"Не сте престъпници" и "няма наши и ваши": премиерът се срещна с кметовете

Кирил Петков обеща на общините прозрачно разпределение на парите от еврофондове и бюджет, но не и повече пари

Министър-председателят Кирил Петков ще има трудни разговори с кметовете, повечето от които са представители на бившата власт
Министър-председателят Кирил Петков ще има трудни разговори с кметовете, повечето от които са представители на бившата власт
Министър-председателят Кирил Петков ще има трудни разговори с кметовете, повечето от които са представители на бившата власт    ©  Георги Кожухаров
Министър-председателят Кирил Петков ще има трудни разговори с кметовете, повечето от които са представители на бившата власт    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Централна и местна власт се срещнаха с взаимно напрежение и недоверие.
  • Кирил Петков обеща на общините прозрачно разпределение на парите от еврофондове и бюджет.
  • Държавен фонд за общинско развитие от 1 млрд. лв. няма да има тази година.

Тази среща беше обречена да бъде тежка от самото начало. Новото правителство начело с премиера Кирил Петков се срещна за първи път официално с общото събрание на сдружението на общините в България и искрите между тях прелетяха. От едната страна бяха огромна част от представителите на местната власт (кметове и общинари), част от които близки до предишната централна такава, други - дълголетни кметове, а трети просто хора, които има от какво да се притесняват. А от другата - кабинет, който заявява многократно, че битката с предишния модел на управление е в основата на философията му.

Два цитата сумираха добре напрежението в залата. "Няма да посочвам, но някои общини имат над 90% поръчки с 1 кандидат", заяви Петков, говорейки за европейските пари и начина, по който ще се раздават отсега нататък. "Не мислете за местната власт като за престъпници. Изключения има, но има органи, които трябва да разследват злоупотребите", отговори Георг Спартански, кмет на Плевен. Престъпници със сигурност не сте, отговори Петков бързо.

Напрежението в крайна сметка не преля в откровена враждебност и срещата завърши по-скоро позитивно (въпреки непрекъснатото апострофиране на премиера от задните редове), но подчерта огромните трудности, с които местна и национална власт ще координират действията си, особено в някои посоки. Въпреки натиска от всички страни премиерът така и не обеща повече пари за местната власт освен вече планираните.

Европрограмите ще тръгнат скоро, "няма наши и ваши"

"Имаме 48 милиарда лева в следващите години, които трябва да изразходваме правилно", заяви Петков. Сметката излиза с европейските програми, Плана за възстановяване и устойчивост и заемите по него, които още никой нищо не е обявил, че ще прави. Но от думите на премиера се разбра, че след като планът вече е на финалната права, сега наред са европрограмите.

"Европрограмите бяха подадени на 11 май. Буквално следващата седмица ще бъдат одобрени", каза той, вероятно имайки предвид от Министерския съвет, защото няма как да поема такъв ангажимент от името на Европейската комисия. При всички положения най-ранният срок за тръгването на новите програми е есента, при положение че всичко по тях бъде одобрено и подписано от София и Брюксел.

"Няма да има деление на наши и ваши, каза премиерът, оглеждайки залата. Разпределението ще бъде максимално прозрачно и няма да ви ги "даваме".

Петков обаче наблегна на любимата си тема - корупцията и как тя "изяжда" ръста на икономиката. "Как се е случвало така, че хем няма ръст, хем има усвояване на средства, хем хората си тръгват и неравенството расте", попита той. Той не влезе в детайли за цитираната стойност от над 90% поръчки с един кандидат и никой от залата не повдигна въпроса отново, но ако това е вярно, то България има сериозен проблем със системата за разпределяне на пари, одита и отчетността им и това ще е проблем и за договарянето на новите европрограми.

Препратките към Бойко Борисов бяха откровени и беше очевидно, че залата (в която имаше мнозинство от хора, които или са членове на ГЕРБ, или са партньори на партията, или са получавали многократно средства със заповед на бившия премиер) ги преглъща трудно. Моментът, в който напрежението избухна, беше, когато Петков обясни как на първия му европейски съвет останалите колеги от съюза го похвалили, че за първи път България изказва мнение. Смях и дюдюкания от залата подсказаха, че разговорът ще бъде труден.

Няма 1 милиард фонд

"Общините са най-важната част от управлението", каза Кирил Петков в очевиден опит да благоразположи слушащите. Кабинетът обаче има по-силните козове в тази игра.

Общините в България са силно зависими от централната власт и това може да е плюс или минус, който повечето кметове съзнават ясно. Въпросът за финансовата децентрализация беше повдигнат на два пъти от залата - както от кмета на Монтана Златко Живков, така и от Георг Спартански. Петков отговори, че е отворен за предложения. "Предложете ни формула, по която да става това (трансферът на пари от централна към местна власт - б.а.), и ще го обсъдим", заяви той.

На въпроса защо общините ги няма в актуализацията на бюджета премиерът посочи, че тази година те имат вече заложен среден ръст 32% в капиталовите си разходи (вероятно заради повишената държавна субсидия).

Другата тема, която обещава да пари под краката на кабинета, е разумната поначало идея за намаляване на броя на общините - нещо, за което говори председателят на регионалната комисия в парламента Настимир Ананиев. Още първият въпрос от залата беше за това. "Методът има община - има проблем, няма кмет - няма проблем, е опитван и преди", заяви Живков сред аплодисментите на залата. Петков или не схвана препратката, или предпочете да не ѝ отговаря.

Няколко въпроса и отговора послужиха за снишаване на напрежението, като вицепремиерите Гроздан Караджов и Борислав Сандов се ангажираха с няколко казуса, които имат отделни общини, и припомниха, че имат добра комуникация с НСОРБ като цяло. Караджов дори посочи, че болезнената тема за местната власт - инфлацията в строителството, която спира дадените договори - вече е била комуникирана със сдружението, като им е посочена новата методика, по която ще се индексират дадени поръчки с до 15%.

Ситуацията обаче отново се вгорчи, когато беше повдигнат въпросът за обещания в началото на управлението фонд в регионалното министерство за общините от 1 милиард лева. "Не мисля, че ще има алокации за това тази година", призна премиерът. "Говорим с финансите за прехвърлянето на 300 милиона от земеделието в МРРБ, за повече...", не довърши той изречението, което увисна насред недоволната зала. Обещанието му, че ще се мисли за него догодина, не допринесе за настроението.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар