Мерките срещу инфлацията на ПП: 20% ръст на пенсиите и още данъчни облекчения за деца

От 1 юли минималната пенсия може да стане 450 лв., а максималната - 3400 лв. Отстъпката за горива ще е за до 50 л на месец

Проблемът на всички тези идеи е, че раздаването на пари ще доведе до още по-висока инфлация
Проблемът на всички тези идеи е, че раздаването на пари ще доведе до още по-висока инфлация
Проблемът на всички тези идеи е, че раздаването на пари ще доведе до още по-висока инфлация    ©  Цветелина Белутова
Проблемът на всички тези идеи е, че раздаването на пари ще доведе до още по-висока инфлация    ©  Цветелина Белутова

Управляващите предлагат щедро увеличение на пенсиите от средата на годината, с което обаче рискуват да подхранят още повече инфлацията. В понеделник първо социалният министър Георги Гьоков (от квотата на БСП), след това и представители на "Продължаваме промяната" обявиха, че се мисли за около 20% увеличение на пенсиите от 1 юли. От парламентарната група на ПП заявиха, че това е и една от седемте антикризисни мерки, която те предлагат и държат да бъде одобрена от лидерски коалиционен съвет. Той ще заседава във вторник вечер и се очаква на него лидерите на четирите управляващи партии да обсъдят и съобщят окончателно какви антикризисни мерки ще предложи правителството.

От ПП изброиха общо седем идеи, но заявиха, че имат общо 14. Новите са освен щедрия ръст на пенсиите и по-голямо данъчно облекчение за родители, както и до 50 л на месец да се купуват с отстъпка от физически лица.

Цялата тази щедрост се оценява на 2 млрд. лв. за половин година. Председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров заяви, че мерките са договорени след съвместно заседание на социалната, енергийната и бюджетната комисия, и увери, че средствата са осигурени от бюджета и няма да се нарушава бюджетната рамка. А тя и сега е доста либерална - 4.1% от БВП дефицит и 7.3 млрд. лв. нов дълг през тази година.

Проблемът на всички тези идеи обаче е, че колкото и да звучат добре, са проинфлационни и ще доведат до още по-висока инфлация. Към март тя е 12.4%, но очакванията са да продължи да расте и през следващите месеци.

В понеделник управляващите бяха щедри и към бизнеса - обещаха компенсации за ток и газ за май и юни за близо 1 млрд. лв.

Идеите на ПП

Ето и какво още искат от ПП, като част от мерките вече бяха предложени и от други партии от управляващата коалиция:

  • От 1 юли тази година минималната пенсия да стане от 370 на 450 лв., което е ръст 21.6%.
  • Максималната да се обвърже с максималния осигурителен праг, т.е. да достигне 3400 лв. (1500 лв. в момента).
  • Данъчното облекчение за родители да стане 600 лв. за едно дете (450 лв. в момента) и 1200 лв. за две (900 лв. в момента). Те ще могат да се ползват на тримесечна база, т.е. още през тази година.
  • Освобождаване от акцизи на електричество и природен газ, ако се ползва за гориво.
  • 9% ДДС за парно и топла вода.
  • 25 стотинки на литър отстъпка за 50 л гориво месечно. Все още не е ясно как ще се контролира дали не се злоупотребява с облекчението, което трябва да е само за домакинствата. Не е ясно и дали то няма да "потъне" като търговска надценка за търговците на горива при следващ ръст на цените.
  • Прагът за регистрация по ДДС да се увеличи от 50 хил. на 100 хил. лв.

Крайният пакет ще бъде одобрен във вторник вечерта, когато ще се съберат лидерите на четирите управляващи партии. Междувременно лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обвини "Продължаваме промяната", че пречи на преговорите за газа и опитва да прокарва несъгласувани политики за еврото, Украйна и Северна Македония. Във "Фейсбук" Трифонов написа, че представители на партията мандатоносител "нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 5

    Кой ще ги плаща тези пенсии? Как ще се финансира този огромен разход?
    Разходите за пенсии за 2021 г. са близо 13,4 милиарда лева и са с над 2,2 милиарда лева по-високи в сравнение с 2020 година, което представлява увеличение с 20 на сто.

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 3
    • + 1

    "- Максималната да се обвърже с максималния осигурителен праг, т.е. да достигне 3400 лв. (1500 лв. в момента)."

    Това надявам да е някаква грешка, защото другото, за което се сещам е гавра с всички работещи.

    Като цяло се чувствам като будала, че се осигурявам на реалните си доходи.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev

    Република България прилага с добри и лоши влияния метод за емитиране на левове. Неправилността на държавната власт е водеща причина за сегашната инфлация.
    Централната банка няма капацитет за устойчиво прекратяване на щети от неправилното емитиране на пари.
    Понеже в достатъчно време, щетите от въведения метод за емитиране на левове са повече от ползите от работата на министрите – правителството е с подсигуряван политически провал.
    Вариантите са два:
    Първи: Запазването на неправилността при емитиране на пари създава нови щети. При създадената обстановка, държавната власт колкото повече помага заради нанесени щети от инфлация – толкова повече се създават условия за нови щети. Правителството е с политически провал.
    Втори: Прекратяването на неправилността при емитиране на пари премахва условие за нови щети от емитиране на пари.

    Нередност?
Нов коментар