🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравният министър уволни назначения от ПП директор на "Пирогов" Валентин Димитров, ГЕРБ го защитиха

Махането на болничния управител отново разклати сглобката

Решението на здравния министър Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" създаде поредното сътресение в парламентарното мнозинство
Решението на здравния министър Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" създаде поредното сътресение в парламентарното мнозинство
Решението на здравния министър Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" създаде поредното сътресение в парламентарното мнозинство    ©  Юлия Лазарова
Решението на здравния министър Христо Хинков да освободи директора на "Пирогов" създаде поредното сътресение в парламентарното мнозинство    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каквото и да се случва в здравния сектор винаги става въпрос за огромни финансови и кадрови интереси, които могат да разтърсят върховете на политиката.

Така е и сега, когато здравният министър проф. Христо Хинков (ДСБ) уволни назначения от здравния министър от кабинета "Петков" Асена Сербезова (ПП) директор на най-голямата спешна болница в България "Пирогов" - д-р Валентин Димитров. Веднага след това ГЕРБ обявиха, че ще бойкотират работата на парламента заради рокадата.

В същото време премиерът Николай Денков разпореди спешни проверки в големите държавни болници, чийто принципал е министърът на здравеопазването. Проверките трябва да започнат до петък и да установят всички нарушения и недобри практики в клиниките, а "резултатите да послужат за предприемане на конкретни препоръки и мерки от страна на Министерството на здравеопазването за подобряване на управлението им грижата за пациентите, на базата на общи и равностойни критерии за всички".

От документи в Търговския регистър става ясно, че решението на Хинков за уволнението на Димитров е било взето още на 27 ноември. Вписването му обаче е блокирано от жалба на Димитров, по която Софийският градски съд е излязъл с определени на 5 декември. Магистратите казват, че жалбата е допустима, но е изцяло в правомощията на длъжностните лица на Агенцията по вписванията да преценят дали решението на здравния министър Хинков е законосъобразно.

Бойкотът на ГЕРБ

Уволнението на Димитров се превърна в поредния източник на напрежение между ГЕРБ и ПП-ДБ. Веднага след съобщението на министерството за отстраняването на директора на "Пирогов" депутати от партията на Борисов, начело с председателя на парламентарната група Десислава Атанасова дадоха брифинг. На него Атанасова обяви, че народните представители на ГЕРБ няма да подкрепят нито един законопроект на правителството, докато мнозинството не приеме механизъм, по който да се вземат решенията в изпълнителната власт. По думите на Атанасова депутатите от ГЕРБ ще участват само в заседанията, на които се обсъждат промените в конституцията.

Изявлението за бойкота на ГЕРБ дойде малко след като депутатите от партията на Борисов от комисията по бюджет и финанси не се явиха на заседанието й, на което трябваше да се обсъждат на второ четене част от данъчните закони. Същото направиха и колегите им от ДПС и поради липсата на кворум заседанието се провали.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ каза, че е разговаряла преди това с премиера Денков по повод намерението на здравния министър да уволни директора на "Пирогов" заради доклада за лошото финансово състояние на болницата и той я уверил, че Димитров няма да бъде сменян. "Започваме да мислим, че някой умишлено търси провокация. Объркваме се кои са лидерите в ПП-ДБ и кой е премиерът", каза Атанасова.

Колегата й Костадин Ангелов, който е председател на парламентарната комисия по здравеопазване пък добави, че премиерът Денков е прочел доклада и е казал, че няма нарушения, които да изискват уволнението на директора на "Пирогов". Ангелов допусна, че причината за смяната е огласяването на случая с бившия съветник на министъра на отбрана Тодор Тагарев - Мустафа Емин, който напусна поста, след като от "Пирогов" изтече информация за оказван натиск от негова страна към медици да прегледат болното му дете.

Малко след изявлението на ГЕРБ с позиция излезе и председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. "Заявяваме своята пълна подкрепа за "Пирогов" и призоваваме партиите и шефовете на кабинети да се оттеглят от намеса в здравния сектор и кадруване в болниците заради лични свои интереси", заявява той, цитиран от пресцентъра на ДПС.

Поредното напрежение в управляващото мнозинство идва само пет дни след като беше потушен скандалът между участниците в сглобката, в основата на който беше също кадрово назначение в здравния сектор. В средата на миналата седмица ГЕРБ и ДПС прокараха в парламента с помощта на "Възраждане" и ИТН кандидатурата на Момчил Мавров за подуправител на НЗОК въпреки сериозните възражения на ПП-ДБ. След гласуването от ПП-ДБ поставиха ултиматум на ГЕРБ да оттеглят Мавров и двете формации да приемат механизъм, по който да става избора на кандидати за различните регулатори и държавни структури, които парламентът трябва да одобри. В крайна сметка напрежението беше туширано след лидерска среща миналия петък, след която стана ясно, че ПП-ДБ ще оттеглят управителя на здравната каса Станимир Михайлов, а ГЕРБ - подуправителя Мавров. Партньорите се разбраха и да приемат механизъм, по който да стават назначенията.

Кой и защо уволни Димитров?

За това, че проф. Хинков се готви да уволни директора на "Пирогов", в здравните среди се говори от лятото. "Пирогов" е четвъртата по приходите болница в България - със 132.5 млн. лв. през миналата година, което я прави най-голямата като доход държавна болница в София.

Д-р Валентин Димитров беше председател на борда на болницата по времето на ГЕРБ, когато болницата се управляваше от проф. Асен Балтов и с помощта на заеми, средства от европрограми и помощ от държавата, болницата придоби съвременен вид и беше изцяло обновена. Проф. Балтов, който е известен ортопед, беше уволнен и като лекар, и като директор, а след това съдът го възстанови като лекар. Междувременно Балтов прекара един депутатски мандат в парламента и се върна да оперира.

Балтов беше назначен начело на "Пирогов" в началото на 2017 г. от служебния здравен министър тогава д-р Илко Семерджиев. По информация на "Капитал" това е станало по лична препоръка на тогавашния служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

Заместници на Балтов тогава станаха д-р Красимир Николов (и тогава, и сега началник на кабинета на здравния министър) и д-р Лучия Добрева (която в момента е началник на "Медицински дейности" в здравното министерство). Те бяха уволнени от новия директор на "Пирогов" проф. Иван Поромански, който бе назначен през юли 2021 г. от служебният здравен министър Стойчо Кацаров, а действията им по обществени поръчки и управление на болницата - дадени на прокуратурата, като Балтов не беше замесен в това.

Още когато стана здравен министър, проф. Асена Сербезова ("Продължаваме промяната") смени целия борд на "Пирогов" и назначи д-р Валентин Димитров за директор на мястото на Иван Поромански.

Дотогава Валентин Димитров беше независим член на борда на болницата, назначен от проф. Костадин Ангелов (ГЕРБ). Преди това беше дългогодишен кадър на фармацевтичния сектор, през периода 2017-2018 г. е бил заместник-председател на Държавната агенция за закрила на детето, след това - лекар на националния отбор по лека атлетика и директор на клиника за извънболнична помощ.

По информация на "Капитал" след встъпването си в длъжност сегашния здравен министър проф. Хинков неофициално започна да търси начини да отстрани Димитров и да върне Николов и Добрева в "Пирогов". Според сигнал на Димитров до парламента от миналата седмица Николов, Добрева и съветникът на министъра Константин Гърневски са му оказвали натиск да напусне и са инициирали проверки срещу него и лечебното заведение.

Затова "Пирогов" е обект на непрестанни проверки от пролетта досега. От одитния доклад на самото здравно министерство, заради който проф. Хинков уволни Димитров, става ясно, че има множество административни пропуски и несъществени нарушения, които по никакъв начин не могат да се сравнят с одитите на "Майчин дом", където обаче няма кадрови промени а министърът обяви, че ще чака прокуратурата да се произнесе.

В случая с "Пирогов" обаче Хинков изпраща доклада в АДФИ и прокуратурата и на тази база уволнява Димитров. На негово място е назначен д-р Константин Димов от УМБАЛ "Св. Анна" в София, който се смята за близък до д-р Илко Семерджиев и д-р Красимир Николов (началник на кабинета на Хинков и първи братовчед на Семерджиев). Димов беше уволнен от "Пирогов" от проф. Асен Балтов.

Самият д-р Семерджиев беше кандидат за депутат от квотата на ГЕРБ-СДС и почти всекидневно "съветва" през фейсбук проф. Хинков как да постъпи в системата и как да преследва кадрите на ПП-ДБ.

Другият мотив за взетото решение, съобщиха от "Пирогов", е създаденото обществено напрежение след провеждането на конкурси за началници на клиники. През миналата седмица стана ясно, че д-р Валентин Димитров е поканил за председатели на конкурсните журита за хирургичните специалности проф. Костадин Ангелов (председател на здравната комисия на парламента от ГЕРБ), а д-р Александър Симидчиев (ПП-ДБ и заместник-председател на здравната комисия) - за председател на журито за конкурс за началници на терапевтичните клиники в спешната болницата.

Журито, председателствано от проф. Ангелов, беше написало оценка 4.14 на завеждащия детската хирургия проф. Христо Шивачев, който пък е и заместник-председател на Българския лекарски съюз и национален консултант по специалността. В негова защита се надигна цялата клиника и множество родители на деца. Оказа се, че друг кандидат няма и професорът остава да оглавява клиниката, докато не се проведе нов конкурс.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 4

    Кабинетът на директора на Пирогов видимо е най-ветровитото място в републиката. Никой не отвява директора на митницата, на пристанище Варна, на Мариците, но в Пирогов е различно: него първи го опразва всяка задаваща се политическа аномалия...

    Пък и всички смени на Тотлебен досега се мотивират с "финансови нарушения"! А и как да се напише в заповедта на министъра: "заради допусната злостна руска пропаганда при организиране покушение срещу доброто име на съветника на Тагарев имам Мустафа Емин (ДБ)".
    Оня същия, дето пред шокова плашеше, че ще звънне на министъра, ако не изхвърлят от залата приетото там по спешност дете и не прегледат неговото..

    Какво му е руското на селската арогантност на дребен политически чиновник само един Господ знае, но това е най-модулното обяснение, когато няма приемливо оправдание от силите (ПП-ДБ), които стоят зад съветника!

    Д-р Димитров застана зад медиците си и отби всичките глупави атаки срещу тях.
    Е, дошло е време да плати цената...

    P.S. Подмяната на директора на Пирогов е спряна с определение на СГС.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • + 1

    Всичко това е вярно. С едно изключение: вашият Копейкин с нищо не е по-различен от другарите от ДБ.

    Нередност?
Нов коментар