🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ваксинациите в България влизат в задънена улица

Ваксини има, но интересът е нисък. Без коренна промяна в стратегията едва ли повече от 25% от хората ще се имунизират преди следващия "ковид сезон"

Ваксинационната кампания в България дотук едва ли може да се похвали с нещо, но по-притеснително е, че тази ситуация трудно ще се промени. За разлика от първото тримесечие, сега ваксините са в изобилие, зелените коридори са широко отворени и има избор. Въпреки това имунизациите напредват бавно, а данните показват ограничен интерес към тях.

Ако има добра новина, то тя е в старта на две рекламни кампании за популяризиране на васкинациите - една на ЕК и една на здравното министерство. От тях има сериозна нужда - българите продължават да бъдат най-големите ваксинни скептици в ЕС, но няколко билборда и клипа едва ли ще променят бързо и лесно нагласите. Това може да стане само с коренна промяна в стратегията, много по-таргетирани усилия за убеждаване на различните групи на обществото и по-агресивна кампания. А защо не и стимули за ваксиниращите се, с каквито други страни експериментират.

В противен случай страната ни едва ли ще успее да ваксинира повече от четвърт от населението до следващия "ковид сезон" през есента и рискува да остане уязвима от нови вълни с всичките им прилежащи икономически, здравни и обществени последици. Докато останалите в ЕС отдавна ще са забравили за проблемите си.

Шампиони по ваксинен скептицизъм

Колебанията към ваксините са общ проблем за Европа, но според последното проучване на Eurofound България е шампион - само около ⅓ от хората са по-скоро склонни да се ваксинират. Така, ако кампанията бъде оставена на естествен ход, има реална опасност ваксинациите просто да спрат някъде около 30-те процента. Но достигането до тях също няма да е безпроблемно.

Според данните на Европейската агенция по контрол на заболяванията в България са доставени 2.8 млн. дози, но са използвани под 1.3 млн. (или 45%, докато средно в ЕС около 85% от доставките са оползотворени). Над 1.5 млн. дози отлежават в хладилниците на регионалните инспекции, а проблемът е не просто организационен - интересът към ваксините е слаб. Някои лични лекари вече алармираха, че забелязват спад в търсенето, а миналата седмица кметът на Кюстендил Петър Паунов алармира, че хиляди дози РНК ваксини чакат в местното РЗИ.

Тенденцията изпъква и през броя на новите ваксинирани - от началото на май по около 60 хил. души седмично получават първа доза, а по-голямата част от общия брой поставени дози са всъщност втори. С тези темпове ваксинирането на 70% от населението, каквато е целта на ЕС до юли т.г., би се случило през юли, но догодина. Всъщност, ако скоростта не се повиши, към средата на септември, когато рискът от нова вълна ще се повиши значително със захлаждането на времето и връщането на децата на училище, България ще е успяла да имунизира не повече от 25% от населението си.

Какви са рисковете и могат ли да бъдат избегнати

С подобни ниски нива на ваксинации и на фона на новите варианти България е изложена на риск от нова вълна през есента. Индийският вариант бързо се наложи във Великобритания, където над 200 хил. българи работят, учат и пътуват, а пренасянето му е въпрос на време (вероятно вече е и факт). Данните сочат, че той е по-заразен от британския, който покори България за около 3 месеца и причини силната пролетна вълна. По-строги мерки при влизане от Острова в България обаче не се предвиждат, заяви в неделя доц. Кунчев. Други опасни варианти на вируса също вече са в региона, а миналата седмица у нас бе засечена и мутирала вариация на британския вариант.

Масово разпространяваните аргументи, вкл. от бивши и настоящи oфициални лица, че голяма част от българите вече са изкарали ковид и за защитени, са до голям степен измамни и опасни. Дотук официално преболедували са 416 хил. души, или 6% от населението, а колко са неофициално прекаралите ковид може само да се спекулира. В идните седмици предстои проучване, за да се определи приблизителният им брой.

Но подобен подход е и принципно неправилен: здравните експерти препоръчват и вече преболедували да се ваксинират, тъй като ваксините дават по-трайни и устойчиви нива на имунитет, включително срещу новите варианти. Показателен е случаят с бразилския град Манаус, където при 76% преболедувало население през пролетта на 2020 г. през есента мутантният вариант зарази поголовно същото население. Не случайно целта на ЕК е за 70% ваксинирано население, а не 70% ваксинирано или преболедувало население.

Да се повиши интересът към ваксинациите няма да е лесно. Изследването на Eurofound разкрива интересни факти за профила на ваксинните скептици: те са с по-ниско образование, от малки населени места, често безработни или домакини. Този профил ги прави по-уязвими за пропаганда и фалшиви новини. Особено характерно за част от тях е, че се информират изключително и само през социалните мрежи. Така кампании и информация през традиционните медии трудно биха им повлияли.

Профилът на ваксинните скептици

В същото време обаче е вярно и обратното: масовото нежелание за ваксинация в България е свързано с недостатъчна, ясна и канализирана информация и в този смисъл телевизията и радиото могат да бъдат силен канал за промяна на нагласите.

Най-добрият стимул за по-мобилните хора (особено в активния за почивки в Гърция сезон) ще са ваксинационните сертификати, с които до седмици би трябвало да може да се пътува свободно (и безплатно) в ЕС. Държавата не разполага с опции за принуда - ваксинациите в ЕС и всяко демократично общество в света са доброволни, някои страни обаче използват мека принуда - например режим за достъп до места и услуги само за ваксинирани, а други залагат на стимули, а в тези практики се включват и работодатели (виж карето).

Накратко, начин да се увеличи интересът към ваксините има, и то много повече от един. За да се случи всеки от тях обаче, се изискват желание и усилия, а сега - както и във всеки един момент от пандемията, държавата, изглежда, е сравнително добре готова за предишния епизод, но никак за следващия. Алтернативата на масовата ваксинация е още една вълна на епидемията, с огромни разходи за бюджета, здравната каса и рискове за различни бизнеси.

От милион долара до свободно посещение в мола - как държавите стимулират интерес към ваксините


Успехът на Израел с ваксините до известна степен се дължи и на "зелените паспорти", въведени още през януари. Те дават достъп до кина, театри, стадиони, барове, ресторанти, молове, т.е. почти нормален живот по време на пандемия. Неваксинирани нямат достъп до тези услуги. Подобен режим частично въвеждат и някои страни в Европа - като Дания и Германия, макар подобни мерки да са твърде спорни.


По-често държавите прибягват до по-малки или по-големи стимули. В САЩ отделните щати имат собствени стратегии. В Охайо разиграват лотария за ваксинираните с 1 млн. долара награда, в Ню Йорк предлагат безплатни карти за метрото и билети за концерти, Мериленд дава на ваксинираните щатски служители по 100 долара допълнително. В Москва раздават ваучери с намаления в търговски обекти за хора над 60 години, които се ваксинират. Полша пък организира лотарийна игра, за да насърчи ваксинацията срещу COVID-19, като рекламната кампания за нея е ангажирала спортист, актьори и инфлуенсъри за лица на начинанието.


Парите определено са силен стимул, който използва и Сърбия - страната плаща по 25 евро на всеки, който се ваксинира до 31 май. Но някои анализатори смятат, че финансовите поощрения могат да имат и обратен ефект за скептиците - по формулата "щом ти плащат да го направиш, значи има риск".


В САЩ работодатели и бизнеси също се включват в усилията за повишаване на дела на ваксинираните. Uber и Lyft предлагат безплатно пътуване до местата за ваксинация. Веригата магазини Dollar General плаща допълнителни 4 часа работно време на служители, които се съгласят да се ваксинират, а производителят на йогурт Chobani - до 6 работни часа на служител. Проучване сред над 200 бизнес лидери в САЩ твърди, че ⅔ от американския бизнес планира да насърчи служителите да се имунизират.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 30
    • + 8

    Не само ваксинацията ще зацикли - всички ще зацикли скоро. До едно време кръволакът Боко ще е виновен и ще минават тези приказки дори и пред полезните идиоти. Тези новите на приказки и на оплюване са големи, но за работа ги няма никакви. С нетърпение чакам вашият Спонд Боб квадратните гащи с голямото шкембе да спре да приказва и работа за 2 стотинки да свърши, разбира се когато стане преди обяд и преяде в някой софийски ресторант!

    Нередност?
  • 2
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • - 10
    • + 17

    Защото в България преобладават чалгарите!Тъжно,но факт!

    Нередност?
  • 3
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#] от "":

    Тебе няма ли да те разкарат най-накрая от тоя форум?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 23
    • + 18

    Няма да коментирам нивото на статията, но е измама, че за да се добие колективен имунитет, трябва да се достигнат 70% ВАКСИНИРАНИ.

    Пропагандистите на big farm (Капитал) изобщо не споменават, че неизвестно количество хора са с естествено придобит имунитет след преболедуване. Но в никоя държава няма механизъм да се осчетоводят тези преболедували! Броят се единствено доброволно РЕГИСТРИРАНИТЕ или постъпилите в болница. Безсимптомните или нерегистрираните преболедували са неизвестни. Те колко са, за да се прибавят в сбора?

    Това е просто уравнение, което с две неизвестни няма решение.
    Затова и тук натискат шашърдисаните чичовци а поемат риска от ваксинацията, за да нулират мърлявщината на държавата.
    Но когато след години бливнат потенциалните жертви на страничните действия на ваксинацията, и държавата, и Ана ще се направят на разсеяни.

    Мислете! Да, изключително непривично е, но пък може да ви спаси.

    Нередност?
  • 5
    shumackov avatar :-@
    Momchil Shumackov
    • - 16
    • + 8

    Какъв колективен имунитет, какви глупости? То дори не е известно (а не се и изследва) дали тези ваксини поне намаляват предаването на болестта. Че не го спират никой експерт не спори. Няма как да се постигне колективен имунитет с препарати, които не спират предаването на болестта. Това не са ваксини (защото една ваксина трябва да спира предаването на болестта), а профилактични препарати представяни за ваксини, за да получат по-лесно разрешително. Никой не знае (но и не изследва) дали дори търсеният профилактичен ефект въобще съществува.

    Понеже знам, че сега форумните медицински "експерти" ще ме оплюят, ето какво казва British Medical Journal за проучванията на ваксините (това включва дори третата фаза, която ще завършат след няколко години):
    None of the trials currently under way are designed to detect a reduction in any
    serious outcome such as hospital admissions, use of intensive care, or deaths. Nor are the vaccines being studied to determine whether they can interrupt transmission of the virus.
    https://www.bmj.com/content/bmj/371/bmj.m4037.full.pdf

    Нередност?
  • 6
    prostokiro avatar :-P
    Харвард
    • - 22
    • + 11

    Като гледам тези статистики и се обнадеждавам. Казвам го без сарказъм. Хора, след тази статия осъзнах, че в БГ овцете са най-малко!!!
    Щастлив съм да живея тук и дано следващото правителство, което изберем, да е още по-неуспешно в пропагандирането на световния ковидизъм.

    Нередност?
  • 7
    shumackov avatar :-P
    Momchil Shumackov
    • - 7
    • + 5

    До коментар [#4] от "D-r D":
    Дори и при 70% покритие, простата математика показва, че при 70% ефективност (AZ), под половината население ще бъде всъщност предпазено по какъвто и да е начин (колкото и да е спорен). Не разбирам, сред всичките тези хора дето ги пишат и говорят горните глупости, един ли няма дето да може да сметне колко е 70% от 70%? Дори и да покрием двойно на очакваното с Астра Зенека (50% от населението), това биха били едва 35% повлияни по някакъв начин. Това не само че няма шанс да спре каквото и да е, а дори няма и да го забави.

    Нередност?
  • 8
    cassius avatar :-|
    cassius
    • - 10
    • + 25

    Доста показателно е и от коментарите над мен. Българският народ е изключително прост и винаги е бил и България винаги е била най-простата държава от около 1300 години насам. Нямало е случай, да сме по-добре от някой от съседите ни НИКОГА, и добре, че е Македония, че да има един по-прост народ наблизо, но то реално това пак си е България, просто те са даже по-прости и не го знаят или си признават това.

    Това всичко ви го казвам, за да разберете, че никакви анализи защо не се ваксинират хората и защо 75% няма да си бият ваксини са излишни и Боко, който е най-тъпият лидер на най-тъпата територия в радиус 2000 километра, не е виновен, че народа е 1300 години тъп.

    Най-вероятно кофти гени, алкохол и илюминати.

    Нередност?
  • 9
    marulio avatar :-|
    Darulio
    • + 13

    Как може да напишете "С више образование" на графиката, Капитал? Тц-тц-тц

    Нередност?
  • 10
    stenlyyy avatar :-@
    Активист
    • - 5
    • + 12

    Мале, дори коментиращите във форума на Капитал са конспиратори... смятай! Под секва! Закривай тая държава! Е, добре, де - образовай я, ама дотогава ще трябва да търпим и да страдаме битово от тези мързеливи, нечетящи, непритежаващи критична мисъл, опасни за живота ни в различни отношения, дърпащи страната назад хора.

    Нередност?
Нов коментар