Скандалните поправки за горите на ДПС и БВ се спънаха в земеделската комисия (обновена)

Предложенията даваха възможност за сеч без разрешителни и по-лесно изграждане на писти и лифтове - по модела на старата поправка "Витоша ски". В четвъртък проектът ще се гледа финално и в зала.

Когато се отвори Законът за горите в парламента в последното десетилетие, винаги следва порой от предложения, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси
Когато се отвори Законът за горите в парламента в последното десетилетие, винаги следва порой от предложения, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси
Когато се отвори Законът за горите в парламента в последното десетилетие, винаги следва порой от предложения, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси    ©  Цветелина Белутова
Когато се отвори Законът за горите в парламента в последното десетилетие, винаги следва порой от предложения, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • От ДПС искаха да има сечи без задължително позволително или маркиране на дърветата при "изключителни случаи".
  • От "Български възход" пък предлагаха строителство за негорски цели в горите, без да се променя статутът на горската територия.
  • Поправките бяха отхвърлени в земеделската комисия в сряда, а в четвъртък ще са финално и в парламентарната зала.

*Статията е обновена в 20:25 ч след заседанието на земеделската комисия.

За краткия си живот Народното събрание не успя да се обедини за приемането на куп ключови законопроекти, които биха отпушили плащанията по Плана за възстановяване или реформите в правосъдната система, но тихомълком и в последния момент депутати от ДПС и "Български възход" на Стефан Янев опитаха приоритетно да придвижат скандални поправки в Закона за горите между двете четения на проекта. Най-общо казано, предложените текстове биха разрешили повече сечи и по-слаб контрол в горите изобщо, както и строителство за негорски цели - например ски писти и влекове, без да се променя статутът на горската територия.

Aко последното звучи познато, има защо: предложените изменения всъщност са почти същите като поправките "Витоша ски" от 2012 г, които целяха улеснено строителство на нови писти и лифтове над Банско, алармираха в понеделник вечер от коалицията "За да остане природа в България", в която членуват WWF България, "Грийнпийс България" и още десетки организации. Тогава проектът бе отменен след силен обществен натиск и масови протести. Сега от коалицията заплашиха отново с протести, ако предложенията бъдат приети.

Това засега все пак не се случи. За по-малко от 24 часа казусът получи силна галсност и остри реакции от граждани и организации. В деловодството на парламента само за ден са били получени над 500 становища от граждани, съобщи председателят на земеделската комисия Росен Костурков. В сряда на заседанието на комисията в крайна сметка част от спорните предложенията бяха оттеглени от вносителите от ДПС, докато другите бяха отхвърлени. В четвъртък проектът ще влезе финално в парламента, където се очаква да бъдат гласувани оригиналните поправки, заради които бе изначално отворен закона - да се улеснят добиването на дърва за огрев за нуждите на населението.

"Нагло" и ако мине

Внесените в началото на седмицата между двете четения на проекта поправки бяха няколко.

Част от тях идваха от Ализан Яхова, Петър Чобанов и още двама депутати от ДПС и предвиждаха възможност за сечи, без да е задължително наличието или издаването на позволително за сеч или маркиране на дърветата при "изключителни случаи". Според вносителите става дума за предотвратяване на природни бедствия и аварии "като опасност за живота и здравето на хората, опасност за функциониране на инфраструктурни обекти, предотвратяване или потушаване на пожари" и последиците от тях.

Според коалицията "За да остане природа в България" подобни предложения изцяло компрометират съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведат до множество незаконни сечи. "Няма такава наглост! ДПС е внесло предложение да се допускат множество сечи, без да се издават разрешителни за сеч и без да се маркират дърветата, като така се спира целият контрол върху движението на дървесина в България и се разрешава да се сече кой където му хрумне", коментира природозащитникът и бивш зам.-екоминистър от ДБ Тома Белев във фейсбук.

Депутатите в комисията дебатираха по това какъв да е режимът за разрешаване на сеч в извънредни ситуации. Въпреки позицията на Белев, който бе на заседанието заедно с други природозащитници, че така всеки ще може да обоснове масова сеч предотвратяване на природно бедствие, все пак бе постигнато съгласие, че при необходимост от отсичане на немаркирани дървета с цел потушаване на пожари, при възникване на природни бедствия, застрашаващи живота и здравето, решението за отсичането им да се взима от служители на държавни предприятия, собственици на горска територия или хора, които я управляват, служители на МВР, областен управител или човек, стопанисващ инфраструктурен обект.

Другите, предлагани от ДПС поправки - за премахване на плащанията за екосистемни услуги от горите и премахване на областните планове за развитие на горските територии, които бяха остро критикувани от еколозите, в крайна сметка бяха оттеглени от вносителите.

На ски без сняг?

Не бяха приети и текстовете на депутатите Лилия Недева и Александър Николов от БВ, които предвиждаха разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без промяна на предназначението на територията. С друга промяна "Български възход" предлагаше право на строеж без смяна на статута на земята да се учредява за изграждане и на "станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, когато това необходимо за тяхната реконструкция". В момента това е допустимо, но е лимитирано до 20 години и се изисква строежите да са търпими по Закона за устройство на територията.

Поправките на практика са същите "предложения на Цеко Минев от 2012 г., поощряващи голите сечи и отчитането на застроени територии като гори, естествено спестявайки плащания на милиони левове към държавата на някои "инвеститори", казва Белев. Става дума за скандалната поправка от 2012 г. при първото правителство на ГЕРБ. Тогава МС внесе проектозакон, който очевидно облагодетелстваше компанията "Юлен" (през 2019 г. за неин реален собственик се обяви известният скиор Марк Жирардели). Тогава концесионерът на пистите над Банско имаше планове за нови писти и лифтове. Проектът бе приет и отменен едва след многохилядни протести, блокада на "Орлов мост" и последвало вето на президента Плевнелиев.

Парадоксалното е, че сегашните поправки идват в момент, в който ски сезонът бе открит без сняг и при пролетни температури. Прогнозите са за все по-топли зими в Европа заради климатичните промени в идните десетилетия, което на практика обрича ски курортите в средно високи планини, в каквито се намират и българските.