гечев от БСП призова колегите си все пак да изслушат кандидата, а преди гласуването в пленарната зала да бъде извършена съответната проверка. Предложението беше прието с 9 гласа "за" и 8 "въздържал се" от опозицията, а в хода за изслушването стана ясно, че все пак документът е бил надлежно оповестен в НАЦИД - българската институция, която поддържа регистъра на академичните длъжности и дисертации.

Междувременно обаче на Гюров му се наложи на няколко пъти да отговаря на въпроси за отделни периоди от професионалната си биография, зададени от представителите на ГЕРБ, ДПС и коалиционния партньор ИТН, и да обяснява, че съзнателно е избрал през последните 13 години да се развива в академичната сфера, но е останал свързан с банковата индустрия.

За Каримански - с перце

От друга страна, въпросите, които биха могли да засегнат предишния опит в банковата сфера на Любомир Каримански, бяха финтирани от водещия заседанието Румен Гечев. С репликата "казано шеговито, абсолютно забранявам да се използват имена на банки в отговора", той елегантно отклони въпроса на Владислав Панев от "Демократична България" какви действия трябва да предприеме БНБ за оздравяване на капитала на банките, които показаха слаби резултати при стрес тестовете от последните години, и дали действията по увеличението на капитала на ПИБ през ББР е оправдано, като коментира, че и двамата кандидати вече са заявили като цел вдигане на ефективността на надзора. Тънкият момент е, че една от тези финансови институции е Инвестбанк, в която Каримански беше изпълнителен директор до 2015 г.

По-късно Гечев не зададе и отправените от "Капитал" въпроси дали двамата кандидати вече имат готовност с номинации за подуправителите на управления "Емисионно" и "Банково" в БНБ, чиито мандати вече са изтекли, както и за това каква е оценката им за работата на подуправителя на управление "Банков надзор" в контекста на допуснатите нарушения в ББР, ПИБ и другите банки с проблеми.

Иначе по темата БНБ и двамата претенденти развиха надълго концепции без революционни предложения, които може да изгледате във видеото:

А в отговорите си на зададените от депутатите въпроси кандидатите се обединиха около това, че "червената линия", която не биха прекрачили по отношение на влизането в еврозоната, е приетото от Народното събрание решение приемането на еврото да стане при настоящия фиксиран курс на лева спрямо него. Двамата също така коментираха, че са за спазването на ангажимента за присъединяване към валутния съюз от 1 януари 2024 г., стига това да е възможно.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 4

    Икономедия определено взема страна в решения, които не са от компетентността на огледалото. Защото медиите са отражател на процесите, а не техен двигател. Поне по дефиниция.
    И двамата кандидати са еднакво непригодни. Просто единият е издигнат от един властови кръг, другият - от друг.

    Силно се надявам, че сблъсъкът между двамата непригодни кандидати ще освети невидимите зависимости на фолкпартиите (фолк не от немски - народ, а от чалга) ПППП и и т.н. и ще разпадне противоестествената коалиция.

    Не чудодейни, появили се от нищото политпроекти ще ни "оправят".
    Сами трябва да се хванем за лопатите.

    Нередност?
  • 2
    ray1594699194677175 avatar :-|
    Hristo Petchev
    • - 3
    • + 5

    И като се разпадне коалицията, какво следва? Връщане на ОПГ ГЕРБ във властта с ДПС и други боклуци като Израждане ?!

    До коментар [#1] от "borodino":

    Нередност?
  • 3
    aries0 avatar :-@
    Aries0
    • - 1
    • + 3

    Не стават и двамата...

    Нередност?
  • 4
    ajaxtelamon avatar :-|
    Николай Симеонов
    • - 5
    • + 5

    Журналистите на Капитал им свалям шапка за професионално написаните статиии, но когато стане въпрос за политика, нещата отиват в тотално различна посока. Г-жо Иванова, смятам, че е абсолютно непрофесионално да вмествате своето (или на самата медия) мнение. Твърдението, че "Това мнозинство би гарантирало избор на Каримански и запазване на статуквото, поне по отношение на контрола над местните банки." можете ли да го докажете по някакъв начин? Имате ли три чисти, независими източника, които да потвърдят, че Каримански ще води такъв тип политика? След като Инвестбанк опроверга твърдението за провала на стрес-теста отпреди години, защо това продължава да се тиражира като негатив към Каримански? Отделно, същият сподели при Мария Цънцарова от БТВ, че при провеждането на 2-та стрес теста, той не е работил в съответната банка. Също така бих искал да попитам как е възможно за определени личности да се изваждат факти отпреди 10, 20 дори и 30 години назад, а за други личности се прикриват съвсем умишлено факти от професионалните им биографии, които са свободни за достъп? И не на последно място, останах озадачен от внушението, че има банки, които са били контролирани от съмнителни лица? Искате да кажете, че има българска банка, която не се контролира от съмнителни лица, които са свързани с други съмнителни личности?

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3

    До коментар [#4] от "Николай Симеонов":

    " Г-жо Иванова, смятам, че е абсолютно непрофесионално да вмествате своето (или на самата медия) мнение."

    Виж ти! Журналисти без мнение? Дръжки на микрофони? Къде отиват тогава коментарите и анализите? Или тях ще ги оставим на троловете и на домораслите коментатори от форума?

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Лъже ли Каримански за стажа си?
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160640428816189
    Кандидатът на ИТН за шеф на БНБ Каримански хем е работил в банката на Кюлев ДЗИ, според неговото CV, хем в трудовата му книжка има стаж в БНТ, НСРТ и бТВ.

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Изборът за двамата кандидати е хвани единия, удари другия. В момента лобито на Радев с кандидата на ИТН и хората на ПП водят битка кой ще овладее БНБ. Тук още едни конфликт по остта Президентство-Управляващи! Ще видим така наречената Промяна, която ни докарахте с фалшификации и манипулации, какво ще измисли, за да сложи свои хора в БНБ!

    Нередност?
Нов коментар