България се готви за евро от 1 януари 2025 г., но рисковете са инфлацията и бюджетът

Техническата подготовка в голямата част може да се случи още тази година, убедени са БНБ и правителството

До месец се очаква Министерството на финансите да внесе в парламента Закона за приемане на еврото.
До месец се очаква Министерството на финансите да внесе в парламента Закона за приемане на еврото.
До месец се очаква Министерството на финансите да внесе в парламента Закона за приемане на еврото.    ©  Министерския съвет
До месец се очаква Министерството на финансите да внесе в парламента Закона за приемане на еврото.    ©  Министерския съвет
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Темата накратко
  • Въпреки отложения срок техническата подготовка за влизането на България в еврозоната продължава.
  • Очаква се след месец Министерството на финансите да внесе в парламента проектозакон за приемане на еврото.
  • Висока инфлация и твърде голям дефицит остават основните рискове.

България напредва с техническата подготовка за приемане на еврото от 1 януари 2025 г., но предизвикателство остава изпълнението на критериите за инфлация и бюджетен дефицит. Това стана ясно по време на дискусия за присъединяването на България към еврозоната, организирана от Икономическия и социален съвет.

На думи всички са за еврото - и бизнес, и политици, и синдикати. Топката обаче отново ще е в ръцете на депутатите след месец, когато според заявките на Министерството на финансите се очаква проектозаконът за приемане на еврото да бъде внесен за разглеждане в парламента. "Народното събрание ще изпълни своите ангажименти и ще приеме необходимите закони", заяви председателят на институцията Росен Желязков. Само преди няколко месеца обаче депутатите бламираха необходими промени в Застрахователния кодекс, което беше и показно как в критични моменти заявките на партиите невинаги се материализират.

Отлагането на влизането в еврозоната с година след първоначално определения срок (1 януари 2024 г.) дава възможност за допълнителни дискусии, които да информират и убедят гражданите в ползите от единната валута. Това заяви служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов. Въпреки забавянето обаче работата по подготовката не е спирала, категоричен е той. И увери, че през последните месеци тече сериозна дискусия по необходимите закони.

Еврото в капана на бюджета и инфлацията

Този парламент ще трябва да прекрои и приеме бюджет за 2023 г. Служебният кабинет реши да внесе проект с огромен дефицит (от 6.4% от БВП) и да остави работата по свиването му на депутатите. Ако това не се случи, страната рискува да влезе в процедура по свръхдефицит, което ще се превърне в пречка за еврото.

Другата потенциална пречка остава високата инфлация, посочиха участниците в дискусията. Измерена по европейската методология, инфлацията в България към март е 12.1% при близо 7% средно за страните от еврозоната. Все пак при целева дата 1 януари 2025 г. оценката за страната ще бъде направена с данни към април 2024 г. А прогнозите на повечето институции са индексът на потребителските цени да продължи да намалява.

Шансовете страната да се вмести в Маастрихтския критерий за ценова стабилност до 2025 г. са минимални според икономистите от БАН, които днес публикуваха своята макропрогноза. Бюджетният дефицит ще зависи от политическата ситуация, а вместването в критерия за балансирани държавни финанси ще е възможно само при постигане на политическа стабилност, са убедени икономистите. Тяхната прогноза е, че през следващите три години държавният дълг ще нарасне до 30% от БВП.

В рядък случай на публично единомислие работодателски и синдикални организации се обявиха в подкрепа на приемане на еврото, отчитайки ползите както за бизнеса, така и за гражданите. По-бърз икономически растеж, повече инвестиции, по-лесен достъп до финансиране и ускорено сближаване със средноевропейския жизнен стандарт са основните плюсове, които участниците в дискусията изтъкнаха. Влизането в еврозоната също така ускорява икономическата и социалната конвергенция, както показва опитът на балтийските страни, чиито представители също се включиха. Те успокоиха, че опасенията от ръст на инфлацията след приемането на единната валута са неоснователни и ефектите върху цените са минимални.

БНБ: Няма опасност за валутните резерви

Технически и нормативно БНБ може да е готова за еврото още до края на тази година. В процес на подготовка е изцяло нов Закон за централната банка, който ще замени този от 90-те, с който беше въведен валутният борд. Той ще приведе институцията в съответствие за членството в еврозоната и ще я интегрира в евросистемата на централните банки. Това стана ясно от думите на подуправителя на БНБ Нина Стоянова. Подготовката в платежната структура на БНБ се очаква да завърши до края на 2023 г.

Няма опасност за разхищение на валутните резерви на централната банка, успокоиха от институцията. Малка част от тях ще отидат в ЕЦБ, а останалите ще останат в БНБ. Централната банка няма право да финансира пряко публичния сектор и с новия закон това няма да се промени, поясни Стоянова, което означава, че няма да има освобождаване на резервите.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • - 3
    • + 5

    Референдум за еврото ще има ли?..

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 7

    Не, не!
    България НЕ се готви за еврото!
    България Я готвят (в прекия и преносния смисъл) за еврото!

    Двете неща са доста ръзлични! И тъй като за евробонзите преджобването на най-бедните е много неотложно, в един момент строгите Маастрихтски изисквания за инфлация и към бюджета ще се натъманят към реалните ни показатели и - елати, пиленца, при батко...

    Изумителният парадокс в случая е, че най-бедните (и прости) гласоподаватели в БГ лековерно и за своя сметка ще наппавят богатите още по-богати.
    Инвестицията на банкерите ВЕИ бонзите, грантовите пиявици и ишлемеджиите в потопното медийно еврогъргорене видимо ще им се отплати многократно!

    Факт е, че бедният винаги ще си остане беден, но се скрива втората част на съждението: защото е глупав!

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    рАзлични

    Нередност?
  • 5
    basilicum avatar :-|
    basilicum
    • - 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    нещо като членството в ЕС. България беше вкарана в ЕС, въпреки, че не изпълняваше критериите, по чисто политически причини. членството в НАТО беше класическо изнудване, обвързано със златния морков.

    новия виц гласи: "ако искаш да останеш без армия влез в НАТО, а ако искаш да останеш без икономика в лез в ЕС."

    продължението: ако искаш да останеш без ... влез в Еврозоната.

    Нередност?
  • 6
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 2
    • + 2

    Карлуковски,
    Мъдростта и разума ви гонят, но.... вие мноооого бързо бягате от тях, възседнал магарето на рашизма...

    Напротив, огромна част от практиката знаят, че с еврото ще паднат лихвите, инфлацията, бизнеса ще има по-големи възможности и разходи, а на гражданите няма да се налага да преизчислява от лев в евро и да го грабят с такси за превалутиране, когато е в останалата Европа..
    Само путлеристите са против - иначе рублата пада... и от 4 на 2х... И дори корумпирани крадократи /както в Гърция/ да счупят глупомера отново / както ББ/, все ще се намерят заеми, за да се поддържа стабилността на еврото....
    А плутокрацията с и без евра - си става по-богата... дори по време на криза или корона вирус...
    Еврото и Шенген са последните препятствия, преди БГ да се откъсне от руското попълзновение, след което може да се върне на пътя си като нормална страна в Европа, каквато е била до атентата в св. Неделя... и окупацията от ЧА...
    Само михлюзи тип Бгъзраждане, като руски ибрикчии, са за .. лева... ако вземат властта, ше ни вържат за рублата и юана.... и тогава жална ви майка, обикновени... Путлер ше ви отнеме спастрените евра и долари - с декрет или.. за газ, нефт.... въздуха ше почнем да плащаме на... Масква

    Нередност?
  • 7
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Само не ми става ясно как точно еврото ще направи бедните по-бедни и богатите - по-богати? Хайде, обясни.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#6] от "Селофия":

    Занимателно е човек да ви чете глупостите.
    Преразказвате чуто и видяно по телевизията ли, в Капитал ли, но недоразбрано.
    По тая имбецилна логика поляците/шведите/британците/унгарците/румънците/чехите трябва да са най-явните московити, щото не продумват да си сменят националната валута за €.
    Те защо не се възползват от наброените от вас "благодати"?!
    Защо от тая група единствено на българите се размахва камшика?

    Миналата седмица бях на семинар в Германия, вчера се върнахме от дълъг уикенд в Гърция. Плащам масово - където приемат карти - с българските си левови карти. НЯМА ТАКСИ ПРИ ПРЕВАЛУТИРАНЕ!

    Всъщност колкото нискочели агитатори пледират с подобни на вашите "аргументи", толкова повече се помпа скептизма на българина към насилствения отказ от последната останала ни троха суверенитет - лева.

    Моля, пишете глупостите си по-често. Смъртоносни са за доверието в ЕЗ!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    До коментар [#5] от "basilicum":

    Това са туморите на т.нар. "представителна демокрация", когато на избори избираш кой да те представлява в НС и още преди да са обявили резултатите, политическият хумункулус заживява свой, нямащ нищо общо с ангажиментите, поето пред доверилите му се.
    Е, такива ни набутаха навремето без да се допитат до никого в Тройния съюз през Първата, прегърнаха се с Хитлер през Втората, вкараха ни в Нато и ЕС в навечерието на Третата.
    Като знам от учебниците как завършиха за Родината първите две самосиндикални инициативи на Фердинанд и проф. Филов, мога да предположа с висока доза вероятност как ще свърши и настоящата...

    Нередност?
Нов коментар