🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трима кандидати за конституционни съдии с орязан мандат, двама са с реален шанс (обновена)

Забавеният избор на конституционни съдии реже от мандата им, а заради забавянето на парламента тази година ще се смени половината от Конституционния съд - общо шестима нови съдии

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Съдията Борислав Белазелков, номиниран от ПП-ДБ, и Десислава Атанасова от ГЕРБ, имат реален шанс да бъдат избрани за нови конституционни съдии
  • КС обяви, че те ще имат по-кратък мандат от предвидените в Конституцията 9 години, заради забавения избор на парламента
  • Тази година трябва да се подмени половината от състава на КС

Когато парламентът, президентът или съдебната власт забавят избора на нови конституционни съдии и те не могат да встъпят своевременно в срока за ротация на състава на Конституционния съд (КС), мандатът им се намалява с толкова, колкото е забавянето. Това по същество приема Конституционният съд единодушно в тълкувателно решение по искане на президента Румен Радев. Диспозитивът на решението гласи, че конституционен съдия, който е избран или назначен след редовното обновяване на състава на КС, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата, "считано от конституционно дължимия момент за обновяването на състава на съда".

Решението има пряко отношение към предстоящия избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота. До момента техният избор се забави с повече от две години, което ще редуцира мандата им от 9 години, колкото е по Конституция, на по-малко от 7 години. Колко точно - ще се разбере, когато изборът бъде направен и новите съдии встъпят в длъжност.

Точно днес, 11 януари, изтича срокът за номинация на кандидати за конституционни съдии в откритата в края на м.г. процедура - неслучайно КС се произнася само три месеца след като беше сезиран, което е сравнително кратък срок за произнасяне по дело. И макар че депутатите имаха достатъчно дълъг срок за номинации, по традиция едва в края на деня на сайта на парламента бяха качени имената и документите на тримата кандидати.

В сряда ПП-ДБ обяви, че ще номинира бившия съдия от Върховния касационен съд Борислав Белазелков, сега пенсионер, уважаван специалист по търговско право, с богат опит и в гражданско-процесуално право, преподавател. От ГЕРБ номинират председателката на парламентарната група Десислава Атанасова - това обяви лидерът на партията Бойко Борисов в четвъртък. Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също обяви също кандидат - Цвета Рангелова, депутат от партията. При сегашната конфигурация в парламента, когато всичко се договаря предварително в рамките на сглобката, тя реално няма шанс.

А междувременно изборът на конституционни съдии придоби особено значение за управляващите, защото предстои КС да се произнесе за промените в конституцията. Те частично бяха оспорени от президента Румен Радев, а в четвъртък и "Възраждане" и ИТН също обявиха, че ще атакуват промените - изцяло, което означава и съдебната реформа, при това и с оглед бързата процедура по приемането им (вижте в карето най-долу). Решенията в КС в подкрепа на дадено искане за противоконституционност се вземат с минимум 7 гласа.

Искането на Радев за продължителността на мандата на конституционните съдии и ротацията в КС бе отправено в началото на октомври в контекста на забавения избор на двама конституционни съдии от парламентарната квота, който с особена острота поставя въпроса за принципите, по които се обновява съставът на КС и бездействието на парламента, което пък дискредитира тази система и затруднява работата на съда. Президентът поиска тълкуване на въпроса: "Каква е продължителността на мандата, неговото начало и край, когато конституционен съдия е избран (назначен) и встъпил в длъжност след предвиденото в чл. 147, ал. 2 от Конституцията обновяване на състава на Съда?"

Тази година ще се смени половината от състава на КС



На 15 ноември 2021 г., при последната ротация в Конституционния съд, само двама вместо четирима нови съдии положиха клетва - Янаки Стоилов, назначен от президента, и Соня Янкулова, избрана от върховните съдилища (на снимката). Парламентът трябваше да избере само един съдия, защото към онзи момент 9-годишният мандат на Гроздан Илиев от парламентарната квота не беше изтекъл - той беше избран по-късно и съответно мандатът му изтече през февруари 2022 г. И до момента тези две места са вакантни.

Именно това забавяне на парламента е причината, поради която през настоящата година в Конституционния съд предстои да бъдат подменени не четирима съдии, а шестима, т.е. половината от състава му.

Освен двамата съдии, чийто забавен с повече от две години избор се очаква да се случи до месец, през есента на т.г. предстои поредната редовна ротация на съдиите в КС. Ще напуснат Мариана Карагьозова и Филип Димитров от президентската квота, Константин Пенчев, избран от парламента, и Таня Райковска от съдийската квота. Това означава, че до началото на ноември, когато е следващата ротация, президентът Румен Радев трябва да назначи двама нови конституционни съдии, парламентът - един, и върховните съдии да изберат един. Тези нови четирима съдии ще имат мандат от 9 години по конституция, ако разбира се, бъдат избрани/назначени навреме.

Конструкцията на Конституционния съд

Конституционният съд на България се състои от 12 конституционни съдии с 9-годишен мандат, като четирима от тях се избират от Народното събрание, четирима се назначават от президента, а останалите четирима се избират на общо събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд.

Специфичен е начинът по който се обновява съставът на КС - на всеки три години се сменят по четирима съдии от всяка от трите квоти едновременно. При всяка ротация съдиите избират помежду си председател - с тайно гласуване за следващите три години. Тази система на назначение и ротация гарантира независимост на съда, доколкото съставът му се формира от три власти, приемственост и стабилност. Условието е всяка от трите власти да си изпълнява задължението да излъчва своите представители на всеки три години. В противен случай се стига до колизия на две условия - 9-годишния мандат и ротация на всеки три години. Ако някой съдия бъде избран със закъснение, той трябва да встъпи по-късно от другите съдии, избрани в рамките на съответната ротация, а съответно и мандатът му изтича по-късно, това нарушава принципа на обновяване на съда на всеки три години и идеята той да функционира в състав, формиран от трите институции - парламент, президент, върховни съдилища.

"По този начин, макар и срокът на мандата на конституционните съдии да е конкретно определен, неговото начало и край фактически се превръщат в променливи според поведението на органа по избора и назначаването. В тази връзка закъснялото запълване на мандатите винаги ще засегне установения принцип на обновяване, който, за да бъде ефективен, следва да бъде прилаган последователно и в определени моменти - на всеки три години, в едномесечен срок след изтичането на мандата на съдията от съответната квота", се казва в искането на президента. И се подчертава, че в над 30-годишното съществуване на КС проблемите с реда на обновяване на състава, "случайно или не", винаги са били свързани с реализирането на парламентарната квота.Ако парламентът държи на авторитета си, той ще избира съдиите в срок

"Изискването за периодичното обновяване и квотният принцип са сред основните положения, с които се урежда конституирането на Конституционния съд. Тълкуването на всички други норми, отнасящи се до това конституиране, трябва да му бъде подчинено.", се казва в мотивите на КС. "Ако органът по избор/назначаване държи на конституционно установения ред, на авторитета на своите назначения и на собствения си авторитет, той би действал с оглед нормативно установените моменти и срокове за обновяване на състава на Съда."

"Възраждане" и ИТН оспорват изцяло промените е Конституцията, включително и процедурата по приемането им

Настоящият избор на конституционни съдии от парламентарната квота бе форсиран и заради оспорването на промените в конституцията, за които очевидно управляващите имат опасения. В четвъртък от "Възраждане" и ИТН обявиха, че ще атакуват промените в конституцията в цялост, включително и с аргумента за нарушена процедура по приемането им. "Възраждане" и "Има такъв народ" имат общо 48 депутати, тъкмо колкото е необходимо за сезиране на Конституционния съд. Според тяхното искане, нарушена е процедурата при приемането на закона с мнозинство от ⅔ от всички депутати при всяко от трите гласувания, а освен това съществена част от промените са в компетенциите на Велико народно събрание.