🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията продължава да расте и достига 14.4% през април

Очакванията на икономистите са за още по-високи стойности през тази година заради войната и енергийните източници

Инфлацията при горивата през април спрямо същия месец на 2021 г. вече е почти 50%
Инфлацията при горивата през април спрямо същия месец на 2021 г. вече е почти 50%
Инфлацията при горивата през април спрямо същия месец на 2021 г. вече е почти 50%    ©  Цветелина Белутова
Инфлацията при горивата през април спрямо същия месец на 2021 г. вече е почти 50%    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В деня, в който управляващите трябва да обявят окончателно какви антикризисни мерки предлагат заради растящите цени, националната статистика излезе с данните за инфлацията през април. Очаквано тя е продължила да пълзи нагоре и достига 14.4% на годишна база. Отчетената стойност вече е на нивата от 2008 г., когато икономиката прегряваше, а малко след това се срина заради Световната финансова криза. Прогнозите на икономистите сега обаче са цените да продължат да растат във всички развити икономики през следващите месеци заради войната, нарушените вериги на доставки и разхлабената парична политика на големите централни банки. В същото време очакванията за икономиката са тя да забави темпа си на растеж.

Подобно на предходните месеци двигател на поскъпването са енергийните източници, транспорта и храните. Спрямо март потребителските цени растат с 2.1%. Измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ е сравним с данните на останалите страни от ЕС) инфлацията на годишна база през април също расте и достига 12.1%. Повечето икономически прогнози се изготвят именно на база ХИПЦ и са за средногодишно увеличение на потребителските цени през тази година от над 10%. В същото време към април по данни на НСИ средногодишният ХИПЦ расте с 6.8%, т.е. очакванията са цените да продължат нагоре.

Поскъпва всичко, но най-осезаемо храни, природен газ, горива

С най-голяма тежест в потребителската кошница са храните, а те са нагоре с над 21% през април спрямо същия месец на 2021 г. От тях най-много, подобно на март, растат цените на естествените мазнини - с над 40% (като олиото), зеленчуците и тестените изделия (заради зърното).

Цените на енергийните източници също продължават да растат като при природния газ увеличението е със 138%, а при моторните горива - почти 50%. При тях обаче огромните годишни проценти се очаква да се укротят в следващите месеци с изчерпване на базовия ефект. Логично това се отразява и на транспортните услуги като те са нагоре с 28.6% спрямо април 2021 г. Отново горивата стоят в основата на поскъпването и на комуналните услуги с близо 16%. Все още не е ясно какво ще е увеличението на комуналните услуги в средата на годината. Прогнозите доскоро бяха за 20-30% поскъпване на парното, двоен ръст на цената на водата и 5-10% увеличение на цената на тока за битови потребители.

Поскъпването ще продължи поне до юли

Икономическите прогнози засега са ръстът на цените да продължи поне до средата на тази година. Водещ двигател на инфлацията са енергийните ресурси като очакванията са след юни цените им да започнат да се успокояват и през 2023 г. да отчетат дори дефлация на фона на спад на цените на петрола и газа на световните пазари.

Междувременно през април САЩ отчете лек спад на инфлацията до 8.3% след 8.5% през март, а Федералният резерв вдигна основната лихва с 0.5 пункта с цел ръстът на потребителските цени да започне да се охлажда.

ЕЦБ обаче не бърза толкова много, а през април инфлацията в еврозоната продължи да пълзи нагоре и достигна 7.5%. Вече очакванията на пазарите са все пак и Франкфурт да пристъпи към затягане още през юли, а не чак през есента. България е във валутен борд и не може да провежда собствена парична политика и в същото време като малка и отворена икономика лесно "внася" инфлационните процеси отвън.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 1

    Това 14% на месечна база ли е?..

    Нередност?
  • 2
    sbm16162286211009903 avatar :-|
    siyana

    До коментар [#1] от "dobadoba": На годишна

    Нередност?
Нов коментар