ГЕРБ и ПП-ДБ: още 24 часа преговори за кабинет

Партията на Борисов пусна в медиите проектосъстав на кабинет, който беше определен от ПП-ДБ като "неприемлив"

Въпреки заканите Мария Габриел не върна веднага папката с мандата на президента и обяви още един ден за преговори. На церемонията в президентството присъства и премиерът в оставка Николай Денков
Въпреки заканите Мария Габриел не върна веднага папката с мандата на президента и обяви още един ден за преговори. На церемонията в президентството присъства и премиерът в оставка Николай Денков
Въпреки заканите Мария Габриел не върна веднага папката с мандата на президента и обяви още един ден за преговори. На церемонията в президентството присъства и премиерът в оставка Николай Денков    ©  Georgi Kozhouharov
Въпреки заканите Мария Габриел не върна веднага папката с мандата на президента и обяви още един ден за преговори. На церемонията в президентството присъства и премиерът в оставка Николай Денков    ©  Georgi Kozhouharov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Номинираната за премиер от ГЕРБ Мария Габриел взе от президента Радев папката с проучвателния мандат, но дали ще има правителство или предсрочни избори продължава да е неясно

Въпреки заканата на Габриел в понеделник на всяка цена да има развръзка със съдбата на общото правителство с ПП-ДБ и заплахата, че ако не се разберат, тя ще върне празна папката с неизпълнен мандат, това не се случи. Всъщност при процедурата по връчването на мандата се случиха две безпрецедентни неща. Заради преговорите до последната минута с ПП-ДБ в съседната сграда на бившия партиен дом номинираната за премиер от ГЕРБ закъсня за церемонията с повече от десет минути. Освен това заедно с нея и представителите на ГЕРБ бяха и премиерът в оставка Николай Денков и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Принципно мандатът се връчва на излъчен кандидат за министър-председател на първата по численост парламентарна група, в случая ГЕРБ, и обикновено присъстват председателят на групата и негови заместници.

Още едно денонощие време

Извън тези протоколни детайли обаче се разбра, че от ГЕРБ поставят пореден срок на партньорите си от ПП-ДБ, в който двете формации да се разберат дали ще управляват заедно, или да се върви към провал на първия мандат. "Бяхме помолени от колегите за още малко време, в което да се завършат преговорите", каза Габриел на излизане от президентството, като добави обаче, че не може да чака дълго и се надява в следващите 24 часа преговорите да бъдат приключени. Тя повтори, че ГЕРБ и ПП-ДБ нямат различия по приоритетите на евентуалния бъдещ кабинет като реформи в съдебната система, службите за сигурност, антикорупционните мерки и механизма за избор от парламента на регулаторните, контролните и съдебните органи, но имат разминаване по участието на представители на ГЕРБ в изпълнителната власт. "Споразумението за съвместно управление и Министерския съвет трябва да вървят в пакет", каза Габриел.

Малко след това от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха кратко съобщение, в което ултимативно се казва: "Заявяваме категорично, че утре, 19.03.2024 г., преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел ще отиде утре при президента Румен Радев с окончателното решение."

Натискът на ГЕРБ за повече министри в бъдещото правителство започна в неделя, когато на среднощен брифинг излъченият от партията преговорен екип в състав Мария Габриел, Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян заплашиха колегите си от ПП-ДБ, че ако в понеделник до 12 ч. (когато Габриел трябваше да вземе мандата от президента) не бъде приет съставът на правителството, в което да има "равнопоставеност" между двете формации, тя ще върне неизпълнен мандата.

ГЕРБ иска шест министерства

Извиването на ръце продължи и в понеделник сутринта, когато в сайта на в. "24 часа" се появи състав на евентуалното бъдещо правителство, който според изданието е одобрен от изпълнителната комисия на ГЕРБ. Ръководството е дало и мандат на преговарящия екип да подпише споразумението за съвместно управление с ПП-ДБ. От изтеклите имена прави впечатление, че от партията продължават да настояват да получат шест министерски кресла отделно от външното министерство (за което и сега отговаря Габриел), МВР и културното ведомство, които се сочеха като близки до ГЕРБ. Списъкът с новите имена включва: Деница Сачева за социален министър, Христо Гаджев за отбраната, Красимир Вълчев за образованието, Ивелина Василева за околната среда, Росен Желязков за иновациите, Жечо Станков за енергетиката. Прави впечатление, че в списъка на ГЕРБ като министър на електронното управление фигурира сегашният министър Александър Йоловски, чиято оставка искаха от ПП-ДБ покрай скандала с удостоверяването на машините за гласуване от ведомството му.

Защо е натискът

Всички действия на преговарящия екип на ГЕРБ стават на фона на пълното отсъствие на партийния лидер Бойко Борисов, който досега не е присъствал на нито една среща с ПП-ДБ. Но е видно, че чрез публичните си изяви Борисов направлява ходовете им. Миналия петък той постави условие съставът на кабинета да е готов до понеделник и ако до тогава това не стане, Габриел да върне веднага празна папката с неизпълнения мандат. В публичните си изяви Борисов продължава да атакува и военния министър Тодор Тагарев и по неофициална информация дори при разговорите на преговарящите в края на миналата седмица от ГЕРБ са настоявали за неговата смяна. По тази причина не е много ясно дали от гледна точка на ГЕРБ натискът им за повече министри е истински, или е опит да се прикрие нежеланието на партията на Борисов да подпише споразумението, с което на практика се поемат конкретни ангажименти за реформата в съдебната система и службите, както и механизма за избор на регулаторните органи. Или пък Борисов иска да тласне страната към предсрочен парламентарен вот и всичко това е оправдание за счупването на управляващото мнозинство.

Денков: В този вид проектобинетът е неприемлив

Публикуването в медиите на проектосъстава на евентуалния кабинет с премиер Габриел изненада партньорите им от ПП-ДБ. "Това, което сутринта беше предложено като проектосъстав, ние го виждаме за пръв път и в този вид той за нас е неприемлив", каза министър-председателят в оставка Николай Денков. По-голямата част от имената бяха обсъждани в хода на преговорите, но още тогава по някои от предложенията за рокади от ПП-ДБ имаха съображения. Това в най-голяма степен се отнася до министъра на отбраната Тодор Тагарев. За ПП-ДБ изглежда неприемливо и евентуалното оставане на поста на министъра на електронното управление Александър Йоловски, който обвини съпредседателя на ПП Кирил Петков и депутата от ДБ Божидар Божанов, че са му оказвали натиск за обществени поръчки.

Денков приветства заявката на ГЕРБ да подпише споразумението и предложението документът и съставът на правителството да бъдат одобрени в пакет от двете формации. Той обаче повтори, че до неделя ПП-ДБ са нямали яснота дали ГЕРБ ще подпише подпише документа за съвместно управление. "Вчера (неделя - бел. ред.) ни беше казано, че няма да бъде подписано", каза Денков. Това беше и обяснението на ПП-ДБ за среднощния брифинг на преговарящия екип на ГЕРБ в неделя вечерта - че причината за провалените преговори не е желанието на ГЕРБ за повече министерски кресла, а нежеланието на партията на Борисов да се обвърже с подписването на документ, в който ясно са регламентирани механизмите на вземането на решенията в мнозинството и са описани в подробности какви стъпки трябва да се предприемат за реформи съдебната система, службите за сигурност и регулаторните органи.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5

    Като дете мислех, че котката на мига изяжда уловената мишка. Нищо подобно! С часове си играе с нея, дори когато гризачът вече не дава признаци на живот. После дали го яде или предпочита гурме консерва - за мишката няма значение.

    Баце е твърде голяма и обиграна котка за мишлето ППДБ. Да, и едва ли ще ги довърши днес-утре - просто Галя от крепостта до Правителствена няма да го допусне, - но всички, които снощи са отделили време на двете пресконференции, са поклатили глава - с ППДБ е свършено.
    Те вече са дресирана домашна мишка на мафията, чието сиренце похапват в капана...

    Нередност?
  • 4
    borodino avatar :-|
    borodino

    Разбира се, че е цирк. Но субекти, които са имали освен 9 месеца съвместно управление и още 240 часа да се разберат и не са се разбрали, да се очаква, че след някакви си 24 часа ще се договорят, означава, че някой просто ще трябва да си свали гащите. Това са тия, които бяха много изумени, че Борисов им поставя ултиматум, при положение, че е съвсем наясно, че зад тях е посолствоТО.

    Нередност?
  • 5
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • + 1

    Коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ пренебрегват недостатъчната грамотност на министъра на финансите. С този подход са обречени на политически провал.

    Сега министърът на финансите не ползва необходими знания за благодатно държавно управление.
    Държавната власт не реализира обща защита срещу щети от заеми и сходни договори. Последиците са неограничавани лоши резултати от употреби на пари. При създадените финансови условия, правителството с всяка либерална, консервативна или друга политика подсигурява за щети.
    Възможно е забавено начало на стопанския колапс. Все още правителството успява да отложи своя крах чрез взимане на заеми за да плати щети от своето лошо поведение.

    Запазването на държавната финансова неправилност създава щети. Тези щети осигуряват политическия провал.
    Наличието на държавната финансова неправилност сътворява политическия провал на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

    Устойчивото успешно държавно управление е възможно с политика за прекратяване на финансовата сгрешеност.

    Нередност?
Нов коментар