🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Политическата игра около преговорите за сформиране на правителство

Записки по преговорите за правителство

Календар на противоречивото поведение на ГЕРБ и ПП - ДБ

Бойко Борисов отказа да подкрепи проектокабинета "Денков".
Бойко Борисов отказа да подкрепи проектокабинета "Денков".
Бойко Борисов отказа да подкрепи проектокабинета "Денков".    ©  Георги Кожухаров
Бойко Борисов отказа да подкрепи проектокабинета "Денков".    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сряда, 3 май, около 12 в кулоарите на Народното събрание пространствата пред стаите на "Продължаваме промяната - Демократична България" рязко се опразват, а депутатите обясняват, че ще гледат прякото излъчване на "изявлението на ГЕРБ". В този момент по стълбището към зала "Изток" пъпли почти цялата парламентарна група на Бойко Борисов, без самия него. Депутатите са предвождани от Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Целта на похода им към втория етаж на Народното събрание е пресконференция с предварително обявена тема - "Представяне на работата на ГЕРБ и ПП - ДБ върху съвместната управленска програма".

Представяне на работа, както гръмко гласи анонсът, по същество няма.

Депутати от ГЕРБ с различни ресори и в разбъркан ред вземат думата и критикуват свършеното до момента. Коментарите им са насочени срещу общата управленска програма, която в края на предишната седмица ПП - ДБ и ГЕРБ пишеха скупчени на групи по интереси в кафенето на Народното събрание.

От казаното в сряда обаче стана ясно, че и законодателната програма, за която двете формации се договориха преди седмици и уж беше безспорна, всъщност не е. Промените в НПК, които уреждат разследването на главния прокурор, рязко се оказаха "потенциално противоконституционни", а антикорупционният закон - противоречив. Нищо, че и НПК, и проектът за КПКОНПИ бяха записани и прошнуровани като "изгладени" и без конфликтни моменти в общ документ за разбирателство между двете първи на изборите формации.

Да се върнем на "общата управленска програма", която ГЕРБ хем наричат обща, хем критикуваха. Тя се оказа почти митично творение, за чието съществуване всяка от двете парламентарни групи има своя гледна точка. От една страна, ГЕРБ настояват, че такъв документ съществува и е изработен съвместно с ПП - ДБ. От ПП - ДБ твърдят, че управленската програма е само тяхна. Тази констатация коалицията на промяната разнообразява с разсеяното уточнение, че е "работена с колегите от ГЕРБ".

Наред с това, според кандидат-премиера на ПП - ДБ - Николай Денков, документът ще бъде изпратен и на останалите партии в парламента. Кога - не се знае. Имало обаче време, според депутатите от ПП, защото "то още първият мандат не е връчен". Кое наложи, при положение че няма бърза работа,документът да бъде изпратен на ГЕРБ рано сутринта във вторник (както официално заявиха от ПП) - не е ясно.

Както не е ясно още защо:

  • ПП - ДБ работиха по управленски приоритети с ГЕРБ
  • ГЕРБ поиска проект на кабинет на ПП с ясното съзнание, че ПП - ДБ ще представят строго партиен кабинет, а едва след това Борисов постави условие за квота на партията му в подобно правителство
  • ПП - ДБ отговориха на ултиматума на ГЕРБ и представиха проект на правителство още преди Румен Радев да е връчил първия мандат на партията, победител на изборите.

Всичко това са логични въпроси, на които формациите избягваха официален отговор през настоящата парламентарна седмица. Вместо да обяснят действията си, те решиха да се съсредоточат върху митичната (обща) управленска програма. Едните дадоха пресконференция срещу нея, а другите, които претендират само те да са автори, се втурнаха да слушат пресконференцията на първите, които уж не са участвали в писането ѝ.

И ако подобно описание звучи не просто нелогично, а почти противоречащо на здравия разум, почакайте да проследите хронологично обясненията на двете първи формации за отношенията им след изборите.

Хронологията на ГЕРБ

След като уточниха законодателна програма на парламента (за която в сряда стана ясно, че не е съвсем безспорна въпреки първоначалните твърдения) и си стиснаха ръцете, че председателят на Народното събрание ще се сменя на всеки три месеца, ГЕРБ и ПП - ДБ се впуснаха в сложен танц. Маневрите между двете формации ескалираха в седмицата след 22 май. И въпреки че ГЕРБ през цялото време твърдят, че са "последователни, отстъпчиви, диалогични и търпеливи", официалните им изказвания показват съвсем друго:

  • 23 април:

"Каква е логиката ГЕРБ да подкрепи ПП във втория мандат, при положение че те не подкрепят ГЕРБ в рамките на първия мандат?" Теменужка Петкова пред bTV

  • 24 април:

"Това, което виждам аз, е, че ако няма правителство с първия мандат, няма да има и с втория." Даниел Митов пред bTV

  • 25 април:

"Хубаво е да ни представите един състав на кабинет - премиер, министри. На базата на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант (с втория мандат - бел.авт.), аджеба какво предлагате?" Бойко Борисов към ПП - ДБ на лидерската среща с коалиция в парламента

  • 26 април:

"Ако до неделя не ни се представи състав на кабинет, ще считаме, че илюзията, че можем да говорим сериозно за стабилно правителство, не е лишена от смисъл." Десислава Атанасова пред репортери в парламента (Да, това е буквалният цитат и да, той е показателен за няколко неща.)

  • 27 април:

"По-важното (за съставяне на правителство - бел.авт) е програма. Ако се разберем по програмата, няма да има значение в кой мандат ще се случи, ние тази програма ще сложим точно. Когато има програма и това (дали Кирил Петков ще бъде излъчен за премиер) е без значение." Бойко Борисов пред журналисти в парламента

  • 28 април:

"Не виждам по каква политическа логика вторият ще каже на първия "ти ще гледаш отстрани, ние ще си излъчим всичките лидери и ще си направим кабинет." Томислав Дончев пред БНТ

  • 30 април:

"Нямам нищо против Асен Василев да е министър на финансите, защото само участието в управлението на финансите, които в последните две години са докарани в това състояние, е гаранция за излизане от ситуацията с носенето на отговорност." Росен Желязков пред bTV

  • 2 май:

"Само Асен Василев (от лидерите - бел.авт), ако са го пуснали в кабинета, това е или голямо доверие, или голям капан за него. Защото основните упреци бяха към него. Това е или цел да го отстрелят, или да не стане нищо. Единственият приятел на Асен Василев мисля, че се казва Бойко Борисов." Бойко Борисов пред журналисти

Както се вижда, в рамките само на пет календарни дни ГЕРБ смениха всички възможни политически агрегатни състояния. От дистанцията на дните след това е видимо, че твърденията на Борисов и съпартийците му се самоизключват - хем намират за нелогично съставянето на кабинет с втория мандат, хем поискаха проектосъстава му; хем нямат против Асен Василев като финансов министър, хем намират номинацията му за отстрел. Хем знаят предварително, че ПП - ДБ ще предложат само свои за министри, хем искат общо управление.

ПП - ДБ: кабинет на крак и 2 млрд. лева джобни

Действията на ПП - ДБ също не изглеждат последователни. На първо място коалицията, която остана втора на изборите, се съгласи с ултиматума на ГЕРБ и в почивните дни миналата седмица без предварителна подготовка и нагласа се впусна да съставя проектоправителство по спешност.

От думите на Николай Денков пред bTV na 28 април (два дни след като ГЕРБ поискаха състав на кабинет) стана ясно, че формацията си поставя за цел в рамките на няколко дни да представи такъв. "Нека да си минат стъпките и неделя, понеделник, когато те (имената - бел.авт) минат през националните съвети ще ви ги представим", каза той.

Проектокабинетът "Денков" беше оповестен във вторник, но националните съвети на партиите, съставляващи ПП - ДБ така и не бяха сколасали да се съберат и да ги одобрят. Затова през официална номинация на парламентарната група мина само кандидат-премиерът, а останалите имена се оказа, че ще бъдат разгледани от партиите на по-късен етап, когато има време.

Форсирането на проектосъстава съвпада със сроковете, поставени от Десислава Атанасова и искането на Бойко Борисов дни преди това. От ПП - ДБ обаче вече няколко дни опитват да обяснят действията си като собствена инициатива. И въпреки че от формацията признаха, че са изпратили имената на ГЕРБ във вторник и чакаха официална реакция от тях (без да ги изпращат на другите партии в НС), гласове от ПП твърдяха, че коалицията действа на собствен ход.

"Ултиматумът на ГЕРБ беше за петък и за състав 1:1 между двете първи сили. Точка", написа във facebook напусналата парламента Лена Бориславова. Всъщност ултиматумът на Десислава Атанасова беше до неделя, а понеделник беше официален почивен ден. Желанието на ГЕРБ за паритетно представителство в евентуално правителство се появи в отделни изяви на депутати от формацията на Борисов през уикенда.

При представянето на проектоправителството "Денков" коалицията на промяната не беше успяла да изчисти основни пробойни в тезите си.

По време на пресконференцията си във вторник лидерите на ПП - ДБ подчертаха, че "инициативата за правителство е на първата политическа сила", но въпреки това те, в лицето на втора, представиха структура и състав на Министерския съвет.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обясни пред журналисти, че няма промяна в нагласата на формацията и тя няма да подкрепи "правителство с мандат или с участието на ГЕРБ". Впоследствие обаче на изрично зададен въпрос дали биха се съгласили на заместник-министри от ГЕРБ номинираният за министър-председател Николай Денков каза: "Най-вероятно няма да има заместник-министри от ГЕРБ. Ако пък има - ще има някакво обяснение."

По думите му, след като ПП са уточнили законодателната програма (с ГЕРБ - бел.авт) "са направени усилия да се намери управленска програма, която е реалистична". Той подчерта, че "програмата е само на ПП - ДБ", но пък впоследствие потвърди, че е уточнявана в работни групи с партията на Борисов.

И Кирил Петков, и колегата му съпредседател на ДБ Христо Иванов, и самият Денков подчертаха, че проектът на Министерския съвет, който предлагат, е правителство на малцинството. "Ще търсим начин да формализираме подкрепата на ГЕРБ в парламента", обясни обаче Денков и побърза да се застрахова, че "това в никакъв случай няма да е коалиция".

На въпрос дали, ако едно правителство има формализирана подкрепа в парламента, то се формулира като "малцинствено", отговор нямаше.

Отговор нямаше и на друг въпрос. Дали коалицията на промяната опитва да отговори на очакванията на ГЕРБ, при положение че Кирил Петков не е номиниран за изпълнителната власт за сметка на Асен Василев, при положение че партията на Борисов описа като приемлив именно такъв вариант: с Василев, но без Петков.

Междувременно Кирил Петков обясни пред журналисти, че е възможно да се състави парламентарна комисия, която да контролира средствата за общините. Той допусна, че ръководството ѝ може да бъде дадено на формацията на Борисов, за да има тя "парламентарен контрол". Звеното, което ще бъде специално създадено, ако се стигне до разбирателство, ще контролира разходването на около 2 млрд. лева. "При тази оферта към ГЕРБ все още ли смятате, че партията има проблем с корупцията" - на този журналистически въпрос Петков избра дори да не кимне.

Седмица преди това обаче съпредседателят на ПП кимна в отговор на Бойко Борисов, който заключи: "Ние с г-н Петков вече сме си простили."

Те двамата може и да са си простили, но, както се вижда от всичко дотук, това не опростява ситуацията. Следващата седмица тази странна игра ще продължи. А как ще завърши очевидно не знаят дори самите участници в нея.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    При всеки мандат за правителство, запазването на сегашния неправилен метод за работа на Министерството на финансите осигурява невъзможно устойчиво успешно правителство.

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Дръзкия стил на Паунова е отчетлив в статията. Става ми все по-приятно да чета нейните текстове.

    Нередност?
Нов коментар