🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Отвоюването на границата продължи със запис с оферта за подкуп към шефа на Агенцията по храните

От държавната институция потвърждават, че предложението е към Христо Даскалов и е от бившия депутат и шеф на БАБХ Пламен Моллов. Той отрича

От оглавяваната от Христо Даскалов БАБХ са потвърдили, че записът е от автентичен разговор, на който му е предложен подкуп
От оглавяваната от Христо Даскалов БАБХ са потвърдили, че записът е от автентичен разговор, на който му е предложен подкуп
От оглавяваната от Христо Даскалов БАБХ са потвърдили, че записът е от автентичен разговор, на който му е предложен подкуп    ©  Цветелина Белутова
От оглавяваната от Христо Даскалов БАБХ са потвърдили, че записът е от автентичен разговор, на който му е предложен подкуп    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Големият скандал около връщането на държавата в проверките на камионите с храни на граничния пункт Капитан Андреево продължи в петък вечерта със запис: в няколко сайта изтече аудио файл, на който на шефа на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов се предлага подкуп.

Записът е бил придружен от стенограма на съдържанието му и от обяснителен текст, че разговорът е проведен между шефа на БАБХ Христо Даскалов и лице с фамилия "Моллов": "Преносителят на подкупа е лице, което е заемало висша публична длъжност по времето на бившите управляващи". Описанието предполага, че става въпрос за бившия депутат и шеф на БАБХ Пламен Моллов по време на кабинета "Орешарски", който сега е в инициативния комитет, който създава партия "Български възход" на Стефан Янев.

Преносителят подсказва и че възнаграждението може да не е еднократно: "само предавам, това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно".

Границата на раздора

Казусът с контрола на границата, даден в частни ръце, е от над 10 години, като монополната схема е изработена при управлението на ГЕРБ. Финансовата загуба за държавата под формата на пропуснати приходи се изчислява на 200-300 млн. лв. за десетилетие. И всичко това срещу скромния договор за наем от 4800 лв. Основният въпрос обаче е, че десетилетие стотици хиляди камиони с храни са минавали към България и Европейския съюз при неизвестно какви проверки.

В средата на май 2022 г. зам.-министърът на земеделието Иван Христанов обяви, че държавата прекратява договора на фирмата "Евролаб 2011", която събира таксите за лабораторни изследвания при контрола на тировете с храни от Турция през граничния пункт Капитан Андреево и дейността по тестването на вноса в Европейския съюз ще се поеме от държавата и лабораторията на БАБХ.

Това предизвика огромно напрежение на границата и стигна до парламента, като депутати от ДПС, ГЕРБ и "Има такъв народ" отявлено защитаваха запазването на частното статукво. Всичко това върви с новини за предлагани подкупи и на заплахи.

Предложения за подкуп е имало освен към настоящия директор на БАБХ Христо Даскалов и към зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, както и заплахи към Христанов, за които той е сигнализирал службите.

"Една документация"

В първата част от записа лицето "Моллов" се опитва да убеди Даскалов за предимствата на частната организация на границата, колко модерна е лабораторията и усложненията за процеса, които могат да настъпят при едно разбъркване на нещата.

"И на паркинга с хотел, с неща, просто наистина, като го сравня с останалите пунктове, където имаме какво е състоянието и там какво е. Разликата е от земята до небето. Има смисъл да се види просто. Да се прецени, това трябва ли да се разбутва или трябва просто да се преустрои по някакъв начин? Това е нещото, което са ме помолили да кажа, да споделя. Нали, ние ще бъдем благодарни, ако нали няма така агресивни действия без да се съобразяват. В смисъл", добавя "Моллов". Той уверява и че дейността на пункта "няма общо с Таки".

В аудиозаписа никъде не се говори за пари, а за "документация":

"Сега дали са ми една документация да предада, вижте .. ", казва Моллов.

"Какво е това сега !? да не ми предават някакви неща, които не са .. ", отвръща Даскалов.

Моллов: "Не се притеснявай, бъди спокоен"

Даскалов: "Ха, не.. аз ще го погледна и не искам да имам такива недоразумения, защото..."

Моллов: "Нямаш ангажимент с това."

Даскалов: "Това не е за мен! Това не е за мен!"

Моллов: "Ами виж сега, предназначено е за тебе и аз няма какво да го правя."

Даскалов: "Ами..."

Моллов: "Нямам работа в това отношение, ни съм чул, ни съм видял, ни познавам никой, ни съм никой, аз съм никой, в случая само предавам, това е за добро отношение, за да не се изнасилваме нещата и то може да е регулярно."

Даскалов: "А не, не, не...."

Моллов: "Това ти го казвам, нали че... не се притеснявай, това... аз съм гроб за това..."

Даскалов: "Добре, но..."

Моллов: "Изцяло си е твое, няма никакво отношение."

Даскалов: "Няма смисъл от това, не мога подобни неща .. не съм правил и няма да правя."

Автентичност на подкупа

Пред Mediapool от БАБХ са потвърдили, че "това е запис от разговора, с който бе предложен подкуп на проф. Даскалов и за който той сезира компетентните органи. Другото лице е проф. Пламен Моллов".

"Частта от записа с "регулярното възнаграждение" звучи автентично. Чувал съм записа, защото присъствах, когато Даскалов даваше показания за случая пред компетентните органи", коментира зам.-министъра на земеделието Иван Христанов. По информация на "Капитал" записът е направен през втората половина на януари и срещата се е състояла в колата на Моллов.

В сайта Frognews е публикувано дълго съобщение до медиите от Пламен Моллов. "Не съм водил разговори за подкуп. Политически интриги няма да коментирам, ще съдя всеки, който ме набеди".

Всъщност управлението на Моллов в БАБХ се свързва с аутсорсинга на дейности на частни фирми, включително и лабораторията за фитосанитарен контрол. Той беше освободен от поста през 2015 г. след като собственикът на "Аладин фуудс" обвини него и служители на ведомството в корупция и рекет.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 2

    Като гледам как са се задействали ла*нометите от всички страни, изглежда, че ни очаква интересна седмица. Петъчната порция разходки на Киро с Лена, след това записи за подкупи, утре не се знае какво точно ще изговорят министрите на ИТН при оставките. Въобще идилия.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • + 2

    Е то е ясно, че където и да пипнеш отвсякъде смърди на Герб. Добре, е че разбутаха тоя батак, ама има още много. Не е случайно, че ИТН бързо бързо саботираха правителството.

    Нередност?
  • 4
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3

    То рано или късно ще се види тези измамници от Промяната на коя частна фирма ще дадат контрола на границата. Ще излезне и името на олигарха, който е предявил интерес към тази дейност на границата.

    п.с. Капитал, защо скрихте този пост? Кое е срещу правилата на сайта ви???

    Нередност?
Нов коментар