🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дърва за огрев: Спорните текстове на ДПС в Закона за горите ще бъдат ревизирани

Депутати от ПП-ДБ и ГЕРБ обсъждат запазването на старите обеми дървесина на преференциални цени за домакинствата, така че да няма безконтролна сеч

Внесените от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ промени в закона за горите бяха отхвърлени на първо четене, а тези на колежката му Ализа Яхова ще бъдат променени
Внесените от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ промени в закона за горите бяха отхвърлени на първо четене, а тези на колежката му Ализа Яхова ще бъдат променени
Внесените от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ промени в закона за горите бяха отхвърлени на първо четене, а тези на колежката му Ализа Яхова ще бъдат променени    ©  Георги Кожухаров
Внесените от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ промени в закона за горите бяха отхвърлени на първо четене, а тези на колежката му Ализа Яхова ще бъдат променени    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Промени в закона за горите, внесени от депутати от ДПС, предизвикаха съмнения, че целта е контрол върху избирателите за местните избори
  • Критиките към част от поправките са свързани с възможността за създаване на черен пазар на дървесина
  • С промените на второ четене ще бъде решен проблемът с отоплението на дърва на хората от планинските райони

"Искаме представители от земеделската комисия в парламента да дойдат тук и директно да се ангажират с промяна на закона", казва мъж по време на протеста на жители на община Доспат, притеснени от приетите в края на работата на предишния парламент промени в закона за горите, които ограничиха купуването на дърва за огрев по преференциални цени до 10 пространствени кубични метра. В началото на юли те блокираха главния път Девин - Доспат с искане това количество да се увеличи, защото то не е достатъчно за отоплението с дърва на едно домакинство, особено на тези, които живеят в планинските райони, където отоплителният сезон продължава по-дълго време. Заедно с тях на протеста беше и кметът на Доспат Елин Радев (ГЕРБ), който им обеща по въпроса да се направи петиция заедно с останалите кметове от съседните общини. "Ако не се промени законът, нищо не може да стане", казва Радев.

Интересно е, че протестът на жителите на Доспат се проведе в деня - 5 юли, в който парламентарната земеделска комисия обсъди на първо четене внесения от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и депутати от движението законопроект за промени в закона за горите, за които се твърди, че е бил оказван сериозен натиск от страна на ДПС поправките да бъдат скоростно придвижени в парламента. В същия ден според народни представители подобен протест със същите искания е имало и в община Сърница начело с кмета от ДПС Неби Бозов. Всичко това създаде усещането за офанзива от страна на движението внесените от тях промени да бъдат приети от парламента.

Как се стигна до законодателните промени

"Още тогава на заседанието на комисията казахме, че предложените текстове от ДПС няма да бъдат подкрепени, защото те на практика връщат старото положение преди промените от края на 48-ото Народно събрание, с които се ограничи възможността за злоупотреби с количествата дървесина за отопление, купувани по преференциални цени, въведе се изискването за поставяне на списъци в кметствата и общините с имената на хората и заявените от тях количества, така че да се ограничат възможностите за злоупотреби от страна на местната власт с надписване на количества дървесина, както и необходимостта от получаването на сертификати от хората, които сами си секат дърветата и които им дават правото да извършват тази дейност", казва депутатът от ПП Росен Костурков, който тогава председателстваше земеделската комисия.

Той разказа и, че след заседанието в началото на месеца депутатите от комисията са решили народната представителка от движението Ализан Яхова да подготви нови текстове, които миналия четвъртък (13 юли) бяха приети от правната комисия и веднага на следващия ден бяха одобрени на първо четене в пленарната зала, а внесеният от ДПС законопроект беше отхвърлен. Заедно с това беше съкратен и срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене от 14 дни на три.

Какво предвиждат промените

Поправките предвиждат количеството дървесина за отопление на домакинствата да се увеличи на 15 кубични метра, без да се уточнява дали са пространствени или плътни. Разликата обаче е значителна - плътните обеми са поне три пъти по-големи от пространствените.

Позволява се още списъците с желаещи да ползват преференциалните цени на дървесината да се допълват по всяко време, не както е досега - до края на април. Разрешават определените количества дърва за отопление съгласно плановете на горските стопанства да се увеличат, ако в тях има санитарна сеч, и премахват изискването за сертификати за боравене с техника за сеч в горите за физическите лица.

Критиките

Именно тези промени предизвикаха сериозни критики от представителите на зелени неправителствени организации и депутати от мнозинството. Както и съмнения, че се правят във връзка с предстоящите местни избори през есента и с цел кметовете на ДПС и ГЕРБ да държат в зависимост избирателите си от малките населени места, тъй като от тях до голяма степен зависи изготвянето на списъците с желаещите да купят дърва на преференциални цени.

Другото подозрение е, че с увеличаването на количествата на дървата за отопление може да се развие черен пазар на дървесина, доколкото кметовете имат контрол над тези списъци и съобразно това биха могли да надписват оставащите количества или да включват в тях хора, без те да знаят за това. Така се създава възможност тези количества да се пренасочват към определени фирми, които да ги препродават на по-високи цени.

Критиките към предложените промени бяха в няколко посоки.

Първо, по отношение на увеличеното количество на дървата за огрев - от 10 пространствени кубични метра на 15 кубични метра, без да се уточнява какви. Според закона право на купуване на дърва за отопление на преференциални цени имат всички домакинства, които се отопляват през зимата на дърва. Става въпрос за определени количества дърва, които са на корен и които ежегодно се определят за сеч от общинските гори и държавните горски стопанства. Ако тези количества са недостатъчни, нуждаещите се могат да си купят дърва на склад от горските стопанства, които обаче са на по-високи цени. Според депутати дървата на корен струват между 8 и 11 лв. за кубик, а тези на склад - около и над 100 лв.

При определянето на кубичните метри обаче най-голямо значение има дали те са пространствени или плътни. С пространствения кубичен метър се измерват нарязаните и подредени дърва заедно с въздуха между тях. Плътният кубичен метър се определя от горските служители още при маркирането на дърветата за отсичане и при него количеството на дървата е в пъти по-голямо от пространствения кубичен метър дърва. По тази причина неуточняването на това в предложените от Яхова и други депутати промени предизвика остри критики от страна на представители на неправителствени организации. Бившият депутат от ПП Александър Дунчев, който беше един от инициаторите за промените в Закона за горите от края на януари тази година, написа във фейсбук, че увеличеното количество на дървата за огрев на 15 куб.м, което ще се предоставя на домакинствата на преференциални подпазарни цени, скача от 10 пространствени на 25-30 пространствени кубика. Бившият зам.-министър на околната среда от правителството на Кирил Петков Тома Белев, който е лесовъд и експерт по опазване на природата в Асоциацията на парковете в България, пък изчисли, че промяната се прави заради 6000 домакинства, като се позова на статистика от 2021 г.

"Тогава от правото за купуване на дърва по преференциални цени са се възползвали 132 000 домакинства, или 14% от всички, ползващи дърва за огрев, от които 46 000 на корен и 86 000 от склад. Средното количество, което са купили, е 7 пространствени куб.м. дърва. По закон от миналата година всяко домакинство може да получи до 10 пространствени кубика дърва. През същата година над 10 куб.м. дърва са потребили 4.5% от домакинствата, или 42 000 общо и 6000 домакинства от ползващите дървесина на преференциални цени. Та за тези 6000 домакинства сега напират група депутати да им дадат възможност вместо до 10 пространствени кубика на година да ползват 15 плътни куб.м, или два пъти и половина повече", написа той във фейсбук.

Белев публикува в профила си в социалната мрежа и статистика на заявените количества купени дърва от домакинствата в определени общини, която отчита драстично увеличаване на броя домакинства. Така например според тези данни при преброяването през 2021 г. в община Сърница е имало 1564 домакинства, а заявените от кметовете на общината домакинства за получаване на дърва за 2023 г. са 2434, или разлика от 870 домакинства. "Разминаването може да се дължи на грешно преброяване от НСИ, на грешни данни от Министерството на земеделието, на грешни заявки от кметствата или моя грешка при смятане. Но може и да е злоупотреба", написа Белев.

Депутатът от ДБ и съпредседател на "Зелено движение" Владислав Панев също смята, че увеличаването на количествата за купуване на дърва за огрев е предпоставка за създаването на сив сектор. "Някой няма нужда от тези количества, но ги купува, за да ги препродаде. Кметът заявява дърва от името на хора, които са на гурбет и въобще не си отопляват къщата. Дори без да ги пита. Като печели от разликата в цената на преференциалните количества и пазарната стойност. Разлика от дори 30 лева по 10 кубика е 300 лева на къща. Ако обаче повишим кубиците на 25, разликата става 750 лева. Нелош "бизнес" за планинските райони", смята Панев.

Още критики към промените

Другата критика е свързана с предложението за отпадане на изискването физическите лица, които сами секат полагащите им се на преференциални цени дърва за огрев, да разполагат със сертификат да могат да извършват тази дейност. Според вносителите от ДПС това изискване оскъпява дървесината, особено за социално слабите хора, защото, за да получат този документ, те трябва да изкарат специален курс за боравене с техниката за отсичане на дърва, за който еднократно плащат между 300 и 400 лв. А ако нямат сертификат, ще трябва да платят на фирма или на човек да отсече полагащите им се дървета, който има такъв документ.

Според депутата от "Зелено движение" Илина Мутафчиева обаче това е изискване по европейски директиви с оглед на спазването на безопасността на труд и тази промяна не може да се приеме.

Александър Дунчев вижда още два проблема с гласуваните на първо четене промени в закона за горите. Единият е свързан с текста, според който "допустимите количества дърва по преференциални цени се определя от компетентния орган", който е кметът. "Така кметовете ще могат да държат в подчинение избирателите, защото от тях ще зависи кой може да си купи дърва по преференциални цени", смята той.

Другият проблем е свързан с възможността за увеличаване на количествата дърва по преференциални цени, ако има санитарни, принудителни или технически сечи, което според Дунчев може да доведе до нерегламентирано изсичане на дървета, с аргумента че се прави санитарна сеч. Депутатът Росен Костурков също смята това предложение за притеснително. Такова според него е и поправката, която предвижда желаещите да купят дърва да могат да го правят по всяко време. Сега крайният срок е до края на април. "Това на практика ще лиши дърводобивния бизнес от предвидимост, защото няма да се знае дали остават количества, които не са изкупени от домакинствата", добавя Дунчев.

Какви промени преди второто четене

Депутати от мнозинството са на едно мнение, че регламентираните сега в закона позволени за купуване от домакинствата на преференциални цени количества дървесина от 10 пространствени кубични метра са недостатъчни за хората, които живеят в планинските райони, но в същото време отчитат, че приетите на първо четене в законопроекта 15 куб.м, без да е уточнено плътни или пространствени, са прекалено много, още повече че наистина става въпрос за недостиг на евтина дървесина за хората, които живеят в планинските райони.

"Там отоплителният сезон е по-дълъг. Хората се отопляват предимно с иглолистна дървесина, която е по-нискокалорична от широколистната, и наистина това количество за тях е недостатъчно. Примерно баща ми се отоплява с дърва и са му необходими поне 12 кубични метра", казва Михал Камбарев, който е депутат от ПП от Смолянския регион. Той е внесъл предложение между първо и второ четене да се върне старото положение отпреди промените в края на предишния парламент за възможност за купуване на дърва за отопление на до 10 куб.м. без да се уточнява дали са пространствени или плътни. Когато това не е изрично уточнено, обикновено горските стопанства приемат, че става въпрос за количество от плътни куб.м.

Депутатите от "Зелено движение" Владислав Панев и Илина Мутафчиева пък предлагат количеството дървесина, което се предлага на преференциални цени, да не надвишава 10% от средногодишното ползване по горскостопански план на съответното държавно горско стопанство или община. Проблемът е, че тези планове са различни за различните горски стопанства и има реална опасност някъде да се появи сериозен недостиг от дървесина.

Пред "Капитал" Росен Костурков, който води разговорите с колегите си от ГЕРБ и ДПС приетите на първо четене поправки да бъдат променени, преди законопроектът да бъде приет окончателно, обясни, че в средите на коалицията ПП-ДБ се обсъждат два варианта за промяна на количествата - единият е да се върне старият текст от 10 куб.м, без да се уточнява какви, а другият - да се запише, че по преференциални цени могат да се купят до 10 плътни куб.м. дървесина. Според него по-вероятно е окончателно да бъде приет вторият вариант. По думите му за това има съгласие с ГЕРБ.

Предложението за отпадане на изискването на сертификатите също няма да бъде прието и този документ ще остане. Най-вероятно ще отпадне и текстът, според който дава възможност количествата дърва за огрев да се увеличават, ако в горските стопанства се извършва санитарна сеч.

"С промените в закона ще решим проблемите на една малка част от хора, които се отопляват с иглолистна дървесина, и няма да позволим покрай това да бъдат приети лобистки текстове", казва Костурков.