🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството купува хладилници за първата анти-COVID ваксина на Pfizer

Доставките ще бъдат в края на годината, първи ще бъдат ваксинирани служителите на първа линия

Правителството сключва договори за покупка на хладилници за поддържане на ниски температури, в които ще се съхранява първата ваксина срещу коронавирус, която се очаква да пристигне в края на тази или началото на следваща година. Това съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Те ще се ползват за съхранение на първата одобрена ваксина, която е на американския концерн Pfizer и германската BioNTech. Първите инсталации ще бъдат разположени в държавната ваксинена фирма "Бублио", РЗИ-София, и РЗИ-Бургас. Във Военномедицинска академия също ще имат три фризера за съхранение на ваксини. До края на месеца се очаква във всяка регионална здравна инспекция да бъдат разположени фризерни мощности.

До дни здравният министър ще представи план за имунизацията срещу коронавирус. Той вече е структурирал координационен център за ваксинацията, който ще се оглавява от директора на БЧК проф. Красимир Гигов. Българските граждани ще получат всички възможни одобрени ваксини, както и всички останали европейски граждани, като имунизацията ще бъде безплатна и доброволна.

Проф. Ангелов допълни, че до момента държавата е инвестирала в мерки срещу коронавируса около 2 млрд. лв., като само заплащането на медиците на първа линия се очаква да се увеличи от 80 на 100 млн. лв. месечно.

Кога започва ваксинацията

Здравният министър обяви, че една седмица след пристигането на ваксините в България ще започне имунизацията. Правителството ще проведе информационна кампания, в която ще разясни предимствата и показанията на ваксините.

Първи ще бъдат ваксинирани таргетните високорискови групи, съобщи министърът. Тъй като планът за имунизациите все още не е одобрен, вероятно в тези групи ще бъдат включени медиците, учителите, полицаите, служителите на първа линия, както и възрастните хора с хронични заболявания.

На втория етап ваксините ще бъдат поставяни от личните лекари, като изискванията към гражданите ще бъдат в момента на поставянето на ваксината те да бъдат клинично здрави.

Какъв ефект се очаква

"Ваксините ще бъдат доброволни - всеки гражданин, който пожелае, ще има възможност да се имунизира и ще бъдат абсолютно безплатни, ангажимент на координационния съвет и правителството е всеки, който пожелае да бъде ваксиниран", коментира проф. Ангелов.

"Рано или късно ще започнем ваксинация, но ако не имунизираме 60-70% от населението, няма да успеем да опазим общественото здраве, а само онзи, който се е имунизирал", допълни доц. д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Пред "Нова телевизия" тази сутрин пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира, че медиците, които са прекарали коронавирусна инфекция и имат изградени антитела, могат да не се имунизират.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gmw46695127 avatar :-|
    gmw46695127
    • - 2

    The Bulgarian banks are with some 9bn BGN potential bad credits after Covid Credit moratorium. Observe that banks will not be bailed out from government as EU banks to show who is really creating the corruption and that EU banks are controlling the Bulgarian Central Bank BNB and Government with brain Implants and Mind Control on the waves of A1 and Tetra EU network. Banks should according to EU directive be bailed in with stocks , bonds and big deposits. EU banks have some 5 bn EUR deposits that should be enough if they bankrupt due to bad loans. Please EU people observe Bulgarian banks , I will observe your money not to be wasted on EU banks that are also close to bankruptcy after bad management last decade , zero bound interest rate by ECB , even negative, and covid.  

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Всъщност правителството купува всичко, каквото му кажат, за наша сметка.
    Мненията за въпросните ваксини са доста диаметрални, за да могат баце и Со да направят информирано решение. Хвърлянето на няколко стотитин млн.лв. е политическа застраховка за урунгелите, които ни управляват, чиито вноски ще плащаме ние и децата ни.

    Натискът на кампанията по ковид-ваксинирането е право пропорционален (а може би е и смисъла) на кампанията с плашенето с к-вируса.

    Да, познавам хора, които изкараха ковид-а доста тежко. Но познавам много повече, които изобщо не го изкараха. И ако се доверим на статистическите данни, че 5% от инфектираните се нуждаят от хоспитализация, горе-долу толкова ми се получава и на мен сметката при хората, с които общувам. Т.е. 95% от познатите ми не създават тревоги.

    Обаче на тези 95% никой от момиченцата "журналистки" не обръща внимание, защото са вторачени от сутрин до вечер единствено и само в 5-те %. Защо? За да поддържат паниката: "смъртта иде!!!" И населението да е в тремор и управляемо като стадо.

    48% от БГ гражданите нямат намерение да се ваксинират за ковид. Ако ме бяха питали, и аз щях да съм сред тези.

    Доводите ми са два:
    1. Ваксините определено са експериментални и предпочитам да не се правя на бяла мишка, защото страничните ефекти от препарата са абсолютно неизучени;
    2. Процентът смъртност при ковид-а е прекалено нисък, за да се поема неоправдан риск с недоказано ефективна ваксина, а и от неизвестните й странични действия.

    И при положение, че фармагигантите си издействаха индулгенция да не бъдат съдени при причинени увреждания на пациенти от неизвестни засега странични ефекти на ваксините (такъв казус с фармацевтичен препарат до момента не е имало!), е логично населението да се замисли какво му се предлага: нещо, което може и да ни отърве за месец-два от короната, но може да ни докара и алцхаймер, бъбречна недостатъчност, деменция или да родим деца с всевъзможни малформации.
    Никой производител на ковид ваксина никакви гаранции не дава, че това няма да се случи!

    А също и не казва неговата ваксина колко продължителен имунитет създава.

    И опираме до теорията на вероятностите: колко вероятно е да умрем от ковид усложнения на нашите си хроники или да рискуваме да се ваксинираме срещу ковид и да умрем от евентуални странични действия на сготвена за 3 месеца ваксина?

    Аз нямам намерение да смятам.
    Нямам намерение и да се ваксинирам.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Чудесен фризер , да си съхраняват после по дълго време манджите ...

    Нередност?
  • 4
    jassa avatar :-@
    Jossif Assa
    • + 1

    Много дилетантско изказване.Ако в тези 5 % заразени и с риск на живота ваше дете или друг близък се съмнявам така да разсъждавате .

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Нередност?
Нов коментар