🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БАБХ: Срещу 10 млн. лв. ще получим лабораторията и ще спестим неустойки

По неофициална информация при разваляне на договора с "Евролаб 2011" неустойките можело да надхвърлят 100 млн. лв.

Според БАБХ увеличаването на капацитета на държавния контрол при вноса на храни е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страна към сухопътен Шенген
Според БАБХ увеличаването на капацитета на държавния контрол при вноса на храни е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страна към сухопътен Шенген
Според БАБХ увеличаването на капацитета на държавния контрол при вноса на храни е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страна към сухопътен Шенген    ©  Цветелина Белутова
Според БАБХ увеличаването на капацитета на държавния контрол при вноса на храни е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страна към сухопътен Шенген    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Решението да се прибегне към споразумение, вместо да се продължава съдебната битка между държавата и собственика на лабораторията в Капитан Андреево "Евролаб 2011" е взето след експертиза, която е показала, че при едностранно прекратяване на договора за наем Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще трябва да заплати неустойки в значително по-голям размер спрямо предвидените 10 млн. лв. Това става ясно от отговори на институцията на поставените от "Капитал" въпроси.

По неофициална информация от източник запознат с преговорите в противен случай сумата е можело да набъбне до над 100 млн. лв. Освен това аргумент в полза на решението е бил, че компанията започва да печели повечето от точещите се вече две години дела и повечето съдебни състави досега отхвърлят основната теза на държавата - че десетгодишният договор от края на 2021 г. е нищожен. Така щетите биха могли да набъбнат и още с обезщетения, лихви и адвокатски хонорари.

В допълнение от обясненията става ясно, че при липса на споразумение пропуснатите ползи за държавата ще се изразяват и "в невъзможността БАБХ да влезе във владение в имота и да се възползва от съществуващата лаборатория за увеличаване на капацитета на държавния контрол, което е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страната към сухопътен Шенген". Откритата през февруари държавна лаборатория не е достатъчна да поеме увеличаващия се товарен трафик през Капитан Андреево, което увеличава чакането на границата.

Вместо това срещу въпросните 10 млн. лв. БАБХ щяла да придобие акредитираната лаборатория със съществуващото оборудване, което неофициално се оценява на около 3.5 млн. лв. А също при цената трябва да се вземат предвид и направените подобрения по сградите, които били за около 3 млн. лв. Споразумението е само за една от шестте сгради, но тя е най-голямата и реално в нея е разположена дейността, а три от тях и сега не се ползват от "Евролаб", а от БАБХ. То предвижда и че компанията няма да може "да търси, включително по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи".

Днес земеделският министър Кирил Вътев е обяснил пред журналисти, че фирмата е поискала голямо обезщетение, но в преговорите е свалено. По думите на Вътев, цитиран от БТА, заплащайки 10 млн. лв., държавата моментално започва да използва лабораторията и да реализира приходи, които до края на годината ще надхвърлят заплатената сума.

Ето и пълните отговори на БАБХ:

Какво налага сключването на споразумение с наемателя на сградата "Евролаб 2011"?

Съгласно експертиза на вещо лице за съдебния район на Софийски градски съд е значително по-изгодно за държавата частичното прекратяване на Договор за наем чрез извънсъдебно споразумение с наемателя, в частта за Сграда "Контрол на продукция за човешка консумация".

За сравнение, при възможно едностранно прекратяване от страна на БАБХ следва да се заплатят неустойки в значително по-голям размер и да се водят дълги съдебни процеси.

При сумиране на дължимите неустойки от Договор за наем №95/31.12.2021 г., изчислени в експертизата, при едностранно прекратяване от БАБХ на целия договор, същите възлизат на десетки милиони левове. Според експертизата при едностранно прекратяване от БАБХ дори и само в частта относно посочената сграда, дължимото обезщетение също надхвърля многократно размера на обезщетението по споразумение.

В случай че страните не уредят прекратяването чрез доброволно споразумение, последиците за държавата са, освен дългите съдебни процеси и свързаните с това рискове от осъдителни решения за пропуснати ползи за десетки милиони, неустойки, изчислени в експертизата, лихви и разноски по делата в особено големи размери, се изразяват още и в невъзможността БАБХ да влезе във владение в имота и да се възползва от съществуващата лаборатория за увеличаване на капацитета на държавния контрол, което е от изключително важно значение в условията на текущите процеси за присъединяване на страна към сухопътен Шенген.

Какви са условията по планираното споразумение и какво точно би получила държавата срещу посочената сума?

С извънсъдебно споразумение се цели:

- намаляване на дължимия размер на обезщетението на 10 000 000 лв.

- всички подобрения в сградата, извършени от фирмата, да останат в собственост на БАБХ

- цялото лабораторно оборудване и машини в лабораторията да останат в собственост на БАБХ

- акредитацията на лабораторията (която е изградена, оборудвана и акредитирана за сметка на фирмата) преминава върху БАБХ, където БАБХ веднага може да започне дейност по лабораторни анализи на влизащите през ГКПП храни и стоки, като таксите за изследванията ще влизат изцяло в държавния бюджет

- преклудиране на възможностите дружеството да търси, вкл. по съдебен ред, многократно по-големи неустойки, обезщетения за вреди и пропуснати ползи, каквито се дължат, съгласно експертизата на вещото лице

- спестяване на времето за съдебните процеси и дължимите по тях значителни разходи, през което държавата няма да може да осъществява дейността в лабораторията.

Как това решение кореспондира със заявката на министър Вътев отпреди дни, че съдебното решение, връщащо компанията в сградите на Капитан Андреево, ще бъде обжалвано?

По делото, по което е постановено посоченото от вас съдебно решение, БАБХ не е основна страна, а трето заинтересовано лице. Делото се води от дружеството срещу издадена от областния управител заповед да се отнемат сградите. С решението сградите не се връщат на фирмата (тъй като те не са изземвани от нея), а се отменя заповедта на областния управител, с която той е искал да ги изземе. Съгласно това съдебно решение, както и влезли в сила съдебни решения по други дела, водени с фирмата, договорът за наем е валиден и е в сила. Въпреки че БАБХ не е страна по въпросното дело, Агенцията ще обжалва решението на съда, както бе обявено преди дни.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • + 1

    И какво стана сега, уж правото беше на наша страна пък се говори за 100 млн обезщетение. Предлагам парите да си ги платят тези, които и инициираха цялата тази глупост и сега ни пробутват тезата със "само 10млн".

    Нередност?
  • 2
    parazitko avatar :-|
    Паразитко
    • - 1
    • + 1

    БАБХ да публикуват на официалната си страница банковата сметка на Таки и да призоват населението да почва да дарява. Или Хърсев и КО ще се заеме с прибирането на компенсацията в полза на своя клиент ?

    Нередност?
  • 7
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • + 2

    Ще плащаме на мафията доброволно за да не ѝ плащаме неустойки. А не е ли по-адекватно да я разследваме и вкараме в затвора, където ѝ е местото?

    Нередност?
  • 8
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 1
    • + 1

    А да - Мафията! Ама красивата ли, грозната ли? За нещастие живеем в правова държава и не стига някой палячо да излезе по телевизора на пресконференция и да обяви някой за мафия. Вече съм чувал за мафията много ама така и не съм видял дори минималистично нещо за прокурор. Само пропаганда и внушения за които доста дела се водят! Милионните обезщетения идват, а мат'ряла пак ще плаща масрафа на месиите!!! Вервайте ми!!!

    Нередност?
  • 9
    jvh26646884 avatar :-|
    jvh26646884
    • + 2

    До коментар [#8] от "nqma zna4ka koi":

    "За нещастие" живееш в мафиотска държава и ще плащаш на мафията, вместо да я вкараш в затвора, че и ще се пениш по форумите като полезен идиот ...

    Нередност?
Нов коментар