Кандидатът за НЗОК предлага SMS-и за профилактични прегледи и посещения при лекар

Станимир Михайлов, номиниран от ПП-ДБ за поста, през голямата част от изслушването си в здравна комисия отговаряше на въпроси на депутатите по анонимни публикации в интернет сайтове

По време на изслушването си в здравна комисия Станимир Михайлов отговори на близо 50 въпроса
По време на изслушването си в здравна комисия Станимир Михайлов отговори на близо 50 въпроса
По време на изслушването си в здравна комисия Станимир Михайлов отговори на близо 50 въпроса    ©  Цветелина Белутова
По време на изслушването си в здравна комисия Станимир Михайлов отговори на близо 50 въпроса    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако бъде избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Станимир Михайлов, единственият кандидат в текущата втора процедура, ще усъвършенства електронната система така, че всеки пациент да получава съобщение кога да отиде на профилактичен преглед, както и да има стимули за тези, които редовно ги посещават. Съобщение ще се получава и когато пациентите са били на лекар, изследвания, в болница или са получили лекарствата си. Това съобщи Михайлов по време на представянето си в парламентарната здравна комисия. Около два часа той отговаряше на въпросите на депутатите, представителите на съсловните организации на лекарите и зъболекарите, и медиите.

Първата процедура за избор на управител се провали преди две седмици. На нея се явиха трима конкуренти. "Възраждане" оттеглиха своя д-р Тодор Хинов веднага, а след това в зала подкрепиха кандидата на БСП проф. Жени Стайкова. Фаворитът на ГЕРБ Иванка Динева напусна по лични причини в деня на гласуването в зала. Междувременно ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ си преразпределиха регулаторите и се уговориха, че ГЕРБ ще посочат председателя на Сметната палата, а ПП-ДБ - кандидатът за управител на здравната каса. Коалицията издигна Михайлов, един от тримата кандидати, които изслушваше до последно.

Какво обещава кандидатът

Споменатото от Михайлов стимулиране на пациентите да посещават профилактични прегледи с опрощаването на една или две здравноосигурителни вноски (8% от брутната заплата) е идея на ПП-ДБ от предизборната им кампания, както и въвеждането на профилактичен календар, при който всеки пациент да получава съобщения на телефона си какви прегледи и изследвания трябва да си направи в зависимост от възрастта и рисковите си фактори.

Кандидатът посочи, че ще работи за специално приложение на НЗОК за мобилни телефони, на което пациентите, освен достъп до здравната си документация, досие и профилактичния календар, да имат възможност и да подават обратна връзка към НЗОК за посетените прегледи и лечението си.

Михайлов обяви още, че ключови за управлението му, ако бъде избран, ще са ефективното и справедливо разпределение на средствата от здравни вноски, ще съдейства да се увеличат парите за извънболнична помощ, да се разпределят още по-добре средствата за заплати в болниците и да има не само последващ, но и предварителен контрол в здравните заведения, в които има риск от източване на здравната каса.

"По-справедливо разпределение на средствата от НЗОК означава парите да отиват реално при тези, които извършват медицинските услуги и предоставят лекарства, изделия и помощни средства, а не при тези, които извършват злоупотреби", каза Михайлов в отговор на въпрос на "Капитал".

В отговор на един от въпросите на председателя на здравната комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) кандидатът обяви, че подкрепя промяната, според която частните болници да провеждат обществени поръчки при покупка на консумативите, с които работят, както и държавните болници. Михайлов отговори на депутата д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ), че подкрепя демонополизацията на здравната каса.

Атаката срещу кандидата

Михайлов е сравнително непознат в сектора, освен като управляващ два частни здравни фонда и напоследък - като член на борда на болница "Лозенец". През изминалата седмица обаче за него се появиха редица публикации. Първо се появи неподписана статия в сайта epicenter.bg, в която Михайлов беше обвинен, че през 2009 г. не е декларирал ипотеката върху имот и че е спестил местни данъци, като си е купил имот на данъчна оценка. След това тя беше препечатана от други интернет сайтове. В друг сайт заради работата му в Токуда банк, Михайлов беше свързан със съоснователя на Токуда болница и "Мултигруп" Румен Сербезов и пришит към банката кадри на "Държавна сигурност". Накрая беше уличен в неподадена декларация за действителните собственици на фирма, която управлява и която според сайта се занимавала с кредити.

"Новините" по тези сайтове не бяха коментирани официално от политиците до днес. Въпроси по публикациите зададоха Маргарита Махаева ("Възраждане") и проф. Андрей Чорбанов ("Има такъв народ"), а председателят на комисията проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) изтъкна, че иска да знае какво го е водило в заобикалянето на закона и неподаване на декларация за действителните собственици на една от фирмите, тъй като му поверяват управлението на 7 млрд. лв. и е важно управителят да има високи морално-нравствени качества. Д-р Ивайло Митковски (ПП-ДБ) по традиция попита за това кога здравната каса ще плаща за всички медицински изделия и настоя кандидатът да каже има ли нещо общо с "Държавна сигурност".

Валери Лачовски (ГЕРБ) настоя да чуе дали кандидатът е укривал собственост на фирма по Закона срещу изпирането на пари.

Станимир Михайлов отговори, че е изповядвал множество сделки с недвижими имоти в лично и професионално качество. "Сделките с посочения в публикациите имот са извършени при един и същ нотариус и очевидно, че е допусната грешка да не е приложен документ за ипотека. Платил съм всички данъци и такси, като физическо лице за разликите в цените по тази сделка и нямам никакви притеснения. Това се е случило преди 14 години и ако е имало някакво престъпление, то едва ли щеше да остане неразкрито", каза той и допълни, че ще потърси съдебна отговорност на онези, които изнасят невярна информация в медиите.

Михайлов обясни, че "Балкан кредит" не е фирма за кредити, а за консултантска дейност, и че преди пет години е подал информация към ДАНС за действителните й собственици. Защо юристът на фирмата не е вписал това и в Агенцията по вписванията, той каза, че не знае, но заяви, че компанията ще си понесе глобата. Също така Михайлов посочи още, че независимо, че към момента не е избран за шеф на НЗОК, е счел за нужно да напусне всички свои фирми и съдружия.

Депутатът Лачовски не остана доволен от отговора и обяви, че неподаването на декларация за собствеността на една фирма е заобикаляне на закона.

Михайлов декларира още веднъж след проверката, направена от парламента, че няма нищо общо с "Държавна сигурност".

В биографията на Михайлов беше посочено, че е работил в Инвестбанк и лидерът на ИТН Слави Трифонов постави публично въпроса защо работилият в същата банка Любомир Каримански не е бил подходящ за управител на БНБ, а Михайлов е подходящ.

"Капитал" зададе въпрос дали Михайлов знае за отпуснати проблемни кредити по негово време и защо е напуснал банката. Той отговори пространно, че е заради несъгласие с ръководството и че е положил максимални усилия за подобряване на кредитния портфейл на банката.

Народните представители му зададоха и редица въпроси, които изобщо не касаят работата на управителя, като например как ще намали доплащането, не трябва ли да се обвържат плащанията по клиничните пътеки с резултатите от лечението, трябва ли да се финансират еднакво държавните и частните болници.