🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първият мандат оттече. Има ли шанс за кабинет на ПП-ДБ

Атаката на Гешев отслаби позицията на Борисов и го постави пред избор дали да подкрепи правителство с втория мандат, или да предизвика нов предсрочен вот

От ПП-ДБ до голяма степен зависи дали ще използват отслабената позиция на Борисов, за да прокарат правителство с втория мандат
От ПП-ДБ до голяма степен зависи дали ще използват отслабената позиция на Борисов, за да прокарат правителство с втория мандат
От ПП-ДБ до голяма степен зависи дали ще използват отслабената позиция на Борисов, за да прокарат правителство с втория мандат    ©  Георги Кожухаров
От ПП-ДБ до голяма степен зависи дали ще използват отслабената позиция на Борисов, за да прокарат правителство с втория мандат    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • С острите си думи по адрес на Бойко Борисов главният прокурор Иван Гешев предреши съдбата на първия мандат
  • Почти сигурният провал на проектокабинета "Габриел" и отслабената позиция на Борисов увеличиха възможността за правителство с втория мандат на ПП-ДБ, както и шансовете за налагане на дневния ред на коалицията, който е свързан със съдебната реформа и приемането на конституционни промени
  • От решението на ПП-ДБ какво правителство ще предложат до голяма степен зависи дали ще има редовен кабинет

До края на миналата седмица Бойко Борисов вероятно се е виждал като победител в следизборния покер с мандатите за съставяне на правителство. Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел проведе поредица от срещи в Народното събрание с всички формации в него без "Възраждане". Тя започна разговорите с изненадващ ход - обяви, че ако бъде избрана за премиер, първото нещо, което ще направи министърът на правосъдието в евентуалното й правителство, ще е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Заявката й, изглежда, имаше две цели, свързани с обявения от Борисов за най-желан партньор в изпълнителната власт - коалицията ПП-ДБ. От една страна, по този начин Габриел се опита да изземе темата за съдебната реформа от тях, доколкото основен приоритет в програмата им са промени за прокуратурата, включително конституционна. От друга страна - да окаже натиск върху коалицията да подкрепят евентуалното правителство на Габриел с първия мандат, а ако това не се случеше, да склонят да приемат ГЕРБ за официален партньор с втория мандат. В същото време в кулоарите на парламента усилено вървяха слухове, че ако ПП-ДБ откажат да подкрепят евентуалния кабинет на ГЕРБ, партията на Борисов може да състави правителство с ДПС, БСП и ИТН и дори се спрягаха имена и квоти за формациите с "празни кутийки" за бъдещи министри, които Борисов обеща срещу подкрепа за кабинета "Габриел".

Този подход на Борисов в стил "ако не с вас, с другите" имаше известен ефект върху ПП-ДБ, доколкото Кирил Петков заяви, че свиква ръководните органи на ПП и на коалицията, за да обсъдят евентуална подкрепа за правителство начело с Габриел.

Такава беше ситуацията до понеделник, когато главният прокурор излезе на сцената, скъса театрално пред камерите оставката си, заплаши да "измете политическия боклук", нарече лидера на ГЕРБ "лицето Бойко Методиев Борисов", споменавайки и делото "Барселонагейт", и се закани да изкара докрай мандата си.

Пресконференцията на Гешев веднага произведе няколко политически ефекта:

  • Първо, буквално взриви първия мандат, защото часове след изявлението му лидерът на БСП Корнелия Нинова, която държеше ключа за сформиране на тройна коалиция (и с ДПС), обяви прекратяване на преговорите за правителство с ГЕРБ.
  • Второ, почти сигурният провал на евентуалния кабинет "Габриел" върна възможността за съставяне на управление с втория мандат - на ПП-ДБ, при това при далеч по-благоприятни условия за тях заради отслабената от Гешев позиция на Борисов.
  • Трето, постави лидера на ГЕРБ в сложната ситуация да избира дали да подкрепи кабинет с втория мандат, или да отиде на предсрочни избори с всички рискове в предизборната кампания да започнат на гърмят бомбите, за които Гешев намекна, че може да активира срещу него.

Борисов отново стана токсичен

Твърде вероятно е чрез заявката на Габриел за оставка на Гешев Борисов да си е мислил, че така може допълнително да се легитимира с цел да стане по-приемлив за евентуално партньорство с ПП-ДБ. Но да е подценил главния прокурор за отказа му да се превърне в изкупителна жертва на ГЕРБ и ДПС, които чрез квотата си във Висшия съдебен съвет и влиянието в съдебната власт го инсталираха преди три години на поста въпреки гражданските протести срещу избора му.

Първа на заплахите на Гешев реагира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Само няколко часа след като той размаха пръст на Борисов, Нинова обяви, че БСП няма да подкрепи евентуалния кабинет "Габриел", и така сложи кръст на възможността ГЕРБ да сформира кабинет с подкрепата на ДПС и БСП. Без социалистическата партия формацията на Борисов не може да има мнозинство в парламента, защото депутатите на ГЕРБ и ДПС дори с тези на ИТН са с пет по-малко от минимума от 121 гласа. Нинова, която след срещата с Габриел в понеделник твърдеше, че ще започне допитване до партийните активисти за евентуална подкрепа и че ще насрочи национален съвет на БСП по темата, посочи няколко аргумента за прекратяването на преговорите с ГЕРБ - неяснотата около бюджетния дефицит, разминаването за предоставянето на военна помощ за Украйна и любимата й тема за джендърската идеология на Истанбулската конвенция, към която ЕС се присъедини официално. Част от тях бяха свързани с намерението на партията на Борисов за приемане на бюджетен дефицит от 3%, което според Нинова предполага орязване на социалните разходи, срещу което са социалистите, както и позицията на ГЕРБ в подкрепа на предоставянето на оръжие за украинската армия

"Просветна ни, че ГЕРБ искат да ни използват за параван, зад който да се провежда политика, която ние смятаме, че е вредна за България", каза Нинова пред bTV. По думите й чрез преговорите за правителство с първия мандат Борисов се е опитал да използва БСП като "бухалка", за да плаши ПП-ДБ, че ако не подкрепят правителството на ГЕРБ, то ще мине с подкрепата на БСП и ДПС. Освен тези аргументи със сигурност за решението на БСП е надделял и още един. Ако Гешев изпълни заканата си и огласи информация от различни разследвания срещу Борисов, той отново става токсичен. И отказът от общо управление с него може да спести негативни ефекти за социалистите предвид изборната спирала надолу, в която влязоха.

Без полезен ход с кабинета "Габриел"

Това на практика оставя Борисов без полезен ход, защото ПП-ДБ преповториха във вторник решението си веднага след изборите да не подкрепят кабинет на ГЕРБ с първия мандат, и пред избор дали изобщо Габриел да се опитва да го реализира или все пак да представи някакъв състав на кабинет, за който предварително се знае, че е обречен. Въпреки това тя заяви в сряда, че ще предложи правителство, а по неофициална информация в неговия състав ще има както експертни, така и партийни фигури от ГЕРБ. Разбира се, чисто теоретично има възможност правителството да мине при гласуването в пленарната зала, ако например от нея отсъстват поне девет народни представители и при положение че го подкрепят всички депутати от ДПС и ИТН. Едва ли обаче за Борисов е изгоден такъв вариант, защото при всяко гласуване в парламента ГЕРБ ще трябва да договаря плаващи мнозинства.

Всичко е в ръцете на ПП-ДБ

Почти сигурният провал на първия мандат дава известен шанс за сформиране на мнозинство около правителство на ПП-ДБ с втория въпреки изявленията на Борисов, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на коалицията, след като те са отказали да подкрепят този на ГЕРБ. До голяма степен обаче случването на този вариант е почти изцяло в ръцете на коалицията. Тя вече излъчи състав на правителство на малцинството с премиер Николай Денков, в който обаче освен експерти има и ярко изразени партийни фигури. Освен Денков за министри в него бяха номинирани още съпредседателят на ПП Асен Василев и Даниел Лорер, който е в тясното ръководство на партията. Именно те, най-вече Василев, бяха посочени от Борисов като пречка ГЕРБ да подкрепи кабинет с втория мандат. Въпреки че по отношение на съпредседателя на ПП Борисов на няколко пъти си променяше мнението - от категорично против номинацията му за финансов министър до "нямам нищо против".

Съобразно динамичната политическа обстановка се променяше и мнението дали така предложеният състав да остане, или част от спорните номинации да бъдат ревизирани, за да получат подкрепа от ГЕРБ. Към края на миналата седмица по неофициална информация лидерите на ПП-ДБ бяха склонни да обмислят промени, включително с оттеглянето на Василев като номинация за финансов министър. По време на заседанието на коалиционния съвет във вторник също е обсъждан вариант за ревизия на част от предложенията за министри, но името на съпредседателя на ПП не е било сред тях.

Засега между двете формации в коалицията си остава и разделението дали кабинетът да бъде съставен изцяло от експертни фигури, за което настояват от ДБ, или да остане предложеният състав с леки корекции за някои от министерските постове. По неофициална информация от коалицията са обсъждали и вариант за вицепремиерски пост на Мария Габриел в замяна на подкрепата на ГЕРБ за правителството, което ПП-ДБ ще предложи. Друг обсъждан вариант пък предвиждал постът на социален министър да се даде на БСП. А след заседанието във вторник Кирил Петков и Христо Иванов обявиха, че ще започнат разговори за сформиране на мнозинство за промени в конституцията с втория мандат, за които освен ГЕРБ ще са им необходими и гласовете на ДПС, които поне на думи заявяват, че са склонни да подкрепят конституционни промени, свързани със съдебната власт.

Шанс за ПП-ДБ да наложат своя дневен ред

Опитът за налагане на състав на правителство с ключови партийни фигури от ПП и използването на слабата позиция, в която се оказа Борисов след заплахите на главния прокурор, обаче са стъпки на ПП-ДБ по много тънък лед и ако не се преценят внимателно, развитието на ситуацията може да се обърне срещу тях, особено ако резултатът е пореден предсрочен вот.

Кризата в съдебната власт, провокирана от главния прокурор Иван Гешев и шефа на следствието Борислав Сарафов, както и заплахите на главния прокурор към Борисов, първо, дава възможност на ПП-ДБ да наложат своя дневен ред на ГЕРБ, свързан с реформата в съдебната система и най-вече в прокуратурата. Борисов вече на няколко пъти заявява, че е поел ангажимент пред евроатлантическите ни партньори за подкрепа на промените в НПК и Закона за съдебната власт, свързани с приемането на механизъм за разследване на главния прокурор и съдебен контрол върху актовете на прокуратурата. Всъщност много скоро ще стане ясно дали Борисов е искрен в тази заявка, защото още тази седмица поправките в двата закона влизат на първо четене в правната комисия и по гласуването на депутатите от ГЕРБ в нея на двете четения ще се разбере дали намеренията да се ограничи безконтролната власт на главния прокурор са сериозни. А за да се прокара това законодателство и да се стигне и по-далеч - до промени в конституцията, е необходимо време, условие за което е да има редовно правителство. В този смисъл по-реалистично изглежда това да стане с втория мандат, а не с третия, за който президентът решава на кого да бъде даден. Досега неговият избор винаги е била БСП, а тя винаги се проваляше в предишните парламенти в опитите си да сглоби мнозинство. Трудно би сформирала правителство и в това Народно събрание.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 4

    Зам.-шефката на Парламента Росица Кирова, която стана известна със съдружието си с косовски наркобос, в имотни сделки с мафиоти на Таки!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161563412851189
    Росица Кирова е купила апартамент от Марин Магарето и го е продала на Боби Белята. Преди нея там е живял Иво Масларов. И тримата са обвинени за тежки престъпления, а Белята беше мафиотски застрелян. Квартирата на Кирова е в сграда, обитавана от Таки и Къро, в която са регистрирани много техни фирми.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 3
    • + 3

    Честито на Стою от сой❗️
    избран за шеф на ключовата #ПравнаКомисия в #Парламента!
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161561640436189
    Един на пръв поглед дребен, но важен детайл: младият депутат от ППДБ е съкратил в декларацията си името на фирмата “С Плюс Консулт” в която е съдружник с баща си. Но дяволът е в детайлите! Особено, при шеф на правна комисия - защото всяка буква и запетая в законите е важна и понякога отваря вратички за заобикалянето им!

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 4
    • + 1

    Ползваният създаващ щети метод за работа на Министерството на финансите подсигурява провалът на политиците.
    Все още политиците пренебрегват истината за своя политически провал.

    Накратко:
    Сега държавната власт не прилага неотложна финансова защита срещу щети.
    Пропускът на тази необходимост създава щети за всеки. Този ликвидатор на стопански ценности е водещ причинител за инфлация. Жертви сме на лошото поведение на държавната власт.
    Все още ръководителите на партиии пренебрегват съдбовната роля на лошия метод за работа на Министерството на финансите. Голямата слабост на политиците е, че при създадената ситуация грешат, че е възможно партия да осъществи траен политически успех.
    Финансовото зло причинява политически провал.
    С ангажиране на общественото внимание с друго, политиците прикриват най-опасния вредител на участниците в стопанския живот. Обществеността е с мълчание за водещият причинител на инфлация.
    При наличните условия с държавната финансова грешка е невъзможен траен политически успех.
    След прекратяване на погрешния метод за работа на Министерството на финансите е възможен устойчив политически успех.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 8

    Толкова ли наистина е незабележима за мозъчният център в Капитал играта на баце, който този път изобщо не се натиска да управлява!?
    Или е по-простичко да се редят пожелания за ефимерната сватба на ПП/ДБ с властта?

    И всъщност най-сериозният въпрос (чиито отговор няма да прочетем тук) е, защо властоманът-рецидивист Борисов този път не ще да яхне белия кон.

    Дали да не вземем да мислим?

    Първо - защото в изострената ситуация между свръхсилите на този, който ще се подлъже да оглави изпълнителната власт, видимо ще му се наложи да взема под външен натиск непопулярни решения в дългосрочна проекция, а Бойко Борисов определено не иска в учебниците по история името му да стои до това на Богдан Филов.
    Второ - при тия като поръчани от него изборни резултати, с кого да управлява? С орела, рака и щуката от 6-месечното управление на КироАсен ли? И да го изгонят от Дондуков като Киро ли?
    При всичките му кусури, баце е човек, който много внимава какво име ще остави.

    Борисов от след изборите просто шумно маркира ходове, които не смята за предприема, блъфира поголовно и понякога се прави, че губи, за да изглежда "играта" много истинска. Затова и похарчи Марето Габриел (не че загуби нещо, като я оваканти в ЕК...), която пък - казват сама! - изтропа ни в клин, ни в ръкав, че "нейният правосъден министър" ще иска оставката на Гешев.
    Много силно послание, което автоматично я избива от играта. Без изобщо да се знае ще има ли МС и кой ще е правосъден, но на бюрото му вече е сложена първата празна бланка за подпис...

    С изглеждащите много истински ходове баце протака.

    Защо?
    Първо - гарантира си, че след толкова показно старание от негова страна, на Козяк няма да имат основание да го впишат в следващ Магнитски, което него го ужасява истински;
    Второ - с мръсната бомба "Гешев" , която няма елегантно решение, а предстои кеч в много рундове, баце прехвърли смраднята в полето на "конституционалистите" от ПП/ДБ. Които са пълни ливади в материята, но пък все се барат бащи на демокрацията. И защото са бая ялови, демокрация още не е зачената...

    Христос Иванов отново щял да дели ВСС!
    След първото му разделение от 2015, (когато въпросният беше министър на баце и той благосклонно го остави да разпарчалдоса ВСС на прокурорска и съдийски колегии, защото така по-лесно си прокара Гешев за гл.прокурор), сега сигурно ще сложи огради в заседателната зала...

    След като веднъж разходи по телевизорите ПП/ДБ и ги остави да се покажат като абсолютно неконструктивен партньор, дори когато драматично трябваше "да се спасява Отечеството", сега с казуса "Гешев" ще ги допогребе окончателно, показвайки на нацията и тази им безпомощност тъкмо преди местните избори.

    Зачуден съм тия много видими неща защо не се забелязват от топанализаторите на газетата, а те продължават да изливат реки от пожелателна митология?

    Нередност?
  • 5
    mockinbird avatar :-|
    Vladimir Lyubenov
    • - 6

    Чуйте.
    Предстоящите предсрочни избори направете така, щото да има мажоритарен елемент. 28 депутати от 28 области, било е правено и преди.
    Това може, а може и да не включва кабинет на пепейнцата сега. Тях ги оправете както искате, даже по-приятно е да има кабинет на вторите.
    Независимо от всичко това, Герб трябва да организира собствен референдум най-накрая. За мажоритарни избори. Гласовете са гарантирани.
    Подпис: аз, народът.

    Нередност?
  • 6
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 4
    • + 2

    Часове преди Правна комисия в НС да гледа поправките "Гешев" излиза абсолютно случайно материал във "Вашингтонска правда", така де - "Политико.еу", материал озаглавен "Каскета срещу Тиквата". Някакви събрани опорки от пресцентъра на ППДБ с елементи на развален телефон, в който се твърди, че на Баце му викат Тиквата защото има голяма глава. А не защото е прост като тиква. Някой бая е бързал, за да има такива грешки. Във всички случаи театрото с Гешев си продължава, Баце отново го играе вентилатор и протаква максимално, защото усеща големия нож, който ЕС си забива в сърцето с ястребската си позиция. Също толкова интересно, като недъгаво сглобеният материал на "Политико" е, че първият мандат още не е върнат и нашата газета вече тръби, че е оттекъл. Малко като историята с тигана, рибата и морето.

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • + 1

    Много смислен анализ на автора Велина Господинова. И добре подсказани идеи за предстоящите стъпки на ПП-ДБ. Наистина сега е шанса да сложат правилния дневен ред на обществото в Парламента. Но не от БСП, а от ДПС да поискат Хасан Адемов за социален министър, по-добър вариант. Провалът може да дойде само от ината на ПП да диктуват имената в кабинета.

    Нередност?
Нов коментар