НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Коалицията проскърца, но ГЕРБ-ДПС наложиха спорен подуправител на здравната каса

Изборът на проф. Момчил Мавров стана с помощта на ИТН и "Възраждане"

Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в остър сблъсък по време на дебата за избор на подуправител на здравната каса. Спорът им продължи и след като беше дадена почивка преди гласуването
Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в остър сблъсък по време на дебата за избор на подуправител на здравната каса. Спорът им продължи и след като беше дадена почивка преди гласуването
Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в остър сблъсък по време на дебата за избор на подуправител на здравната каса. Спорът им продължи и след като беше дадена почивка преди гласуването    ©  Юлия Лазарова
Кирил Петков и Делян Пеевски влязоха в остър сблъсък по време на дебата за избор на подуправител на здравната каса. Спорът им продължи и след като беше дадена почивка преди гласуването    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ГЕРБ и ДПС избраха за подуправител на здравната каса проф. Момчил Мавров, човек, в чиито морални качества се усъмниха от ПП-ДБ. БСП също гласуваха против.

Решаваща роля за избора имаха ИТН и "Възраждане". Депутатите от партията на Слави Трифонов не участваха в гласуването, както и по-голямата част от народните представители от "Възраждане" (само четирима бяха против Мавров). Така беше свален кворумът и това позволи на ГЕРБ и ДПС да прокарат кандидатурата на Мавров за подуправител на здравната каса. Преди това благодарение на депутатите от партията на Костадинов ГЕРБ и ДПС успяха да наложат точката за избор на подуправител да влезе извънредно в дневния ред на парламента, защото тя отсъстваше от първоначално одобрената от депутатите програма за работа на Народното събрание за тази седмица. Това стана въпреки предварителната заявка на ПП-ДБ, че не одобряват кандидатурата на Мавров, зад която стои ГЕРБ.

Така с любезната подкрепа на ИТН и "Възраждане" кандидатурата на Мавров мина със 103 гласа "за" и 83 "против".

Подуправителят на здравната каса за пръв път се избира от парламента. Досега той се назначаваше от управителя на касата. Промяната беше направена като част от пакетната сделка между ГЕРБ и ПП-ДБ, която е обвързана с избора на членовете на различни регулатори органи и държавни институции, които трябва да бъдат излъчени от парламента.

Излъчената от ГЕРБ кандидатура на Мавров обаче се оказа спорна, след като в секретното деловодство на парламента постъпи и доклад от ДАНС с данни за съмнения със злоупотреби. Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ), който не е чел доклада, обяви, че има и писмо от прокуратурата, че не е предприела разследване срещу Мавров.

След гласуването Настимир Ананиев от ПП-ДБ обвини "Възраждане" и ИТН, че решението е прекарано с тяхното негласуване и че двете формации са се оказали резервното колело на ГЕРБ и ДПС.

Преди и след изслушването на Мавров в здравна комисия "Капитал" изрази съмнения в качествата му, след като направи анализ на частния му бизнес, докато е бил заместник-директор на най-голямата държавна болница УМБАЛ "Св. Георги". От данни в търговския регистър и Агенцията за обществени поръчки е видно, че докато той е бил заместник-директор, фирма, в която участва негов съдружник в друга компания и съдружничка на съпругата му, печели многократно поръчка от болницата.

Защо са против

"Има доклад в секретно деловодство на ДАНС, който говори срещу кандидата за подуправител на НЗОК - проф. Момчил Мавров, и има съмнения за лобизъм за частни болници. Затова ние се обявяваме категорично против неговата кандидатура." Това заяви съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Христо Иванов, съпредседател на ДБ, коментира, че парламентарната група преди две седмици е взела решение, че няма да приемат кандидатурата. "Това беше споделено на ГЕРБ и ДПС, и те днес с помощта на "Възраждане" вкарват тази точка в зала. Сега ние очакваме "Възраждане", като не участват в гласуването, да направят възможен този избор. ГЕРБ призоваха да не гласуваме с "Възраждане", сега правят точно това", коментира Христо Иванов. Той е категоричен, че ако кандидатурата мине, ще има политически последици.

В залата по време на дебатите за избора избухна тежък скандал между Кирил Петков и Делян Пеевски, към който се присъединиха Йордан Цонев от ДПС и Десислава Атанасова от ГЕРБ. Петков обаче остана непреклонен и против Мавров.

Проф. Ангелов от ГЕРБ набеляза от трибуната следващите стъпки на партията си. Той обяви, че продължава да се съмнява в качествата на номинирания от ПП-ДБ управител на здравната каса Станимир Михайлов и ще иска неговото оттегляне. Като аргумент той посочи съгласието на НЗОК да финансира нова частна болница във Варна. Мораториум за заплащане на дейността на нови болници обаче съществува в проектобюджета на здравната каса, който още не е приет. Освен това Варна е единственият град в България, в който не съществува голяма частна болница, за което "Капитал" е писал.

"Вашият кандидат за управител на НЗОК, който бе избран, е човек, който не знае къде се намира в момента. Човек, който няма понятие от здравна система", каза Ангелов.

"Пакетната сделка" между ПП-ДБ и ГЕРБ

След гласуването Бойко Борисов заяви, че изборът на Мавров е част от "пакетна сделка" между ГЕРБ и ПП-ДБ. "Като договаряхме този несъвместим модел на НЗОК, те извадиха лаптопа прочетоха името на сегашния управител и ние го подкрепихме. Хубав, лош - тяхно предложение, подуправителят на касата трябваше да е от нас", каза Борисов като добави, че тази договорка е била между него и Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. Изборът на управител на здравната каса се състоя в края на юли, като на поста беше избран Станимир Михайлов, който беше издигнат на поста от ПП-ДБ. Първоначално кандидатът трябваше да бъде излъчен от ГЕРБ, но от партията на Борисов номинираха Иванка Динева, която се оказа свързана с различни здравни лобита. Заради отказа на ПП-ДБ да я подкрепят тя оттегли кандидатурата си и така първата процедура за избор на управител на касата се провали. Впоследствие двете формации от управляващото мнозинство се договориха управителят да бъде излъчен от ПП-ДБ, а ГЕРБ да посочат председателя на Сметната палата.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 3

    Спорен подуправител в чийто морали качества се осъмнили ПП и ДБ?? Айде моля ви се по-сериозно и повече аргументи, за да не бъде този кандидат избран.
    Интересно за един такъв никакъв избор на подуправител на НЗОК какъв шум се вдигна, какви нерви, какви заплахи. Христо ви Иванов дори предупреждава, че избора на подуправител от ГЕРБ щял да има политически последици ти да видиш. След като министър на здравеопазването е от ПП, след като управител на здравната каса е от ПП какво пречи един подуправител да е от друга сила??? Да не би управляващите добри и честни "политици" от ПП да не искат да види някой какво се случва с милиардите в Здравната каса и да алармира. Щях да си кажа може би се притесняват, че крадливците и мафията от ГЕРБ ще сложат ръка на тези милиарда ама то само един подуправител е техен.
    От какво се притесняват ПП и ДБ и защо е този шум и напрежение относно този избор? Това е въпросът на който предплагам запознатите в тази сфера имат отговор!

    Нередност?
  • 4
    donkeyhot avatar :-P
    donkeyhot

    До коментар [#1] от "scuby":

    Голяма грешка е да има съмнение в лошите морални качества на подуправителя. Никакви съмнения няма. Фактите са красноречиви. На един мошеник му слагат друг мошеник за подуправител. Настъпва смут сред мошениците. Лошо договорени парчета от тортата в началото водят до последващо напрежение. Вероятно едните са се надявали, че ще лапнат по-голямото парче, при това в тишина. Което не съвпада с плановете на другите. Да седнат първо да договорят ясно парчетата на тортата, после да си изберат кой сервитьор да хване ножа. Надявам се това да ви задоволява като отговор.

    Нередност?
Нов коментар