🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво ще се върне с хартиената бюлетина

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сегашните управляващи може и да не са свършили много неща за шестте месеца на кабинета "Петков", но това, което направиха, се оказаха достатъчно да всее паника сред опозицията. Само за дни от там смениха мнението си, че сега не било време за избори, и вече с партията на Слави Трифонов в редиците си тръгнаха да демонтират властта. Като начало със смяна на председателя на парламента, а после и с вот на недоверие.

За намеренията на компанията, оформена от ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане", винаги трябва да има едно наум, докато не станат факт. Едно нещо обаче е сигурно - с гласовете на този състав плюс БСП хартиената бюлетина ще се възцари отново в изборния процес, за да върне старото статукво в държавата.

Представете си го като кинематографичен похват, с който действието започва да тече наобратно. Няма да мине дълго, преди отново да видим как милиардите се насочват към познатия кръг от няколко строителни брокера или как "Газпром" получава трофеен договор, а Бойко ще раздава милиони от джипката. Стоте хиляди лева на ден, които отскоро влизат в бюджета на държавата, ще се върнат при скандално известната вече частна "лаборатория" на Капитан Андреево, през която камионите минават без митнически и санитарен контрол. А ГЕРБ и ДПС ще обясняват, че за отказа да бъдем приети в Шенген са виновни предишните. Може и Цацаров да поеме заднешком към КПКОНПИ, а специализираните съдилища и прокуратури да възникнат отново.

Шест месеца са много тесен времеви прозорец за неправени с десетилетия реформи, затова много неща ще си останат същите. Главният прокурор Гешев например ще продължи да "се прави на луд", когато трябва, а когато трябва - да влиза в роля пред камерите. Дори да бъде избран нов Висш съдебен съвет, на практика ще е старият.

И присъствието в телевизиите ще е същото, може би умножено по три. Така хартиената бюлетина ще гарантира и късата памет на населението.

Все още няма коментари
Нов коментар