🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шансовете за правителство: 58% платонична подкрепа

Асен Василев, Христо Иванов и Томислав Дончев за възможното управление на страната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През октомври 2022 г. партиите се явиха на предсрочните парламентарни избори с ясната идея, че те са междинни и правителство едва ли ще се сформира. Тази им нагласа, видима още в тогавашната кампания, очаквано беше критикувана. От перспективата на новия предсрочен вот обаче е сигурно едно: преди половин година формациите поне следваха път, който водеше страната в определена посока, а действията им с висока степен на сигурност можеше да се предвидят.

Сега, шест месеца по-късно, подобна яснота липсва. За самите партии изглежда неясно какво ще правят, с кого ще го правят и има ли смисъл от действията им.

Основните противници - от една страна, коалицията ПП - ДБ, а от друга, ГЕРБ, убедено твърдят, че правителство е силно необходимо на страната, наред с това обаче описват коалиция помежду си като "невъзможна". Патовата ситуация ражда екзотични политически желания и също толкова екзотични прогнози. Така например съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев поиска платонична подкрепа от ГЕРБ за кабинет на малцинството. А малко след като отхвърли подобен вариант като невъзможен, заместникът на Бойко Борисов Томислав Дончев прогнозира, че шансовете за съставяне на правителство след 2 април са 58%, за сметка на 42 на сто възможност за нов предсрочен вот.

Въпреки че формално единодействие сега се декларира като изключено и ПП - ДБ, и ГЕРБ, изглежда, разчитат на противника си, за да съставят правителство заедно. Като единственото изискване е формата да не е коалиционна.

Може би затова и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев се съгласи, че коалицията, от която е част, търси не каква да е, а безусловна подкрепа от ГЕРБ, или иначе казано - партията на Борисов да подкрепи кабинет на малцинството на ПП - ДБ, без да има участие и влияние в него. Ако това не стане доброволно, то щяло да се случи "доброзорно".

В рамките на формата "Бъдещата власт" "Капитал" и "Дневник" проведоха разговори с представители на ПП, ДБ и ГЕРБ. В следващите редове ви представяме вижданията на Асен Василев, Христо Иванов и Томислав Дончев за шансовете за съставяне на управление.

Общото между тримата е убедеността им, че петите поред предсрочни парламентарни избори трябва да произведат кабинет. Парадоксалното е, че и ПП - ДБ и ГЕРБ гледат на другия като на противник, но и като най-вероятен партньор за форма на управление, която няма да бъде коалиционна.

И Василев, и Иванов, и Дончев твърдят, че подобно управление трябва да бъде с евроатлантически цели, сочейки че това е най-малкото общо кратно помежду им. Официално и ГЕРБ, и ПП - ДБ отричат да се осланят на помощ за "сглобката" от "чужди посолства" - и на европейски държави, и на САЩ. Българската политика трябва да е суверенна, казват те и не би следвало някой да се меси в нея и да я определя. Същевременно Дончев признава, че последно е бил преди седмици в посолството на САЩ у нас, а темата за кабинет е била дискутирана.

Асен Василев и "доброзорната платоническа подкрепа" от ГЕРБ

От думите на съпредседателя на ПП Асен Василев се разбра, че целта на коалицията между неговата формация и ДБ е да спечелят изборите. Планът им предвижда след това да предложат правителство около европейски приоритети и програма. Бившият финансов министър даде ясен знак, че коалицията не обмисля вариант, в който не е първа политическа сила. И не допуска да подкрепя други формации, които преди нея ще имат възможността да предложат кабинет. "Няма да сме втори, а ще сме първи", коментира предстоящия вот той.

Василев категорично изключи коалиция с ГЕРБ, но каза, че ако партията на Борисов наистина е проевропейска, няма как да не подкрепи. По думите му такава подкрепа "няма да стане доброволно, а доброзорно".

"Единственото, което ще им обещаем, е, че това правителство ще прави точно това, което е записано в програмата. Не е въпросът ние да обещаем нещо за ГЕРБ. Ако те наистина са за европейско развитие на България, какво им е извинението те да не подкрепят такова правителство", коментира Василев.

По думите му съдебна реформа е от съществено значение за предстоящото управление. "Тръгне ли реформа в прокуратурата, тръгне ли реформа в съдебната власт, прокуратурата започне ли да действа и да си върши работата, тя ще започне да почиства цялата система в страната", каза той.

Според него лидерите на коалицията трябва да присъстват в ясен политически кабинет. Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или дори премиер, и не изключи други ярки политически фигури като Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и др.

Христо Иванов и кабинет "булката беглец"

Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов обаче не би следвало сега да се водят разговори за персоналния състав на Министерския съвет. "Точната мяра на различните принципи - експертност и неутралност и политическо оцветяване ще зависи от множество фактори и преценки", каза той.

Иванов даде ясно да се разбере, че според него не би следвало преди изборите да се правят заявки за конкретни имена. По думите му с кабинет, който няма да бъде коалиционен, а на малцинството, "ще се търси изпълнение на ангажименти, поети пред избирателите и усилието ще бъде насочено към изпълнението на тези ангажименти".

"Ако ние предложим кабинет, който не съдържа в себе си очевидни извинения да не бъде подкрепен и който е съставен така, че да не отваря конфликти, ще прехвърлим отговорността на тези, които няма да го подкрепят и след това да обяснят защо не са го направили", представи визията си Иванов.

От думите му стана ясно, че кабинетът на малцинството ще разчита на ситуационна подкрепа и от останалите формации, не само от ГЕРБ. Ето защо според него има риск подобно правителство поради липсата на структурирано мнозинство да стане "Булката беглец". Въпреки това и Иванов, като Василев, отхвърли категорично възможността за коалиция с ГЕРБ. Според него кабинетът на малцинството трябва да бъде с програмен характер и да "почива на това, че достатъчно гласове са се събрали за изпълнението на някакви приоритети".

Съпредседателят на ДБ, който в неделя пред БНР намекна, че следващото Народно събрание може да започне със съставяне на конституционно мнозинство за съдебна реформа с участието на ГЕРБ и ДПС, което след това да осигури подкрепа за редовно правителство, обясни, че не поставя знак за равенство между тези две възможности.

Иванов обаче каза, че ако няма конституционни изменения "не можем да произведем аргументи за една от целите, в която всички се кълнат - приемането в Шенген. Подозирам, че шансът да се направят необходимите компромиси, така че България бързо да бъде приета в еврозоната, също ще зависи от способността на следващ парламент да покаже сериозна съдебна реформа".

Според Христо Иванов, ако съдебна реформа започне, тя би била стабилизиращ фактор и следващо правителство може да управлява дори над две години.

Томислав Дончев и всичко е (не)възможно

За ГЕРБ е невъзможно да подкрепи правителство, без да участва във властта. С такава основна теза излезе заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев. Този формат е "абсурден заради това, че няма как някой да принуди цяла политическа сила да подкрепи някой друг".

"Подкрепа за някого без участие в политически формат е странна, защото не можеш да упражняваш политически контрол", коментира още той.

Все пак заместник-председателят на ГЕРБ не пропусна да отбележи, че винаги има нюанси, които зависят от вида на правителството, от това кой му е министър-председател и от приоритетите му. Но допълни, че ако Асен Василев е кандидат за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи такова правителство. "Не става дума за емоционална симпатия или антипатия, ние му нямаме доверие за способността му да управлява публичните финанси", посочи Дончев.

От думите му обаче не се разбра еднозначно какво би направила ГЕРБ, ако спечели изборите, и с кого би могла да се коалира или дори да си сътрудничи. Коалиции с БСП, ДПС и "Възраждане" политикът описа като "невъзможни". Наред с това невъзможна му се струва и коалиция с "Продължаваме промяната".

Единствените, които Дончев не изключи като опция бяха "Демократична България", но пък ДБ е в обща формация с ПП. На уточняващи въпроси в тази посока той заключи, че всички варианти или са "много трудни" или "невъзможни".

Все пак обаче Томислав Дончев допусна, че 49-ото Народно събрание е по-вероятно да произведе правителство, отколкото да се отиде към нови избори. Процентното изражение на тази прогноза според него е 58 на 42 на сто в полза на редовен кабинет. В какъв формат и конфигурация обаче остава загадка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-@
    D-r D
    • - 1

    Имам много ясен мотив да гласувам и той ще е срещу нагласите на американското посолство да установи кръвосмесителен противоестествен политически режим в България, който да ни потопи във война. В чужда война, в който просто трябва да оставим кръвта и костите си по чужди полета за чужди интереси.

    Комбинацията Баце+Киро,Асен,Лена,Христос, генералът от ДС и вся остальная са политически тумор.
    Има тумори, с които организмът преживява някак, но тая е привнесен отзад океана политически тумор, за да обслужи неговите интереси и за тях няма значение дали туморът ще убие БГ организма.

    Тъй като България е моето Отечество и тук живеем с децата си, мисля да плюя на американските интереси и на слугинството на техните подлоги.

    Но ако и вие не направите това - и нашето, и поколението на децата ни ще преживеят това, което са преживявали непрекъснато дедите ни заради привнесените политически тумори от тогавашните хегемони - поредната национална катастрофа.
    И този път ще я усетим наживо, а не от учебниците и книгите.

    Да пази Бог!
    Мислете, бе, хора! Тая пихтия между ушите ви служи и за това...

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    Това, което сега се опитват да преодолеят е създаденото с времето противопоставяне между Борисов и ПП. Борисов е определено зависим от посолството на Козяк - кюлчетата, ареста, заплахата с Магнитски. Той ще направи каквото му кажат. По-трудно ще е салтото на ПП, защото зад тях стоят по-млади и иновативни хора, които една подобна колаборация с мафията ще отврати от политиката.
    Всъщност това не е беда за политинженерите, защото веднъж създадено едно подобно правителство ще има необходимата парламентарна подкрепа и няма какво да го застраши. Това е целта, а средствата, както се казва - са оправдани.

    Нередност?
Нов коментар