🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Превзетата граница на България

Опитът държавата да си върне контрола на ГКПП Капитан Андреево

null    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сюжетът с опита на държавата да си върне фитосанитарния контрол на ГКПП Капитан Андреево минава малко в периферията на общественото внимание. А той е изключително важен. Защото действията на правителството показват, че границата е превзета територия, която не се контролира от държавата. По-лошо - тя и е дадена на концесия от бившите управляващи. Всяка една брънка от държавните институции на тази територия изглежда превзета и в момента новата власт се опитва да върне държавата на тази територия.

След разкритията, изнесени в парламента, че една-единствена фирма, избрана неясно как, е представлявала всички тирове, които минават през пункта, в продължение на десетилетие, а след това уж ги е проверявала, е ясно, че това е криминален сюжет. Няма логика на всички останали гранични пунктове да има конкуриращи се лаборатории, а на най-натоварения вход на България и Европейския съюз да е само една.

Разказите за заплахи, предложения за подкупи, натиск и насаждане на страх разкриват инструменти, за които не се беше чувало от десетилетия. Когато всички тези способи не помагат, се включва самата превзета държава и започва да мачка тези, които не са се поддали на страха, с инструментариума си. Поведението на депутати от ГЕРБ и ИТН на парламентарната комисия за борба с корупцията е точно такъв знак.

Правителството, изглежда, се е заело с много сериозна битка, вероятно дори и по-сериозна, отколкото осъзнава. Защото ако разбираше докрай за какво става въпрос, щеше да изсипе всичките си полицейски сили и да застане зад хората, които се опитват да върнат държавата по границата.

И още нещо - години наред Бойко Борисов се правеше на луд, че не му е ясно защо толкова дълго време не ни приемат в Шенген, въпреки че сме изпълнили всички технически изисквания. Единият от отговорите е, защото е дал входната врата на Европа - Капитан Андреево, на странна концесия - там билетите за входа на ЕС не се късат точно от държавата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 7

    Мачкай ГЕРБ и ДПС и икономическата им хунта.

    Нередност?
Нов коментар