🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Партиите заложиха на познати лица да водят листите за изборите

Прогнозите за непреодолимо напрежение в новата и сложна по състава си коалиция между ПП и ДБ не се оправдаха

Във вторник изтече крайния срок за регистрация на листите на партиите и коалициите за парламентарните избори
Във вторник изтече крайния срок за регистрация на листите на партиите и коалициите за парламентарните избори
Във вторник изтече крайния срок за регистрация на листите на партиите и коалициите за парламентарните избори    ©  Цветелина Белутова
Във вторник изтече крайния срок за регистрация на листите на партиите и коалициите за парламентарните избори    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лица от предишния парламент, малки размествания във водаческите места в част от избирателните райони и отпадане на някои от знаковите фигури за партиите. Такава картина очертаха кандидат депутатските листи на основните политически сили, претенденти за 49-ото Народно събрание на извънредните парламентарни избори на 2 април. Крайният срок за внасянето им беше във вторник.

Къде водят лидерите

По традиция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще е начело на две листи - в Пловдив-град и в софийския 25-и МИР. Откакто не е премиер Борисов активно участва в парламентарните избори, но след това се отказва от депутатското място в парламента. След обявяването на втория списък със санкционирани лица за корупция по глобалния закон "Магнитски", в който се оказа близкият до него бивш финансов министър от последните му две правителства Владислав Горанов, Борисов намекна, че този път може да преосмисли решението си и да стане депутат. При него обаче всяко изявление е предпоследно и по тази причина едва след вота ще се разбере дали лидерът на ГЕРБ ще влезе в новия парламент.

Единият съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП), чиято партия влезе в коалиция с "Демократична България" (ДБ) - Кирил Петков, оглавява листата в столичния 23-ти МИР, а другият - Асен Василев, е начело на листата в родния си град Хасково. Другите двама съпредседатели на ДБ - Христо Иванов и Атанас Атанасов, водят листите на коалицията съответно в 24-ти МИР в София и в Кърджали, като Атанасов е и на второ място в 23-ти МИР в София след Кирил Петков. На второ място в 25-и МИР е съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев.

Няма промяна в позициите на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който традиционно води в Кърджали и Шумен. Начело на две листи е и лидерът на БСП Корнелия Нинова - в 25-и МИР в София и в Благоевград. Освен директна битка с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в столицата Нинова ще има и още един пряк конкурент за червените гласове - срещу нея ще се изправи психиатърката Цветеслава Гълъбова от новото обединение "Левицата!". То беше създадено като алтернатива на БСП от бивши знакови фигури на социалистическата партия като Мая Манолова и Татяна Дончева, както и такива, които все още са в ръководните органи на формацията като Костадин Паскалев. Любопитното с участието на Гълъбова в листите на "Левицата!" е, че тя беше председател на инициативния комитет за издигането на Румен Радев за втори президентски мандат и от тази гледна точка издигането й срещу Нинова в столичния избирателен район е знаково.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов е решил на тези избори да участва лично в листите и ще е водач на листите в Стара Загора и Благоевград. Той участваше пряко в изборите през април 2021 г., когато ИТН за пръв път участваше в парламентарни избори. На извънредните избори след това обаче отказа да се кандидатира за депутат.

До последно промени в "ПП-ДБ"

Заради многото отделни партии в коалицията "ПП-ДБ" (около ПП има още две партии "Волт" и СЕК, а в състава на обединението ДБ са "Да, България", ДСБ и "Зелено движение") листите се пренареждаха до последно. Като се изключи обаче скандалът с бившия депутат от ПП Александър Дунчев, който отказа да влезе в листата в София област, тъй като според коалиционното споразумение първата позиция се падаше на ДБ, прогнозите за непреодолимо напрежение между новите коалиционни партньори не се оправдаха. Изключение имаше само с бившата депутатка от гражданската квота на ДБ от предишния парламент Кремена Кунева. Във вторник тя обяви, че се отказва от участие в изборите, защото й било предложено неизбираемо място. На предишните избори основателката на фондация "За доброто" беше на шесто място в листата на ДБ в столичния 24-ти МИР и влезе в парламента с преференциален вот. Сега обаче пренареждането на листите в новия коалиционен формат ще бъде по-трудно, защото за да се случи това, ще са необходими значително повече преференциални гласове. Това важи особено за трите избирателни района в София, където се очаква обединението "ПП-ДБ" да получи много гласове. Например сборът от гласовете на ПП и ДБ от предишните избори в 23-и МИР е малко над 99 хил. гласа, а за да се пренареди листата даден кандидат от по-задните позиции трябва да получи най-малко 7% от подадените за коалицията гласове или около 7 000 гласа.

По тази причина други двама представители от гражданската квота на ДБ, които традиционно бяха в листите в София, сега са в други региони. Мартин Димитров е начело на листата на "ПП-ДБ" в Русе, а икономистът Георги Ганев е втори в Благоевград, която се оглавява от бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. За сметка на това обаче мандатите в два от столичните райони се увеличиха и така коалицията ще може да вкара повече свои представители от София. Това са 23-и МИР, чиято листа стана по-дълга с три мандата, и 24-и, към който се прибави един мандат. С по един мандат се увеличиха и листите във Варна и Пловдив. Това разместване стана за сметка на отнемането на по един мандат от Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен и Русе.

Начело в спорния район София област е пулмологът д-р Александър Симидчиев, който също е от гражданската квота на ДБ. От дясното обединение водачи са още - Ивайло Мирчев (Добрич), Антоанета Цонева (Разград), Людмила Илиева (Велико Търново) и Любен Иванов (Видин). На предишните избори начело на листата във Видин от ПП беше Иво Атанасов, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. Водаческото място в Бургас отново е за коалицонния партньор на ПП - партия "Средна европейска класа" и лидерът й Константин Бачийски. Водач на листата на коалицията във Варна е Даниел Лорер, а в Пловдив - Никола Минчев. В листите на "ПП-ДБ" се завръща и бившият началник на кабинета на Кирил Петков докато беше премиер -. Лена Бориславова, която ще е втора в 24-и МИР в София. Начело на листата в Габрово е бившият депутат от гражданската квота на БСП в предишния парламент Явор Божанков, който беше изключен от групата на социалистите заради позициите си в подкрепа на Украйна и машинното гласуване.

Бившият вицепремиер и министър на околната среда от правителството на Кирил Петков - Борислав Сандов няма да е кандидат за депутат. Първоначално той трябваше да заеме второто място в листата на коалицията "ПП-ДБ" в Бургас, но впоследствие позицията беше заета от Даниела Божинова също от "Зелено движение".

Козметични размествания в ГЕРБ

За разлика от последните четири кратки парламента, в този няма да бъдат двама министри от правителствата на Бойко Борисов. От листите на ГЕРБ отпадна бившият финансов министър от третия кабинет на Борисов Кирил Ананиев, който беше депутат от Перник. Сега на негово място начело е лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев. Той беше депутат в предишния парламент от Ловеч, но за да влезе в парламента, се наложи двама други представители от листата да се откажат от депутатските си места. Вторият министър, който ще се раздели с парламента, е Петя Аврамова, която оглавяваше регионалното министерство също в третия кабинет на Борисов. На предишните избори тя се отказа да е областен председател на ГЕРБ във Враца, за да оглави листата. Сега начело е поставен наследникът й на партийния пост Красен Кръстев. За разлика от предишните избори, когато беше в листата на ГЕРБ в Пловдив-град, сега бившият председател на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов е поставен начело в Пловдив област. А предишната водачка там Десислава Трифонова е на трето място в Пловдив-град. Подобно на Борисов и бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова ще води две листи - в Русе и в Разград. Начело на листата във Варна отново ще бъде зам.-председателят на партията Даниел Митов.

Отново с Пеевски начело

Двайсетина дни след като попадна в санкционния списък за корупция на Великобритания, който е аналог на американския глобален закон "Магнитски", Делян Пеевски отново е водач на две листи на ДПС - в Благоевград и в Пазарджик. Преди две години Пеевски беше включен в първия списък за България на американските власти по закона "Магнитски". Той обаче пропусна само едни избори - през април 2021 г., но след това неизменно отново ставаше депутат. След повторното му санкциониране и от британските власти председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази надежда, че Пеевски няма да се откаже от участие в изборите заради това. "За две години ние не видяхме факти по адрес на г-н Пеевски и предвид върховенството на закона, което за нас е основна ценност, той е "невинен до доказване на противното", каза Карадайъ.

Подгласник на Пеевски в Благоевград ще бъде Йордан Цонев, който е поставен начело във Велико Търново. Сменени са водачите на листи на ДПС в трите софийски района, но обикновено движението не вкарва депутати от столицата. За разлика от предишните избори, когато оглавяваше само листата в Ямбол, на тези икономистът Петър Чобанов е поставен начело и на още една листа - в София област.

Ново име сред кандидатите за депутати е Филиз Хюсменова, която беше три мандата евродепутат. Сега изненадващо тя се връща в българския парламент като е поставена начело на листата във Варна, от която изненадващо отпадна водачът на предишните избори Ерджан Ебатин.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Анджък , по добре познатото зло ...

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Защо да е" сложна" новата коалиция ПП/ДБ?
    Това са формации с един и същ:
    а) генезис - правителствените и неправителствените структури на Националния демократически институт на САЩ;
    б) платформа - неолибералният глобализъм и разчистването на националните особености за проправяне магистралите на наднационалния финансов капитал, който стои зад ДП на САЩ;
    в) фенклуб - атлантистите.

    Съществено е какви са повтарящите се валенции в двете формации - ДП на САЩ и прокарваните от нея по света интереси на финансовия капитал.

    И грантодателите няма да оставят недоволен нито един свой агент, дори да е на неизбираемо място.

    В същото време държавни САЩ структури преследват по Магнитски (уж за корупция - недоказана!) отдавна излезли от обръщение политически динозаври.

    И къде е истината? Че едната ръка се прави,че не знае какво прави другата...

    Нередност?
Нов коментар