Строител на капитализма: Георги Чолаков

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков се е сдобил с къща за гости с басейн с топла минерална вода в село Пчелин (близо до Костенец) срещу скромната сума 10 000 лева, съобщи през седмицата разследващият сайт Bird.bg.

Имотът няма разрешително за водоползване, а в нотариалния акт сградите в него са вписани със странната площ 0 кв/м.

"Беше добра офертата", казва Чолаков, цитиран от Bird.bg. Той отрича а) да ползва минерална вода и б) да става въпрос за симулативна сделка, в която декларираната цена е много по-ниска от реално платената.

"Сделката е изповядана на цена, която е договорена между страните. Тази цена е над данъчната оценка, издадена от данъчната служба в община Костенец", се казва в коментар на Чолаков. Той твърди, че данъкът за прехвърляне на имота е платен върху 10 000 лв.

С меко казано непостижимата цена, която е договорил, председателят на ВАС се нарежда до други видни ценители на real estate сделките в България на минимални цени. Сред тях са бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, правосъдната ексминистърка Цецка Цачева, бившия главен прокурор Сотир Цацаров и други.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 4

    Това далеч не е нито първата, нито единствената сладка сделка на преЦедателя Чолаков. Например вижте тук: https://bird.bg/cholakov-spec-pravosudie/

    Нередност?
Нов коментар