Преференции донесоха пет депутатски места повече за "Демократична България"

Личният вот размести сериозно листите на коалицията ПП-ДБ

Коалицията ПП-ДБ беше създадена в средата на февруари
Коалицията ПП-ДБ беше създадена в средата на февруари
Коалицията ПП-ДБ беше създадена в средата на февруари    ©  Георги Кожухаров
Коалицията ПП-ДБ беше създадена в средата на февруари    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Резултатите от парламентарните избори показват, че в новата коалиция между ПП и ДБ има сериозно разместване на депутатските места чрез преференциален вот. По-активни в предпочитанията си за конкретни кандидати от листите са били избирателите на "Демократична България" и по специално на една от партиите в обединението - "Да, България", което съответно ще им донесе и по-голям брой народни представители в 49-ото Народно събрание.

Според първоначалните договорки между ПП и ДБ преди парламентарния вот избираемите места в листите бяха разпределени на база на представителството на двете формации в последния парламент, когато партията на Кирил Петков и Асен Василев имаше 53-ма народни представители, а "Демократична България" - 20. В новия парламент обаче коалицията ще има по-малко депутати - общо 64, според все още неофициалните резултати от вота. Заедно с това народните представители от ПП ще са по-малко и заради разместването чрез преференции в пет депутатски листи на коалицията в няколко региона - Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Русе.

Така се очертава следното разпределение на депутатските места в общата парламентарна група на двете формации - ПП ще има 38 народни представители, а ДБ - 26. Разпределението вътре в обединението ДБ между трите партии в него е следното, според все още неофициалните резултати от вота - 13 депутати за "Да, България", 10 - за ДСБ, и три за "Зелено движение".

Как се размести листата в Пловдив

В Пловдив седмият в листата на коалицията Манол Пейков от "Да, България" измества с преференции поставения на четвърто място в листата Милен Матеев от "Продължаваме промяната". Пейков има 4764 преференциални гласа. Така Матеев губи депутатското си място, защото от Пловдив-град коалицията ще има четирима депутати в 49-ия парламент.

Милен Матеев беше два мандата депутат и в 47-ото Народно събрание по време на управлението на четворната коалиция - ПП, ДБ, БСП, ИТН, беше председател на правната комисия. Досега той се кандидатираше винаги от Велико Търново, но заради разпределението на местата между коалиционните партньори от обединението беше преценено, че ще има повече шансове да влезе в парламента от Пловдив, отколкото от Велико Търново.

Напрежение заради разместването в Русе

Чрез преференции ПП губи и още едно депутатско място - това в Русе. Втората в листата Рена Стефанова е изместена от петия Иван Белчев от "Да, България". Белчев е получил 1840 преференциални гласа срещу 1319 за Стефанова. Тя беше депутат от ПП от последните два парламента и също като Матеев е юрист по образование и бивш член на правната комисия.

От коалицията посочват, че именно това е една от причините за възникналото напрежение в редиците на ПП, свързано с острата критика на бившия министър на транспорта от правителството на Кирил Петков - Николай Събев. Малко след вота той написа статус в профила си във фейсбук и поиска оставките на единия от съпредседателите на ПП, Асен Василев, и на Даниел Лорер.

Разместване и във Варна

Пренареждане има и в листата на ПП-ДБ и във Варна. Там седмата в листата на коалицията Стела Николова измества четвъртия - доц. д-р Антон Тонев. Николова е от гражданската квота на "Демократична България" и беше депутат в 45-ото Народно събрание, като влезе в парламента със силен преференциален вот. На тези избори тя получи 3862 преференциални гласа срещу 440, които е получил Тонев.

На база на резултата от предишните избори на двете формации предварителните сметки за този вот сочеха, че обединението може да получи шест мандата, но взе с два по-малко - четири.

Тонев беше два поредни мандата председател на здравната комисия в парламента.

"Да, България" размести листите в Бургас и Плевен

Бившият депутат от "Да, България" Димитър Найденов ще е отново депутат, след като чрез преференциален вот се изкачи от шесто на трето място в листата на ПП-ДБ в Бургас. Той измести от него кандидата на ПП Богомил Петков. Петков е бивш народен представител в 47-ото Народно събрание, като влезе от Габрово. Найденов е получил 3156 преференциални гласа.

Третият в листата в Плевен - Свилен Трифонов, измества с преференции втория - Деян Петков. Трифонов е общински съветник в Плевен и един от учредителите на "Да, България" в града. На парламентарния вот той получи 2029 преференциални гласа. За втория в листата - Петков, предпочитанията са 646. Петков беше депутат от "Има такъв народ" в 47-ото Народно събрание и се отцепи от групата на формацията след решението на лидера Слави Трифонов да изтегли министрите си от правителството на Кирил Петков. Водач на листата в Плевен беше друг отцепник от ИТН - Радостин Василев.

Кой има най-много преференции

Рекордьор по преференции не само в коалицията ПП-ДБ, но и изобщо в изборите е съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той беше начело на листата на коалицията в 23-ти избирателен район в София и получи 11 728 преференциални гласа. В същата листа другият с висок брой преференции е бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от "Да, България". За него лично са гласували 8562 души. Резултатът му обаче само размества избираемите места в листата, защото Божанов беше поставен на девето място, а според изчисленията на партийните централи на формациите от коалицията от този район ПП-ДБ ще вкарат девет депутати в парламента.

Размествания има и на други места в листите, но те не оказват влияние на това кой ще влезе в парламента, защото от тези райони коалицията вкарва в парламента само водача на съответната листа.

Третата в листата на ПП-ДБ Катя Панева например също я размества с преференции и печели второто депутатско място в Хасково, но тя печели депутатско място и от листата на коалицията в Пловдив-област, така че е твърде вероятно тя да избере да влезе оттам, а не от хасковската листа. Панева е от ДСБ и е бивш областен управител на Хасково и е получила 1669 преференциални гласа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 4

    Вчера писах, че следизборните патаклами ще са значително по-интересни от предизборните, но цирковете започнаха много преди да си взема пуканки и бира и да се инсталирам пред телевизора:

    1. В ПП почват да си искат оставки. Не се огласява защо;
    2. ПП казват, че няма да подкрепят правителство с мандата на Герб;
    3. Бившият отвсякъде Хрисанов обяви, че ДБ вече си шушукат с Герб за годеж (властови). Пък те не бяха ли в коалиция с ПП?! На всеядния Христос Ив. му е все тая какво лого носи ракетата му носител;
    4. Затова и ДБ пре@баха коалиционерите си с масови преферанции. Аджамии са си това харвардците! Та жълтопаветниците са същински йейлци в изборджийските ишерети. Пет мандата в плюс са си пет мандата по-близо до сгодяване с баце, все пак;
    4. Оформя се и в тоя парламент само Коцето Костадинов да е опозиция. И щом отново кьораво и сакато ще е във властта, няма защо да се чудим, ако скоро, още в следващия парламент, му са наложи да реди кабинет...
    5. Избори до дупка! Докато тая съглашателска политическа шайка не отврати с бездарието си дотолкова грантодателите си от Козяк, че те да се замислят да вземат да заложат на нови хора!

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    Това с преференциите е кофти номер за помежду съратници. Но пък - кьорав карти не играе...
    Преразпределението на мандатите дава нереална парламентарна тежест на ДБ и е очаквано да стане конфликтна зона в отношенията с ПП. А може би Христо Иванов и компания използваха завяхващия интерес към ПП именно, за да понатрупат мандати за тяхна сметка в коалицията, което при самостоятелно явяване на избори нямаше как да стане.
    При тази ситуация ДБ е в силна позиция да преговаря с ГЕРБ самостоятелно и като се има пред вид опита им в предишната колаборация с ПП, БСП и ИТН, нищо чудно да смени ПП с ГЕРБ.
    Нищо лично! Просто бизнес...

    Нередност?
Нов коментар