🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата се готви да плати 10 млн. лв. на "Евролаб 2011"

Сумата е предвидена в правителствено постановление за извънсъдебно споразумение с близката до Размиг Чакърян фирма

От създаването на "Евролаб 2011" неин собственик се води Васил Димитров, бивш служител на предишния оператор на лабораторията - "Интерпред еврологистик" на Размиг Чакърян
От създаването на "Евролаб 2011" неин собственик се води Васил Димитров, бивш служител на предишния оператор на лабораторията - "Интерпред еврологистик" на Размиг Чакърян
От създаването на "Евролаб 2011" неин собственик се води Васил Димитров, бивш служител на предишния оператор на лабораторията - "Интерпред еврологистик" на Размиг Чакърян    ©  Георги Кожухаров
От създаването на "Евролаб 2011" неин собственик се води Васил Димитров, бивш служител на предишния оператор на лабораторията - "Интерпред еврологистик" на Размиг Чакърян    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Отвоюването" на границата Капитан Андреево и връщането на фитосанитарния контрол в ръцете на държавата явно ще мине през още щети за българския данъкоплатец. Това става ясно от спорно правителствено постановление, с което се предвиждат допълнителни 10 млн. лв. разходи по бюджета на земеделското министерство "за сключване на извънсъдебно споразумение от Българската агенция по безопасност на храните за прекратяване на Договор № 95/31.12.2021 г. в частта относно Сграда "Контрол на продукция за човешка консумация".

Това е именно договорът за наем на помещения с "Евролаб 2011", който държавата се опита да прекрати и публично прокламира, че вече контролът върху влизащите страни се извършва изцяло в нейната лаборатория. С решение на областния управител на Хасково от 1 февруари 2023 г. компанията беше принудена да освободи помещенията, но след обжалване наскоро съдът върна "Евролаб 2011" в част от сградите, а на 27 март БАБХ заяви, че ще "ще предприеме последващи законови действия в защита на държавния интерес", което се прие като заявка за обжалване. Явно обаче това тълкуване е било оптимистично, защото с правителственото постановление от 29 март вече се оформя скъпоструващо споразумение.

Новогодишният подарък

Историята на приватизацията на фитосанитарния контрол на Капитан Андреево започва от 2012 г. Тогавашният изпълнителен директор на БАБХ Йордан Войнов сключва десетгодишен договор за наем със създадената около месец по-рано "Стоп груп" от никому неизвестния Антон Димитров. Малко след сделката фирмата е прехвърлена на "Интерпред БГ", прекръстена на "Интерпред еврологистик", а скоро в управлението и собствеността ѝ влиза Размиг Чакърян, известен с прякора си Ами.

По силата на договора БАБХ предоставя за възмездно ползване шест сгради, които се използват от лабораторията "Евролаб" за осъществяване на контрол върху качеството и безопасността на храните в зоната на граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево:

- Сграда за "живи животни"

- Сграда "контрол на живи животни"

- Сграда за контрол на продукция от човешка консумация

- Сграда за контрол на продукция за нечовешка консумация

- Сграда за фитосанитарен контрол 1

- Сграда за фитосанитарен контрол 2

В края на 2021 г., след проведен търг (по твърдение на БАБХ), на 31.12.2021 г. е сключен нов десетгодишен договор за наем за същите сгради, който да влезе в сила след изтичането на предходния, т.е. след месец. Има обаче нов наемател - новорегистрираното дружество "Евролаб 2011", което така става и собственик на лабораторията "Евролаб", разположена в същите тези сгради на ГКПП Капитан Андреево. Неин собственик и управител се води Васил Димитров, който е бил служител и на предходния наемател.

По информация на Антикорупционния фонд "оферти за сключване на договора са подадени в 21 часа на 31.12.2021, а самият договор е подписан в 22:26 ч. на 31.12.2021 г. от заместник изпълнителния директор Николай Роснев въпреки заповедта на земеделския министър Иван Иванов, която забранява на БАБХ сключването на нови договори". Според анализа на правните експерти на организацията договорът е незаконен, тъй като "имоти публична държавна собственост могат да се отдават под наем, при условие че се използват съобразно предназначението им".

Роснев е назначен при предишното управление на ГЕРБ и действа без знанието и съгласието на директора на БАБХ Христо Даскалов, който в последствие на 1 юли 2022 г. със своя заповед оттегля тази на заместника си и се опитва да развали договора като нищожен. Нещо, което също е обект на съдебни битки.

Да си купим победа

От лаконичния текст на постановлението трудно могат да се разберат детайли. Там единствено се обосновава, че решението е "във връзка с осъществяване на официалния контрол и другите официални дейности, извършвани от Българската агенция по безопасност на храните, с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита".

Притеснителен момент е и че споразумението е само в частта относно Сграда "Контрол на продукция за човешка консумация", която е само една от шестте, макар и ключова - тя е с най-голяма площ от над 700 кв. м, като три от другите всъщност въобще не са ползвани.

Досега в последните над две години юридическата битка на държавата с "Евролаб 2011" беше сложна и на много фронтове. Преглед на bird.bg открива десетки дела по различни аспекти от контрола на храните и товарно-разтоварната дейност, както и процедура за застъпничество на конкуренцията пред КЗК и опити да се блокира държавната лаборатория на границата, която все пак заработи от февруари 2024 г.

Със сигурност всичко това коства на държавата солиден ресурс и неминуемо има риск и част от делата да бъдат загубени, което да доведе и до още разходи и дори обезщетения за претърпени вреди. Решението да се платят 10 млн. лв., за да се прекрати всичко това, обаче идва след заявки държавата да си отвоюва, а не да си откупи контрола на границата и със сигурност би си имало и солидна политическа цена. Още повече когато това се случва полупотайно с постановление в последните дни на отиващия си кабинет.

"Държавната лаборатория вече функционира на ГКПП Капитан Андреево и там друга лаборатория освен държавна няма да се върне", беше коментарът на земеделския министър в оставка Кирил Вътев преди дни, когато излезе съдебното решение. "Съдът върна фирмата, която извършваше товарно-разтоварната дейност на ГКПП Капитан Андреево, ние не я допуснахме, направихме конкурс и в момента фирмите там са 6. Така е по регламент, така е и по съдебно решение. Ние нямаме друг полезен ход относно товарно-разтоварната дейност. В понеделник съдът върна и фирмата в лабораторията - "Евролаб 2011" и обжалваме решението на съда. За държавата би било много полезно и икономически, и практически, ако тази лаборатория, която е ползвала фирмата, при някакви определени условия да остане в полза на държавата", допълва още министърът, цитиран от БНР.

Чия е "Евролаб 2011"

Формалният собственик и управител на "Евролаб 2011" от създаването й през 2021 г. е Васил Димитров, като за неин действителен собственик е сочен Размиг Чакърян. Това твърдят в свои изяви редица публични фигури, заемали високи държавни постове - включително бившият премиер Кирил Петков, по чието време започнаха опитите на държавата да си върне контрола над дейности в Капитан Андреево, и бившият зам.-министър на земеделието от неговия кабинет Иван Христанов. Досега връзките бяха по-скоро косвени - например ползването на същите адвокати, които обслужват и Чакърян и дружествата му. Преди дни Антикорупционният фонд публикува изтекли документи, свързващи го с лабораторията. Според докладна записка от ГДБОП от май 2023 г. се иска да бъде претърсен адресът, "на който е регистрирано търговското дружество "Евролаб 2011", свързано с лицето Размиг Керопе Чакърян". А от друг документ на Софийската районна прокуратура се разбира, че не може да се установи местонахождението на Петьо Петров - Еврото и Чакърян, като се възлага издирването им и поставянето им "на специфичен граничен контрол с цел евентуалното им установяване при опит да преминат през границите на Република България".
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров

    !Не е луд който изяжда зелника , а който му го дава и това са избирателите . Който разбира и е свестен трябва да направи каквото може , да просвети ближният, да се включи активно в избирателната кампания . По-голямата част от българската интелигенция и образовани хора не го правят . Затова сме на това дередже .! Даже не отиват да гласуват защото всички били маскари !Винаги има по-малко маскари и възможност за избор на по-малкото зло , за бунт дори . Това е ваше право ! https://warofthecrickets.blogspot.com/2024/04/blog-post_35.html

    Нередност?
  • 4
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • + 1

    Брей тези наши мутри, дори когато ги гонят - даже компенсации им дават…

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 2

    ❗️Нов иск за близо 14 милиона лв. претърпени имуществени вреди е предявила “Евролаб 2011” срещу държавната БАБХ
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/859612769513364

    Нередност?
Нов коментар