КОВарен разпад

Какво ще прочетете в новия брой на изданието "Здраве"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

189 българи загубиха живота си от COVID-19 в денонощието преди 24 ноември, когато приключвахме редакционно този брой на "Капитал Здраве". Сред тях отново имаше лекари и учители, чийто живот през последните месеци се пилее с лека ръка. Всъщност имаше десетки българи, които вероятно имаха шанс, ако правителството имаше ясен план и беше взело навреме мерки да съхрани и здравната система, и икономиката на България. Работещите решения как става това са много и в основата им е простото правило първо да видиш проблема. В България лекарите лекуваха с последни сили и нямаха време да говорят. Включително и от гняв заради неосъзнаването на заразата, която чрез неспазването на мерките финишираше в ръцете им. Включително и защото политиците не ги чуваха. Всеки ден на парче се решаваше някакъв проблем за намиране на лекар, легло, лекарство или линейка. В колебанието си правителството остави медиците и лечебните заведения да достигнат предела си и това вече струва човешки живот. В момента пред всички стои една задъхваща се здравна система, която няма повече капацитет, една система, която се разпада на съставните си части и в която изкристализират пренебрежението и неразбирането на управляващите към нея и нерешените с години проблеми.

Думите са малко, за да опишат героизма зад болничните стени в битката с коварния вирус и благодарността на спасените. Думите са малко, за да се опишат умората, обидата и надеждата на медиците и фармацевтите. В това издание ще стане дума за всичко това, за призванието, за блестящите идеи, които спасяват живот, за натрупаното познание.

Приятно четене!