🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Монопол без контрол. Кой носи отговорност за делата на агенцията по храните?

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През декември 2021 г. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) под ръководството на тогавашния й директор Христо Вълчанов подписва нов десетгодишен договор с фирмата "Евролаб 2011" ЕООД, дългогодишен монополист за фитосанитарния контрол на "Капитан Андреево". Току-що встъпилото правителство на Кирил Петков веднага освободи Вълчанов и назначи на негово място Христо Даскалов, който поведе битка за отвоюване на границата от частния монопол и анулира договора с "Евролаб". Започнаха дела, появиха се странни решения на Върховния административен съд по егидата на председателя му Георги Чолаков...

После дойде служебното правителство на Гълъб Донев и уволни Христо Даскалов, а на негово място назначи отново Христо Вълчанов.

Сега се разбира, че месец по-късно, през ноември м.г., Българската агенция по безопасност на храните не е внесла навреме документ за 70 лв. съдебна такса по едно от делата на "Евролаб". В резултат съдът прекрати делото и остави в сила решението, според което фирмата, макар и засега отстранена от фитосанитарния контрол, остава наемател на шест сгради на границата. Веднага след това, на 5 декември м.г., Вълчанов беше уволнен от премиера Гълъб Донев, без да се сочат причини, но малко след като от "Продължаваме промяната" внесоха сигнал в ДАНС срещу него - че саботира делата на агенцията и предава държавния интерес. Стана известно, че през това време БАБХ се отказала от услугите на 8 юристи, подпомагащи я по делата, и редовно не е изпращала представители в съда.

Въпросът обаче не е защо беше уволнен Вълчанов, нито какви точно са били личните му мотиви да подкрепя спорната фирма срещу интересите на държавата - от това би следвало да се интересува прокуратурата. Същественият въпрос е кой носи политическата отговорност за всичко това и как? Каква е отговорността на премиера Гълъб Донев, на земеделския министър Явор Гечев, на президента Румен Радев, защото всички те са съучастници. Докато не се носи отговорност, този корупционен сериал ще продуцира още много подобни епизоди.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    В последните 10 години трима състуденти се оказват най-влиятелните личности във ВСС и в системата на правораздаването въобще.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161319826966189
    Симулативните: Задругата на Цацаров, Чолаков и осъждания съдия Веско „Лютеничката“

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Ето тези двамата носят отговорност:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10161311592976189
    и разбира се Румен Радев, защото и двамата ги назначава за втори път!

    Нередност?
Нов коментар