🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Няма нищо случайно, че БАБХ не плати 70 лв. такса по делото срещу "Евролаб"

Въпреки всичко, контролът на границата остава изцяло в ръцете на държавата, каза шефът на Aгенцията по храните д-р Иван Шиков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Частната фирма "Евролаб-2011" остава наемател на държавните имоти на граничния пункт "Капитан Андреево"
  • Агенцията по храните окончателно загуби делото след като "забрави" да внесе 70 лв. съдебна такса, което няма как да е случайно
  • Контролът на границата е изцяло в ръцете на държавата и този процес е необратим, заявява директорът на БАБХ Иван Шиков

Контролът на границата е изцяло в ръцете на държавата и този процес е необратим - това заяви във вторник по БНР изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Иван Шиков. Поводът за изявлението му е поредният скандал около закачките на властите с доскорошния монополист във фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево" - фирмата "Евролаб-2011" ЕООД.

В понеделник стана известно, че частната фирма остава наемател на 6 държавни сгради на границата, след като делото между нея и БАБХ окончателно бе прекратено по вина на агенцията - юристите на БАБХ не представили навреме документ за платена държавна такса от 70 лв. и делото беше дотук.

Каквито и съмнения да има по отношение на административните съдилища заради предишните им решения за "Евролаб", този път проблемът е в БАБХ и той определено не е плод на грешка или нехайство. Нищо случайно няма в пропуска на агенцията по безопасност на храните да представи навреме документ за платена съдебна такса по делото срещу фирмата "Евролаб-2011", коментираха за "Капитал" няколко юристи, сред тях и административни съдии. Те се позоваха на "трайната, непоколебима практика на съда" и на ясния законов регламент. Всеки юрист, който поне веднъж се е занимавал с административни дела знае, че към жалбата задължително се прилага документ за платена в срок такса и това обикновено става с подаването й. В противен случай жалбата ще бъде приета за нередовна и производството прекратено. Дори самият факт, че жалбата е била подадена без приложен към нея документ за платена такса, каквато е обичайната практика, е съмнителен.

Това уточнение е важно, защото във вторник сутринта изпълнителният директор на БАБХ д-р Иван Шиков в интервю по БНР отново заяви, че таксата е платена навреме в последния ден от срока - на 21 ноември 2022 г. в 13 ч. 18 минути и 52 секунди. "Плащането е извършено в ранния следобед и вероятно самото плащане не е видяно в съответния срок от съда и това е било водещото в техните мотиви", обяви д-р Шиков.

По сметките на съда обаче сумата е постъпила на 22 ноември, доколкото е избрана система за банково разплащане, която позволява преводът да бъде извършен на следващия ден. Но не това е същественото. Така или иначе законът изисква към жалбата да се представи документ за платена държавна такса на хартия и това е дългогодишна практика. Незаверен препис от платежно нареждане този път е получен в съда чак на 2 декември. Фактът, че юристите на БАБХ са пропуснали да сторят това навреме може да означава две неща - или са го направили съвсем целенасочено или са тотално некомпетентни и никога не са подавали жалба в съда. От отговора на БАБХ на въпроси на "Капитал", получен вечерта след публикуването на този текст (вижте най-долу), става ясно, че правните въпроси в агенцията се решават от "екип от юристи, а времето на представяне на документа за платената такса по делото е решение на ведомството, респективно на неговото ръководство, към момента на възникване на казуса". Някои медии вече направиха връзка с освобождаването на предишния директор БАБХ Христо Вълчанов в началото на декември м. г., извършено от премиера Гълъб Донев, но без да се сочи причината. По същото време, на 5 декември м.г., депутати от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу ръководството на БАБХ, което умишлено саботирало делата на държавата за отвоюване на "Капитан Андреево". Още тогава бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов обясни, че едно от най-важните дела е загубено, защото не е платена такса от 70 лв., а по други дела не се явявали представители на агенцията в съда, за да защитават интересите на държавата.

Делото за наемния договор на "Капитан Андреево"

Спорът, за който става дума, е по повод на анулирането на договора за наем на шест сгради на контролния пункт "Капитан Андреево", сключен между БАБХ и "Евролаб" на 31 декември 2021 г. след проведен търг в рамките на обществена поръчка. Договорът е за 10-годишен срок и е подписан от тогавашния зам.-директор на БАБХ Николай Роснев, ден след като изпълнителният директор на агенцията е освободен от новото тогава правителство на Кирил Петков, а на негово място е назначен Христо Даскалов.

През януари м.г. новият директор Даскалов оттегля заповедта за отдаване под наем като нищожна и прекратява сключения въз основа на нея договор за наем. "Евролаб" обжалва тази заповед в съда и АССГ я отменя на процедурни основания. БАБХ подава жалба сращу решението, но не внася дължимата съдебна такса, поради което съдът дава указания да се представи документ за внесена държавна такса от 70 лв. до 21 ноември м.г., а след като указанието не е изпълнено, делото е прекратено. В понеделник ВАС потвърди прекратяването с ново определение, което е окончателно.

Определението на съда не променя създадената организация на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от БАБХ вчера следобед след оповестяването на акта на ВАС. "БАБХ продължава да извършва всички дейности, част от официалния контрол - товаро-разтоварване, фитосанитарен и ветеринарен контрол, анализ на пробите, взети по официален контрол. Съобразявайки се с определението на съда БАБХ ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес при вноса на храни през граничния пункт" , се казва още там.

На свой ред и Министерството на земеделието направи изявление: "Още веднъж искаме да подчертаем, че определението не връща фитосанитарния контрол в ръцете на частна фирма, връща само наетите от частна фирма помещения." То не се отразява на официалния контрол от БАБХ на границата, пробите ще продължат да се вземат единствено и само от БАБХ, анализите ще продължат да се извършват само от Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол към БАБХ, товаро-разтоварната дейност ще се извършва единствено и само от БАБХ и т.н., казват от МЗ.

"Евролаб" може да остане на границата

Помещенията остават на "Евролаб" и тя ще прецени за какво да си ги ползва, казва д-р Шиков. Същевременно той обяви, че миналата седмица е стартирала процедурата за обявяване на обществената поръчка за избор на държавна лаборатория, осъществяваща контрола на влизащите автомобили през ГКПП "Капитан Андреево". Тепърва се събират офертите. Възможно е такава да даде и "Евролаб", добави той. Но със сигурност щяло да има и други кандидати.

Коментарът на БАБХ

"Капитал" попита БАБХ:

  • кой е юристът, който е пропуснал да представи навреме документ за платената такса по делото, каква е неговата позиция в Агенцията и какви санкции ще понесе.
  • обмисля ли се в агенцията и МЗ друг начин за прекратяване на договора за наем с дружеството за помещенията на границата.

Публикуваме пълния текст на отговора, който получихме във вторник вечерта:

"Правните въпроси и съпътстващите ги дейности, които възникват в работата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), са част от функциите на екип от юристи. Времето на представяне на документа за платената такса по делото е решение на ведомството, респективно на неговото ръководство, към момента на възникване на казуса. Понастоящем случаят ще бъде разгледан и ще бъдат предприети необходимите предвидени мерки.
Същото се отнася и за "друг начин за прекратяване на договора за наем с дружеството за помещенията на границата". Въпросът предстои да бъде обект на обсъждане от БАБХ.

Определението на Върховния административен съд касае само физическото стопанисване (наемане) на помещения, което по никакъв начин не оказва влияние върху извършваните дейности по официалния контрол от БАБХ."

* Публикацията е допълнена с отговора на БАБХ в 20 часа на 24 януари.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    djb95 avatar :-@
    djb95
    • - 1
    • + 5

    Трябва да си много тъп и ли корумпиран за да назначиш за началник на БАБХ Христо Вълчанов- този същия преподписал договора с частника на Нова година в последната възможна минута.Известен като рушветчия и т.н и т.н

    Нередност?
Нов коментар