Член на ръководството на партията на Манолова напуска заради връзки с Чакърян*

Ивайло Велинов е бил и в листите на "Изправи се БГ! Ние идваме!" на последните парламентарни избори

Монополът на частната фирма на "Капитан Андреево" беше предмет на обсъждане в оглавяваната от Мая Манолова комисия по ревизията в 46-ия и 47-я парламент
Монополът на частната фирма на "Капитан Андреево" беше предмет на обсъждане в оглавяваната от Мая Манолова комисия по ревизията в 46-ия и 47-я парламент
Монополът на частната фирма на "Капитан Андреево" беше предмет на обсъждане в оглавяваната от Мая Манолова комисия по ревизията в 46-ия и 47-я парламент    ©  Георги Кожухаров
Монополът на частната фирма на "Капитан Андреево" беше предмет на обсъждане в оглавяваната от Мая Манолова комисия по ревизията в 46-ия и 47-я парламент    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Адвокат на фирмите, монополисти на границата, влезе в ръководството на новата партия на Мая Манолова.
  • Според Манолова той е подал оставка преди месец и половина след като тя разбрала чий защитник е Ивайло Велинов.
  • Освен на фирмата "Евролаб 2011", Велинов е пълномощник и на дружества, свързани с Размиг Чакърян и Красимир Каменов-Къро.

* Към август 2023 г. адвокат Велинов все още е в ръководството на партията, показва справка в регистъра АПИС

След като преди 10 дни стана известно, че дружеството - монополист на "Капитан Адреево", се представлява от видния активист на ГЕРБ и председател на общинския съвет в Свиленград Георги Еленков, "Капитал" откри, че компанията "Евролаб 2011" има още един адвокат, свързан с политическа партия. Това е Ивайло Велинов, който е в ръководството на новата партия на Мая Манолова "Изправи се, България!" и дори е бил кандидат за депутат от формацията й "Изправи се! Ние идваме!" за парламентарните избори през юли миналата година.

Според Манолова, която миналото лято разследваше монопола точно на българо-турската граница, Велинов е подал оставка от ръководството и вече не е в партията. Това е станало веднага след като преди около месец и половина тя разбрала, че е адвокат на дружеството. Партията на Манолова, според справка в правната система АПИС, е регистрирана на 15 юни, а промяната в ръководството с оттеглянето на Велинов все още не е вписана. Формацията беше учредена в началото на май.

Когато Манолова гонеше "мутрите" от границата

Присъствието на адвокат Велинов в новата формация на Манолова е изненадващо, защото по време на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори през юли миналата година една от основните теми на Мая Манолова в надпреварата за вота беше "мутрите", окупирали граничния пункт "Капитан Андреево". Формацията на Манолова, която тогава се казваше "Изправи се! Мутри вън!", и самата тя правиха акции на пункта и прилежащия частен паркинга, а след изборите това беше и една от основните теми в оглавяваната от нея временна комисия по ревизията.

Акцията й на частния паркинг на "Капитан Андреево" се излъчваше онлайн в профила и във facebook. "Имаме сигнали, че се отклоняват тировете и те задължително влизат в този паркинг, като тук таксата е от 25 евро за чужди тирове и 24 лв. за български. Това е изключително висока цена, защото буферните паркинги в Европа са безплатни или на цена от 5 евро", заявява Манолова във видеото, докато автомобилът, в който пътува, се движи към паркинга. При пристигането й пък на мястото я чакат около 50-ина служители в жълти жилетки на дружеството.

"Боже, боже, тука имаме нападение", казва тя. И добавя: "Получихме информация, че ако не искаш да имаш проблеми на границата, просто трябва да минеш през въпросния паркинг", обяснява Манолова.

След случката на сблъсъка с групата със жълтите жилетки Манолова продължи темата и в телевизионните студиа. "На ГКПП "Капитан Андреево" се видя, че собствениците на паркинга, "златния гьол" и лабораторията за изследване на вноса на плодовете и зеленчуците са свързани с мутрите. Чакаха ни 50 души, след нас се движеха три черни автомобили с хора, които ни убеждаваха да не се занимаваме с тези частни обекти на границата. Това мутренско поведение трябва да бъде пресечено", заяви тогава тя пред "Bulgaria ON AIR".

А впоследствие през юли темата беше обсъждана и в оглавяваната от Манолова временна комисия по ревизията в 46-ото Народно събрание, чийто живот беше кратък и продължи само около два месеца.

От адвокат на "мутрите" до ръководството на "Изправи се!"

Няколко месеца след акцията на "Капитан Андреево" обаче един от адвокатите на собствениците на фирмите, които до неотдавна извършваха фитосанитарния контрол на влизащите от Турция тирове с плодове и зеленчуци и държат паркинга за камиони, срещу които Манолова протестира - Ивайло Велинов, се озова в две от депутатските листи на формацията й, която тогава смени името си и от "Изправи се! Мутри вън!" започна да се казва "Изправи се БГ! Ние идваме!". Нещо повече адвокат Велинов влезе и в ръководството на партията на Манолова "Изправи се България", която беше учредена през юни тази година.

Велинов вече не е в ръководството на "Изправи се!"

Пред "Капитал" Манолова заяви, че не е знаела чий адвокат е Велинов. "Разбрах за това преди около месец и половина. Той подаде оставка от ръководството и вече не е в партията", каза Манолова. Тази промяна в ръководния орган на формацията все още не е отразена в регистъра.

Ивайло Велинов е съдружник в адвокатското дружество "Велинов и Петкова", което от години обслужва юридически фирмите, които са окупирали границата с Турция и срещу които "Продължаваме промяната", а и служебното правителство, водят битка за отвоюването й от държавата. "Капитал" разполага с пълномощни от собствениците на тези фирми, дадени на Велинов да представлява дружествата. Например адвокат Велинов има пълномощно от едноличния собственик на "Евролаб 2011" Васил Димитров. Това е фирмата, която от началото на годината извършваше фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево" и едновременно с това ги представляваше. Извършваше и товаро-разтоварната дейност на камионите.

Пълномощното, подписано от собственика на "Евролаб 2011", дава право на Велинов да представлява дружеството пред Агенцията по вписванията. Фирмата е създадена през октомври 2021 г. и наследи на границата друга фирма, която дотогава дълги години извършваше фитосанитарния контрол по границата - "Интерпред еврологистик". Според Търговския регистър действителни собственици на дружеството са Мирослав Петков и Размиг Чакърян, а управител й е Радослав Костов. Адвокат Велинов е упълномощен от Костов да представлява и това дружество

Чакърян, Къро, Таки и Димитров

Чакърян, известен с прякора си Ами, държи и буферния паркинг за 600 места на "Капитан Андреево", от чиято дейност се възмущава Мая Манолова. Според данни в кадастъра и според публикация в bird.bg собственик на паркинга е дружеството Ай Би Ти Ти, в което Чакърян през едно от дружествата, държащи контрола ("Прогресив билдинг 2016"), е съсобственик. Адвокат Велинов има пълномощно да представлява фирмата, подписано от Чакърян.

Адвокат Велинов е представлявал и фирмата "Паралакс 1", чийто собственик е съпругата на някогашния близък до силовата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро - Светлана. Дял в това дружество до 2001 г. е имал и укриващия се в Дубай Христофорос Аманатидис-Таки. Тези лица неофициално се свързват с фирмата "Пи.Еф.Си.", която до 2018 г. извършва дезинфекцията на преминаващите през турско-българската граница моторни превозни средства, известна като "златния гьол". До 2015 г. собственик на дружеството е балдъзата на Къро - Лидия Любенова. "Паралакс 1" и "Пи.Еф.Си." са регистрирани на един адрес в столичния квартал "Драгалевци". Според различни източници в един момент в бизнеса на границата Чакърян и Христофорос Аманатидис-Таки се еманципират от Красимир Каменов-Къро. Отношенията се влошават и дори се спрягат заплахи за убийство

Освен Велинов пълномощни да представляват дружества на Чакърян на границата имат и адвокати, свързани с кантората "Велинов и Петкова". Става въпрос за дружеството "Хуманно отношение към животните", което през 2013 г. наема при неясни условия държавния обект до границата за така наречената задължителна почивка на живи животни, транспортирани на дълги разстояния.

За няколко месеца през 2017 г. "Хуманно отношение към животните" е била собственост на Васил Димитров, който сега е едноличен собственик на "Евролаб 2011". До февруари миналата година почти всички дялове (97%) във въпросната компания се държат от "Хексала", а в нея директно участие е имал Чакърян (до 2017 г. е бил управител и собственик през едноличната му компания "Прогресив бизнес дивелъпмънт"). За кратко дялове е имала и бившата съпруга на Красимир Каменов-Къро Светлана Каменова. Докато Чакърян е бил собственик на дружеството, то се е представлявало от адвокат Кирил Груйчев, като на пълномощното му, издадено от Чакърян в качеството му на управител на "Хексала", е посочен адресът, на който са издадени и пълномощните на Велинов. Груйчев е пълномощник и на турския гражданин Айдън Разаки, който от 2018 г. държи 95% от дружеството. Груйчев го е представлявал и пред Инвестбанк, която е заложен кредитор на дружеството от 2020 г. От 2021 г. Груйчев е регистрирал своя адвокатска кантора.

Адвокат Велинов, който е част от ръководството на партията на Мая Манолова, е бил и ликвидатор на фирмата "ДДД-Софийска област", чийто едноличен собственик е бил бившият областен управител на Софийска област, бивш депутат от ДПС и кмет на Своге Емил Иванов. Иванов беше областен управител на Софийска област по време на тройната коалиция - БСП, ДПС, НДСВ, в периода 2005-2009 г. Същия пост заемаше и в правителството на Пламен Орешарски. Докато беше начело на Софийска област, името му беше замесено в скандали за замени на държавни имоти. В миналото Иванов беше свързан с бившата силова групировка ВИС.

За президентските избори през 2016 г. Велинов е представлявал инициативния комитет, който издигна икономиста Румен Гълъбинов за кандидат за президент. В първия мандат на президента Румен Радев Гълъбинов беше в стратегическия му съвет, но по-късно напусна.

Когато в началото на август директорът на БАБХ издаде заповед, с която беше ограничен допускът на служителите на "Евролаб 2011" до граничния пункт "Капитан Андреево", служители на агенцията по храните разпространиха няколко видеа, от които се виждаше как адвокатите на дружеството влизат в словесен сблъсък с представителите на БАБХ в опит служители на дружеството да продължат да разтоварват турски тирове с плодове и зеленчуци. Заради напрежението дори се наложи МВР да изпрати жандармерия на "Капитан Андреево". На кадрите се виждаше председателят на общинския съвет на Свиленград от ГЕРБ Георги Еленков, а до него беше адвокат Иван Соколов, който също е пълномощник на фирмата. Той пък е съдружник в различни дружества заедно с Цветелина Петкова от адвокатската кантора "Велинов и Петкова". Самата Петкова също присъстваше на баталните сцени по границата, стана видно от разпространен клип в социалната мрежа facebook в началото на август.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Мутрите идват!

    Нередност?
Нов коментар