Постът на директора на "Пирогов" се оказа първа задача за новия здравен министър

В надзорния съвет на здравната каса бяха назначени верни кадри на ГЕРБ

Д-р Валентин Димитров продължава да е директор на "Пирогов"
Д-р Валентин Димитров продължава да е директор на "Пирогов"
Д-р Валентин Димитров продължава да е директор на "Пирогов"    ©  УМБАЛСМ "Пирогов"
Д-р Валентин Димитров продължава да е директор на "Пирогов"    ©  УМБАЛСМ "Пирогов"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите действия на всеки нов министър са знакови - те дават яснота на сектора какво смята за най-важно, кои са приоритетите му, с какви хора ще се обгради и какво като цяло смята да прави.

Новият служебен здравен министър д-р Галя Кондева не избра някакъв значим здравен проблем, детската болница или липсата на лекарства. Първият й приоритет се оказа запазването на поста на директора на "Пирогов" Валентин Димитров. Той беше уволнен от проф. Христо Хинков, въпреки че парламентарната здравна комисия му разпореди да оттегли заповедта си. Хинков не го направи, а Димитров обжалва в съда.

Но тъй като няма законни мотиви, с които да обжалва заповедта на принципала в лицето на министъра, който управлява всички държавни болници, Димитров избра друг подход. Той заяви на съда, че не може да плати 15 лева такса и така делото не можеше да тръгне.

В крайна сметка таксата беше платена от адвокат Методи Лалов, който представлява Ани Стоянова, майката на трагично починалата в болницата Даная. Стоянова и множество родители от месеци протестират и настояват за оставката на Димитров заради начина на управление на болницата.

След първия финт с таксата Димитров поиска да му изпращат призовките на адрес в Стара Загора, въпреки че работи и живее в София. Сега делото за уволнение е на втора инстанция, но с оттеглянето на заповедта на предшественика си министър Кондева де факто запазва Димитров на поста.

Всички обичат Димитров

Валентин Димитров става част от "Пирогов" при управлението на ГЕРБ през 2021 г. и е назначен за председател на борда на директорите, когато директор беше проф. Асен Балтов. Преди това Димитров е бил спортен лекар и е работил във фармацевтичната индустрия.

Димитров беше назначени за директор от проф. Асена Сербезова (здравен министър на ПП) през юни 2022 г. Той обаче се задържа и при служебното правителство, и при ротационното.

Димитров си беше спечелил и симпатиите на депутати от всички политически сили, включително беше успял да назначи за изпитващи на конкурсите за началници на клиники председателя на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ) и заместник-председателя д-р Александър Симидчиев (ДБ).

Какво става в "Пирогов"

"Пирогов" е една от силно задлъжнелите болници, но без просрочени задължения. Самите мотиви на Хинков да иска смяната на директора обаче съвсем не бяха кристални, тъй като в други държавни лечебни заведения се случваха далеч по-фрапантни нарушения. Решението да уволни точно Димитров може да се обясни с желанието му да върне обратно в болницата двама души, които бяха в неговия екип - началника на кабинета му Красимир Николов и директорката на медицински дейности в министерството Лучия Добрева. Те двамата бяха заместник-директори на "Пирогов" и бяха уволнени от предишния директор проф Иван Поромански и дадени на прокурор.

Така в "Пирогов" бяха изпратени всички контролни институции на здравното министерство и здравната каса, които откриха дежурните в болниците нарушения по обществените поръчки и при съхранението на скъпоструващи лекарства, получени от Националната хематологична болница, оглавявана тогава от д-р Галя Кондева (сега служебен министър).

Разследване на Валя Ахчиева пък откри редица нарушения в "Пирогов" и при лечението на починалата Даная, заради които имаше множество протести на родители и изслушване в парламентарната здравна комисия.

Д-р Кондева обяви пред медиите, че към момента проверките на отговорните институции не са установили злоупотреби и корупционни практики, които да налагат смяна на ръководството на спешната болница. Потвърдено е единствено, че при възлагането на обществени поръчки в лечебното заведение са допуснати административни нарушения.

Тя допълва, че болницата е обект от национално значение, поема годишно над 200 хил. случая на спешност от цялата страна, поддържа безалтернативни клиники и плаща редовно заплатите на своите 2400 служители.

"Договорът за управление на УМБАЛСМ "Пирогов" изтича в края на април и предстои провеждането на конкурсна процедура, до приключването на която промени в ръководството не са наложителни. Породеното през последните месеци напрежение оказва негативно влияние върху доверието на пациентите и върху медицинските специалисти, а краткосрочната промяна в ръководството ще доведе до нарушения в нормалния им ритъм на работа", твърди д-р Кондева в съобщение до медиите.

По принцип повечето тригодишни договори за управление на директорите на държавни болници изтекоха през февруари, март и април. Те бяха сключени през 2021 г. от проф. Костадин Ангелов, когато беше министър в последното правителство на Бойко Борисов. Хинков се опита да проведе нови конкурси, но депутатите му препоръчаха да не го прави в края на мандата си и в момента в ход са само няколко конкурса.

В случая д-р Кондева дава знак, че статуквото от времето на ГЕРБ ще се запази, всяка смяна на директор, ще "притесни колектива и ще наруши нормалния ритъм на работа", казва тя и затова е добре да не се случва въпреки имиджа на директора.

Конфликт на интереси

С първото си решение служебното правителство попълни държавната квота на надзорния съвет на здравната каса. В него влизат досегашният заместник-министър на здравеопазването доц. Петър Стефановски, който беше от квотата на ГЕРБ в кабинета "Денков". Най-знаковото назначение обаче е това на директорката на медицински надзор Иванка Динева, която през миналата година кандидатства за управител на здравната каса, номинирана от ГЕРБ. Тя оттегли кандидатурата си в деня на нейното гласуване, след като от ПП-ДБ отказаха да я подкрепят и се договориха с ГЕРБ управителят на НЗОК да бъде от тяхната квота. Динева обаче стана директор на медицинския надзор, който отговаря за регистрацията на лечебните заведения - лекарски практики, медицински центрове и болници, следи тяхната дейност, разрешава разширяването и откриването на нови клиники. От своя страна НЗОК, от която Динева е уволнявана дисциплинарно три пъти и след това възстановявана, разпределя бюджетите на всички лечебни заведения и аптеки, а надзорният съвет одобрява всички договори и плащания на институцията.

Според юристи овластяването на Динева е в своеобразен конфликт на интереси между двете най-значими за дейността на лекарите институции. Така тя се превръща във възможно най-властният представител на държавата в здравния сектор с всички съмнения дали се справя достатъчно добре и с едната длъжност. Причината е, че след идването си на поста Динева забави регистрациите на лечебните заведения в извънболничната помощ, като на своя глава въведе нови образци документи за попълване, които впоследствие промени няколко пъти.

Третият представител на държавата е Стефан Белчев, заместник-министър на финансите в служебното правителство, а доскоро беше директор на АДФИ и беше освободен от Асен Василев, а в защита на Белчев се изправи лично Бойко Борисов. Казусът беше около проверката на болница "Св. Марина" - Варна, и нейните инхаус поръчки. Белчев обаче като цяло никога не намери нищо нередно в държавните болници, управлявани от кадри на ГЕРБ.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 3

    Ах тези мутри! Е то като за болница с име на руска подлога - какво друго…

    Нередност?
  • 5
    baldandbankrupt avatar :-|
    baldandbankrupt
    • - 3
    • + 1

    Колко Данаи трябва да се случат, за да бъдат изметени подобни мутри?

    Нередност?
Нов коментар