🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Пич, Дългия ме праща": В парламента има нова коалиция и тя може да свали Петков до седмица

Председателят на Народното събрание беше свален в показна акция на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане"

ДПС планират да прекроят актуализацията на бюджета между първо и второ четене
ДПС планират да прекроят актуализацията на бюджета между първо и второ четене
ДПС планират да прекроят актуализацията на бюджета между първо и второ четене    ©  Юлия Лазарова
ДПС планират да прекроят актуализацията на бюджета между първо и второ четене    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • След като петима депутати напуснаха ИТН, Кирил Петков търси още, за да запази управлението си.
  • ГЕРБ инициираха вот на недоверие и получават подкрепа от Карадайъ и Трифонов.
  • Вероятно е "Възраждане" да реши съдбата на кабинета.

Преди години настоящият депутат от ГЕРБ (и тогавашен главен редактор на в. "Новинар") Любен Дилов-син разказваше на някакво публично събитие вица за шопа, който отивал до съседното село, а по пътя го ограбили, пребили и насилили. Потърпевшият поседнал и заключил: "От друга страна пък, човек се учи."

Така вероятно изглежда събирателният образ на кабинета "Петков" седмица след като Слави Трифонов изтегли министрите на "Има такъв народ" (ИТН), (буквално) провиквайки се, че поводът бил "Маакедонияяяя". Очаквано ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" поеха щафетата, подадена от Трифонов, и така новото мнозинство, което ИТН поведе, има вероятност да свали правителството. Ако това се случи, то ще е в резултат на вот на недоверие, внесен от Борисов.

По ирония на съдбата вероятно зад граница новината, че кабинетът е на ръба на оцеляването, ще бъде приета с много по-голяма изненада, отколкото в България. А това, че екзекуторите на "промяната" се оказват, от една страна, коалиционните ѝ партньори, а от друга, партия, която се обявява за "предвидим евроатлантически партньор", на фона на факта, че официалният повод е казусът "Северна Македония", вероятно обърква още повече кашата, в която България се намира.

За да изглежда ситуацията съвсем като case study в западен университет, всичко това се случва с любезното съдействие на прокремълска опозиция, която набира скорост точно преди евентуални предсрочни избори. А те пък ще се случват на фона на войната, която Русия води в Украйна, с ясните имперски амбиции на Владимир Путин, в които като зона на влияние влиза и България.

Какви са опциите

В тази ситуация премиерът Кирил Петков изглежда спокоен, съвсем като излязъл от вица на Любен Дилов. И описва два варианта: или управляващите намират още депутати, които да застанат на тяхна страна (петима от ИТН вече декларираха подкрепа за кабинета), или се отива на избори.

В края на миналата седмица БСП предложиха да се търси обединение около програма и срок на действие на кабинета, но идеята им потъна в медийния шум.

В сряда пред bTV заявка за преформатиране на правителството, в случай че този кабинет не може да се закрепи, направи и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По информация на "Капитал" в "Продължаваме промяната" тези идеи по-скоро не се разглеждат. А съдбата на управлението изглежда все по-несигурна, ако към групата на отцепилите се от ИТН не се присъединят още поне седем души. Според ПП такава възможност има. Дали ще се реализира, ще стане ясно следващата седмица.

Кой дръпна шалтера?

За момента единственото сигурно е кой дръпна шалтера, както се изразява Петков. Разбира се, че премиерът говори за Слави Трифонов. Кой обаче стои зад него или по-точно зад интереса правителството да падне засега е неясно. Макар че, отново според Петков, това са онези 19 души по списък, които той предаде на 20-ия, т.е. на главния прокурор Иван Гешев, с обяснението, че именно те са в основата на корупцията в България.

В онзи списък на Петков бяха и двама политици - бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и депутатът от ДПС, санкциониран от САЩ за корупция, Делян Пеевски.

Всъщност и двете партии, контролирани от тях, получили позивна от "Има такъв народ", веднага се включиха в специалната политическа операция по свалянето на кабинета. ГЕРБ инициираха вот на недоверие, а ДПС декларираха, че ще го подкрепят. Заявки в тази посока направиха и "Възраждане", както и ИТН.

Ето защо има вероятност в края на идната седмица България да се окаже без правителство. А формалните поводи за това, които сочат всички замесени в неговото сваляне, са най-разнообразни.

Поводът "Северна Македония"

"Има такъв народ" твърдят, че Кирил Петков е извършил национално предателство, позволявайки "чужди дипломати да му кажат как да заобиколи договора със Северна Македония". По темата новото мнозинство проведе изслушване на външната министърка в оставка Теодора Генчовска.

Решението предизвика процедурно объркване, защото не се разбра дали изслушването ще е на закрито заседание, при положение че от Генчовска се очакваше да чете документи с гриф за секретност. В крайна сметка тя ги преразказа, а заседанието не беше закрито.

След атаката от изказалите се представители на споменатите четири партии срещу правителството Генчовска обяви, че Петков е поел ангажимент пред комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи за вдигане на ветото за Северна Македония до края на юни.

Тя не представи документи, защото по думите ѝ те са класифицирана информация. Според нейните обяснения обаче това станало по време на среща на 17 февруари. Генчовска коментира пред парламента, че всичко е документирано на "паметна записка", която при поискване може да бъде предоставена на народните представители. "Фактите са ясни. Опитвал ли се е Кирил Петков да провежда политика, различна от националната? Да. Това национално предателство ли е? Да", заключи Тошко Йорданов.

Според източници на "Капитал" съдържанието на въпросната "паметна записка" е практически невярно - дипломатът, който я записал, е включил в нея твърдения, които не са били казвани по мнение на всички други участници в срещата.

Всичко това се случи часове след като с решение Министерският съвет прехвърли отговорността за всички решения по въпроса със Северна Македония на парламента. По думите на Петков това се налага, за да "няма спекулации".

Поводът: Провал във финансовата политика

Докато в пленарната зала в сряда ИТН опитваха да разобличат "националното предателство", в заседателните зали на парламента ГЕРБ проведоха консултациите за вота на недоверие, обявен за провала на правителството във финансово-икономическата политика.

Това пък се случи само ден след като германският финансов министър Кристиан Линдер поздрави България за управлението на публичните ѝ финанси.

ДПС, които вече изразиха намерения да прекроят проекта за актуализация на бюджета в пленарната зала, веднага се съгласиха с аргументите на ГЕРБ. Същото сториха и ИТН, които нито преди излизането си от правителството миналата седмица, нито след това са имали спорове по воденето на финансовата политика.

Депутатите от "Възраждане" също коментираха в парламента, че биха подкрепили вота. От думите им не стана ясно дали това е партийно решение и как ще се реализира на фона на друга тяхна позиция - че няма да се регистрират в пленарната зала.

Ще мине ли вотът?

Така на практика вотът се оказва, че зависи от "Възраждане" и решението им към коя позиция ще се придържат: дали ще се регистрират в зала, или ще я напуснат.

При новото разпределение на силите коалицията ГЕРБ, ДПС и ИТН, които останаха с 20 депутати, имат 113 гласа. А формациите зад кабинета "Петков" - ПП, ДБ, БСП с петимата независими, напуснали партията на Трифонов, имат 114 души.

В подкрепа на сценария, че вотът "не е мислен, за да мине", както твърдят управляващите, е и един друг развил се мимоходом скандал - оставката на председателя на парламента Никола Минчев.

Поводът беше технологията на изслушването на външния министър в оставка Генчовска. А инициатор на искането бяха "Има такъв народ", които успяха да съберат 120 подписа. Липсващият един подпис до мнозинство повдига доста въпроси, при положение че заставащите зад искането са ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и ИТН, които общо имат 126 гласа.

В тази ситуация основателно става и питането дали наистина "новото мнозинство" наистина иска оставката на кабинета, или търси поводи за изнудване. Аргументът - защо Народното събрание да се занимава с оставката на председателя си, при положение че след по-малко от седмица ще вземе оставката на премиера (при успешен вот на недоверие).

От политическа гледна точка ГЕРБ и ДПС нямат никаква изгода в момента да свалят правителството и да взимат властта. Управлението на страната през следващите месеци ще се свежда до минимизиране на щетите от няколко различни кризи - войната в Украйна, инфлацията, увеличението на лихвите по кредитите Освен това след 12- годишен престой във властта ГЕРБ и Бойко Борисов имат нужда от по-дълга пауза, за да се "дестигматизират", по думите на една от водещите фигури в партията.

Самият бивш премиер вероятно изпитва ужас от това да се наложи да управлява в сегашната обстановка, да го направи официално с ДПС или пък да върне властта отново на Румен Радев. Затова има вероятност вотът на недоверие и свалянето на шефа на парламента да са опит Кирил Петков да бъде изтикан към позиция, в която да поиска помощ от ГЕРБ. Това обаче едва ли ще се случи.

Затягащите се обръчи (от фирми)

На този етап обаче властта изглежда, че няма да влиза в партийни договорки с ГЕРБ, ДПС и ИТН.

"Реално те винаги са се надявали, че за да запазим правителството ни, ще бъдем готови на компромиси", казва Кирил Петков. И добавя обаче, че ангажиментът на "Продължаваме промяната" за "нулева толерантност към корупцията" не е бил просто маркетинг.

Затова и той открои темите, които според него са истинското основание за напускането на коалицията от страна на Слави Трифонов. По думите на Петков те са три:

  • парите за пътища
  • контрабандата през ГКПП Капитан Андреево
  • сформирането на антикорупционната комисия и оглавяването ѝ от Бойко Рашков.

За да илюстрира думите си, Петков цитира данните от съставената комисия между министерствата на финансите и на регионалното развитие, която направи преглед на договорите в строителството и разкри незаконни строежи за 2.5 млрд. лв. Тази сума е част от 3.9 млрд. лв., които регионалното министерство изчисли, че трябва да бъдат платени на строителите по договори, сключени от управлението на ГЕРБ.

Петков даде пример с абсурдно ценообразуване, при което 6 метра водосточна тръба струва на държавата 1 млн. лв., а три стълба - 2 млн. лв.

За корупционни интереси заговори и министърът на спорта в оставка Радостин Василев, когато заедно с петимата депутати от ИТН обяви, че не желае да има общо със Слави Трифонов. Василев обяви, че поведението на Трифонов е като на едноличен собственик на партията, а "ИТН е пробита от мафията". Той смята, че посочената причина - казусът със Северна Македония, е измислена. "Причината е друга и тя е, че не могат да реализират финансови интереси, свързани в МРРБ", каза Василев.

"Г-н Трифонов казва, че е приятел от 20 години с Орлин Алексиев и не знае за неговите интереси в МРРБ. Само че аз не съм приятел с Алексиев и знам какво се случва в МРРБ. И премиерът знае, и коалиционните партньори знаят", твърди още министърът в оставка.

Той разказа също, че в кабинета му дошъл Тошко Йорданов и му казал: "Пич, Дългия ме праща да ти кажа да не закачаш Сталийски." Става въпрос за заведението "101" в комплекса "Дианабад", което се свързва с близкия до Бойко Борисов бизнесмен Александър Сталийски и за чийто договор Радостин Василев е сезирал редица институции. Преди две седмици то беше затворено от НАП, но след като заповедта беше отменена от съд, продължи отново да работи.

Дали кабинетът "Петков" ще оцелее при вота на недоверие идната седмица не може да се прогнозира с точност. Че избори идват обаче - това е сигурно. И подобен извод не се налага толкова от хаотичните движения в парламента. Най-сигурният знак за това е постепенното придвижване в дневния ред на обществото на темата за връщането на хартиената бюлетина. Изненадващо то създаде друга коалиция, в която влизат ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха", е мотото на известното есе на Христо Ботев "Политическа зима". Отговорът на този въпрос на етапа също не се знае, но сигурното е, че нощта на миналото прави всичко възможно да се върне. Краткото затопляне ще се окаже повече като циганско лято - политическата зима се усеща зад ъгъла.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 11

    Картината от последния абзац изглежда страшна, но не и необратима. Гражданите имат силата да защитят демокрацията от мафията.

    22 юни ще е първият ден от вероятно нова дълга борба да върнем нормалността в България.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    От трибуната на парламента се чу, че Тошко Йорданов отишъл в Реформаторски блок да иска да вземат сина му като стажант.
    А вчера се разбра, че участва в бинес-проекта ИТН
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160784121161189

    А Тошко се оправда, че сина му бил 12 клас и тогава те подкрепяли Кунева, а не ГЕРБ или ДПС.

    Сега се вижда, че са с ГЕРБ и ДПС.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Адв. Виктор Рашев има дългогодишно партньорство с Красимир Каменов - Къро във фирмата “Ауто Мобайл”, която държи паркингите под НДК, Централна гара, Зона Б5, Банишора и Младост. Къро държи 90% от капитала през офшорка, представлявана от Рашев. Рашев представлява и Таки, както разкрихме вчера. Синът на Рашев е бил депутат от ИТН, а сега е парламентарен съветник на Ива Митева.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160782342126189

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    Адвокат Виктор Рашев e представлявал и фирмата със “Златния гьол” на Капитан Андреево, свързвана с жената на Къро.
    На 5 април 2013 шефът на БАБХ Йордан Войнов гостува в НОВА ТВ. Тогавашният договор с частната фирма “Пи Еф Си” ЕООД за “златния гьол” е прекратен. По телефона се включва адвокат Виктор Рашев и заявява, че договорът не е прекратен, че това може да направи само съдът и че фирмата ще претендира за неустойки, които може да достигнат стотици хиляди.
    https://novini.bg/bylgariya/obshtestvo/129817

    Нередност?
  • 5
    bobsyn avatar :-|
    Batezuzi
    • + 2

    Никой не се впусна в защита на фирмата от Капитан Андреево. Не се чуват гласове за заемите от ББР, който май познаха, че няма да се върнат. Скандалът с горите утихна и никой не обяснява, че се управляват лошо. Доводът срещу Рашков беше... възраст. Далеч съм от мисълта, че ПП са светци обаче като сравня с това обявените доводи на ИТН е очевидно, че настъпиха интереси.

    Нередност?
Нов коментар