🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данъчни закони: Без промени за заведенията и авторските договори

Повечето предложения на финансовия министър Асен Василев, включително "донос-бонус", ограничаване на кешовите плащания и данък върху бакшишите, бяха отхвърлени от депутатите

Председателя на комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев предложи гласувнаето на промените да продължи другата седмица във вторник.
Председателя на комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев предложи гласувнаето на промените да продължи другата седмица във вторник.
Председателя на комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев предложи гласувнаето на промените да продължи другата седмица във вторник.    ©  Велко Ангелов
Председателя на комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев предложи гласувнаето на промените да продължи другата седмица във вторник.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Почти всички спорни предложения на Министерството на финансите за промени в данъчните закони за догодина най-вероятно няма да бъдат приети. Това показва дотук гласуването на второ четене на текстовете в ресорната бюджетна комисия в парламента. Остава те да бъдат одобрени окончателно и в пленарна зала, но засега отпадат спорните идеи авторските договори да могат да се приравняват на трудови от НАП, да се въведе бонус "донос", както и да се облагат бакшишите.

Депутатите решиха да оставят за следващата седмица гласуването на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за ДДС и в този за местните данъци и такси. Но на база направените предложения отсега може да се каже, че преференциалните ставки по ДДС може да останат не само за заведенията, но и за фитнесите, а големите компании с приходи от над 750 млн. евро, които ще плащат по-висок данък печалба в размер на 15%, вероятно ще си издействат облагаемата им база да се свие, което ще намали ефективния данък, който дължат.

Кешовите плащания остават до 10 хил. лв.

Текстът, с който Министерството на финансите предлагаше прагът за касови разплащания да падне наполовина - до 5 хил.лв., отпадна. Така и през 2024 г. той остава 10 хил. лв.

Почти всички парламентарни групи без ПП/ДБ гласуваха да отпадне и спорния текст в ДОПК, познат като "Донос-бонус", според който хора, които са подали на НАП информация за укрити данъци или осигуровки, да могат да получават 10% от установената сума като възнаграждение.

За сметка на това се прие текста работодателите да предоставят пълна информация за всички доходи от трудови правоотношения, които са освободени от облагане (по силата на чл. 24 от ЗДДФЛ). Това са например безплатна храна, работно облекло, ваучерите за храна, командировъчни (ако са над 1000 лв. на година), доходи в натура.

Финансовото министерство твърди, че така ще се направи по-обективна преценка "за действителния доход от трудови правоотношения на физическите лица и ще се намалят отклоненията от данъчно облагане чрез изплащане на част от възнаграждението под формата на "необлагаем доход". Но това означава също така и допълнителна бюрократична тежест за всеки бизнес.

Заведенията пак печелят

Министерството на финансите се опита да въведе няколко мерки за изсветляване на сектора на заведенията в замяна на това преференциалната ДДС ставка от 9% да остане още година, но те не бяха приети. Депутатите отхвърлиха текста, според който заведенията, категоризирани с повече от една звезда, ще са длъжни да изплащат заплатите на служителите си само по банков път. Няма да се облагат и бакшишите на персонала.

От думите на представител на Българска асоциация на заведенията, която е на Ричард Алибегов, стана ясно, че от национално представените асоциации никой не е бил на среща с министъра на финансите и не е одобрявал тези мерки за сектора. На срещата са присъствали отделни ресторантьори, но те не членуват в организациите. В средата на октомври получили покана, но срещата трябвало да е преди местните избори. Това даде допълнителен аргумент на някои депутати да гласуват против мерките.

10% нормативно признати разходи за доходите от криптовалути

При облагане на доходи от продажба или замяна на финансови активи от физически лица, включително виртуални валути (биткойн и др. подобни), се предлага да има 10% нормативно признати разходи, т.е. ефективният данък ще стане 9%. Става въпрос за продажба или замяна на акции, дялове, компенсаторни инструменти, инвестиционни бонове и други финансови активи, включително виртуални валути, както и от търговия с чуждестранна валута.

Събирачите на гъби и билки ще дължат алтернативен данък от 30 лв. за всеки месец, през който се извършва дейността.

Освобождава се от облагане с акциз бира, произведена от физически лица за лично потребление, ако не се извършва с търговска цел. Според вносителя на предложението Даниела Божинова от ПП-ДБ в момента производителите на домашна бира са около 2000 души в България, но се увеличават.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 1

    пълен т****к - ограбват народа, за да могат ресторантьорите да се радват на свръхпечалби

    Нередност?
  • 3
    western_ avatar :-|
    western_
    • + 1

    и откъде-накъде фитнесите ще плащат по-малко ДДС???

    Нередност?
Нов коментар