Проверката на ЕК на "Капитан Андреево": контролът над стоките, влизащи в ЕС, е слаб

Проблемите са отдавна и за няколкото месеца от промените не са доизчистени

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Европейският съюз има силни притеснения от начина, по който България контролира граничния пункт "Капитан Андреево". Това става ясно от драфт на доклад на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия (DG SANTE), с който "Капитал" разполага.

"Предвид значителните структурни, процедурни и оперативни несъответствия, установени по време на одита, българските власти не са в състояние да гарантират, че съответното законодателство на ЕС е приложено правилно по отношение на официалния контрол върху стоките, които влизат в ЕС през ГКПП "Капитан Андреево". Държавата не може да даде гаранции, че тези стоки са в съответствие с правилата на ЕС", гласи основното заключение в доклада DG SANTE.

За доклада съобщиха от "Продължаваме промяната", които по време на управлението си направиха опит да променят начина, по който е организирана част от работата на пункта в частта проверка на плодовете и зеленчуците, което е в компетенциите на Министерството на земеделието и подопечната му Българска агенция по безопасност на храните.

Какво казва докладът

Одитът на "Капитан Андреево" се провежда от 6 до 9 юли и е направен по искане на БАБХ. Проверката е направена на самия пропускателен пункт, като включва и срещи с БАБХ и Агенция "Митници". Фокусът е върху контрола на преминаване на животни и животински продукти, неживотински продукти, подлежащи на контрол от БАБХ, растения и растителни продукти, багажи на пътници и др.

В последно време са правени два одита на България по отношение на контрола при внос на животни и стоки в ЕС - един през май 2021 г. и един през януари - февруари 2022 г., като последният от юли допълва този от началото на годината, като по време на последния одит - този от февруари, все още е бил на ниво драфт, като е очаквал коментари от БАБХ преди финалното си публикуване.

Докладът отчита промените, случили се през май 2022 г., когато по времето на ПП започна връщане на контролните дейности, с които се занимаваше частната "Евролаб 2011", на БАБХ.

Проблемите остават

Документът отчита обаче също, че за няколкото месеца от промените не са успели да се изчистят доста от пропуските, които съществуват там от години.

Много от тях, идентифицирани и при предишните одити, остават: като липсата на документални процедури, непълен достъп до адекватен лабораторен капацитет, мониторингови планове, пропуски при посочването на задължителни такси за някои проверки (при стоките с неживотински произход), пропуски при налагането на проверки при излизане, неефективен вътрешен одит и верифициране на контрола. Или всичко това кумулативно подкопава доверието в компетентните власти да упражняват адекватен контрол на вноса на животни и стоки в ЕС през "Капитан Андреево".

Докладът отчита, че държавната лаборатория се намира на 300 км от "Капитан Андреево", както и че БАБХ има планове да разположи своя лаборатория на пункта. Посочва също и недостатъчния брой на инспекторите, които по принцип са 33 на брой, разделени в три групи с различни функции, но след започналите промени от май 2022 г. 7 от тях са в дълъг отпуск по болест.

Според доклада има и редица ограничения по отношение на капацитета на наличната инфраструктура, където се извършват проверките, като не отговарят на трафика, който трябва да се обработва, както и на редица минимални изисквания. Още повече че прогнозите на БАБХ са обемът на влизащите в ЕС стоки да се увеличи с 20% в бъдеще.

12 препоръки

Докладът посочва 12 препоръки, сред които ъпдейтване на документалните процедури, осигуряване на достъп на граничния контрол до услугите на акредитираните официални лаборатории, които да анализират стоките в необходимия срок, както и да са акредитирани за методите на лабораторния анализ, тестове и диагностика. Граничният контрол да събира всички необходими такси. Да се осигури спазването на специфичните правила на контрол при стоки от животински произход. И т.н.

История на скандала

"Капитан Андреево" е най-натовареният пункт на страната по отношение на товарен трафик и е ключова точка за вноса в ЕС. През него за миналата година са минали 887 хил. превозни средства, като тази година вероятно ще достигнат 1 млн. "Капитан Андреево" доби печална слава през тази година с разкритията за отдаването на проверките на храни и дезинфекция по граничния пункт от ГЕРБ преди 10 години на частната фирма. Изчисленията на представители на управлението на ПП показаха, че загубата на контрол на южната граница на страната е коствала приходи в размер на 200 - 300 млн. лв., както и е отворила вратата за ежегоден приход на криминални операции в размер на 1-1.5 млрд. евро.

Казусът с контрола и частния монопол доби международна слава, като от ПП изказаха подозренията, че промяната на работата там и опитът за премахването на частната фирма от веригата са основна причина за падането на правителството. Около него излязоха сигнали за корупция и заплахи към политици и представители на изпълнителната власт.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    hold_kjeft avatar :-|
    hold_kjeft
    • - 1
    • + 3

    За ГКПП - та няма нужда за доклад. Капитан Андреево и Лесово от тридесет години никога не е спирало контрабандата. И в момента продължава. С микробуси, коли с корумпирани митничари. Просто чакат смяната им за да дадат рушвета. Няма нещо което да не може да минава от ГКПП - та на България. Корумпирани митничари дори си имат визитна картичка дето ти дават "ако има нещо обади се" ...

    Контрабандни стоки се продават в специализирани магазини за турска стока. Дори и работещите в контролните органи като БАБХ, НАП, МВР пазаруват тези стоки знаейки че са контрабанда. ЕК ако ги види има да се учудва още много.

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Таки-Маки-Брюксел
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160943869261189
    #КапитанАндреево е кривият макарон през който България ще гледа към Шенген

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Много и все лоши доклади им се събраха на ГЕРБ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160955514266189
    Евродоклад констатира: В България проверките на европроектите се манипулират

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 2
    • + 1

    Малка поправка в секция "история на скандала". Първо ПП твърди, че имало 300 милиона пропуснати ползи като нареди БАБХ да изземе контрола, което е меко казано абсурдно. Първо не ни трябват хамали държавни служители. Второ само служители на фирмата, която обслужва пункта пряко и непряко наброяват половината персонал на БАБХ. Като знаем капацитета на назначените на държавна работа роднини, защото няма как да не са по роднинска линия (последния мандат го доказа по безспорен начин), държавата никога няма да излезе на плюс ако оперира сама. Дори обратното - тези милиони няма да стигнат доникъде и данъкоплатеца ще се наложи да субсидира тази дейност. Колкото до препоръките от Брюксел - те касаят именно организацията, която държавата е създала през БАБХ и митници и по мое мнение се дължи единствено на "реформата", която съда така или иначе смаза или с други думи - на тоталната некадърност и погазването на законите. Всички стъпки на държавата бяха единствено и само в посока мачкане на фирмата оператор, нямаше никакви стъпки за подобряване на контрола. Искам да припомня на всички, че България има още много други КПП и пристанища като определени продукти като банани, цитруси, ядки, палмово масло и др пристигат само с морски транспорт. Организацията на контрола там е сходна, но не съм чул нищо за това БАБХ да става пристанищен оператор.Между другото там са повече в пъти "изгубените" милиони! Може би защото и за по-заблудените ще стане ясно какъв въздух под налягане е цялата акция. Да наистина има голямо поле за пиар, но и той е до време. За щастие съда скоропостижно смаза "антикорупционната" завера на пункта.
    В заключение наистина е смешно как доклада който критикува некадърната организация на пункта от БАБХ и митници ни се представя като едва ли не "успех"... Според мен мина времето на подобни инициативи, а "верващите" се топят като лански сняг...

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 3
    • + 1

    Бай Ганю е взел Солунската митница и друго не му трябва. Плаща си на когото трябва - на Георги Чолаков, например, за да реши съдът каквото е нужно, и милиардите си текат към чекмеджето. Смешни са напъните ни към Шенген. От години Борисов се жалва как сме готови (само една боя трябвало още да се положи!), а не ни приемали. Докато не изринем ГЕРБ от държавата, в никакъв Шенген няма да ни пуснат.

    Нередност?
  • 6
    gstoychev avatar :-(
    gstoychev

    Как не се намери българският еквивалент на тази звучна дума "драфт".

    Нередност?
Нов коментар