🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

София ще чисти въздуха с безплатни печки на пелети и радиатори

Общината не е сключила договор с избраните изпълнители за доставка на климатици, които щяха да са много добро решение

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

София е сключила два договора по голямата поръчка за смяна на отоплителни уреди, с които се очаква да се намали замърсяването на въздуха, особено през зимата. Те са за доставка на 5 хил. печки на пелети и над 9 хил. панелни радиатора срещу 19.7 млн. лв. без ДДС, както и за още 1600 радиатора и близо 800 котела на природен газ срещу 2.8 млн. лв.

Те ще са безплатни за домакинствата, които сега се отопляват на въглища. Средствата са осигурени по европейската програма "Околна среда" и по принцип са общо 34.2 млн. лв., защото включват и закупуването на климатици.

Странна оферта за климатиците

Към момента обаче не е сключен договор за позицията за 8.5 хиляди климатика срещу 11.6 млн. лв. без ДДС, макар и общината да е избрала изпълнители да са общо пет фирми: "Технополис България", "Виксо", "Смарт бизнес къмпани", "Темпекс" и "Клима инженеринг 2016". Причината за това е, че след жалба от един от участниците - "Накайм" ЕООД, Комисията за защита на конкуренцията е решила да отмени решението за избор на изпълнител., Мотивът е, че общината е допуснала в надпреварата да продължи (а после е избрала за изпълнител с максимален брой точки) "Технополис България", която обаче е подала неясно ценово предложение.

"Предложенията на участниците трябва да бъдат ясни и недвусмислени, а не да изискват тълкуване. Целта е да бъде правилно приложена методиката за оценяване, като се избегне субективния фактор в оценката на офертите", пише в решението си от 7 юли КЗК. Така Комисията преценява, че "Технополис България" е трябвало да бъде отстранена още тогава от процедурата и решава да отмени решението на общината за избора на изпълнител за позицията за доставка на климатици.

По официални данни на общината с въглища и дърва в София се отопляват над 55 хил. домакинства.

Така изглежда, че общината ще трябва наново да обяви процедурата или най-малкото да преразгледа офертите, а няма много време за това - парите по програмата трябва напълно да се усвоят до декември 2023 г.

Неприятно е и това, че климатиците са най-доброто решение за подмяна на въглищата, защото са удобни, ефективни, а и замърсяват най-малко, и беше най-вероятно кандидатите за тях да са най-много.

Котлите и печките на пелети трябва да бъдат монтирани между 85 и 120 дни, след като изпълнителите предоставят график за изпълнение. Важното е това да е скоро, за да може общината да е подменила значителна част от замърсяващите уреди до зимата. И все пак съществува голяма възможност това да не се случи, макар и с добра организация, тъй като опитът по тази и по другите подобни програми на общината за набиране на кандидати показва, че те са много малко. Причината е в това, че дървата и въглищата са най-евтините горива, поради което, макар и с безплатна нова печка, отоплението с природен газ например излиза по-скъпо.

Изпълнителите

И за двете обособени позиции - за доставка на печки и газови котли, са избрани максимален брой изпълнители, позволени от рамковия договор - по пет за всяка. Така например печки на пелети и радиатори за 19.7 млн. лв. ще доставят шуменската "НЕС - Нови енергийни системи" с управител Марин Маринов, както и софийските "Инженерингови системи-България 2021" (обединение от фирмите "Еста технолоджис", "Актив билд", "Марели системс"), консорциум "Евротоп", състоящ се от "Евробау инженеринг груп", "Топлик", "Букорска", обединение "Авто груп" с "Авто инженеринг холдинг груп" и, "Крипто груп", като и фирмата "Климатроник".

По другата позиция за 2.8 млн. лв. за радиатори и газови котли част от изпълнителите са същите: отново е класиран консорциумът "Евротоп", както и "Климатроник". Другите са "Овергаз директ", собственост на "Ди Ди мениджмънт" и с управител Сашо Дончев, както и консултантската "Карана" и "Еър лукс системи" със собственик и управител Елена Благова.

Делото за мръсен въздух, което София чака



Миналата седмица стана ясно, че ВКС е задължил община Пловдив да изчисти въздуха в рамките на една година. Това се случи след десетгодишна съдебна битка. и беше прието като надежда, че градът най-сетне ще реши дълго отлаганите проблеми, просто защото вече няма избор. Заради това се появи и очакването и че Столичната община също ще бъде задължена да спазва нормите за замърсяване по буксуващото дело.

Решенията са много, стига да има желание: на първо място, трябва да се измерва точно замърсяването, да се подменят отоплителните уреди ефективно, да се реорганизира трафика и др.
24 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Тука управия няма да има ! После трябва и пелетите да са безплатни иначе пак ще се горят пластмаси и парцали ...

    Нередност?
  • 2
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 4

    Управата на София е тотално импотентна. Никакъв живец.

    Нередност?
  • 3
    eu19821439 avatar :-|
    EU Fighter
    • + 1

    Товас на снимка Пакистан ли е ?

    Нередност?
  • 4
    zhb31648475 avatar :-|
    zhb31648475
    • + 3

    С половинчати мерки още 100 години българите нема да дишат чист въздух. Абе забранявай скапаното отопление с твърдо гориво в градовете и давай помощи за алтернативно. Или на първо време сложи изискване за задължителен филтър в комина, който гражданите да си плащат сами. Поетапно спирай от движение старите дизелови автомобили и такива без катализатори. Мий шибаните улици лятото и затревявай. Проследи промишленото замърсяване и разните "био" ТЕЦ-ове и намери начин да ги накараш да не замърсяват. Сложно ли е?

    Нередност?
  • 5
    kwe01700051 avatar :-|
    kwe01700051
    • + 1

    Дали се горят пелети-или сухи/подчертавам-сухи дърва,няма разлика в замърсяването на въздуха

    Нередност?
  • 6
    magiiv avatar :-|
    Маги В

    Бистра Мощева е осъдена за измами, но това не я спира да продължава да се опитва да манипулира хората.

    Нередност?
  • 7
    oqf301102804 avatar :-|
    Димитър Кръстев

    Новата фирма фантом е Престиж. Бистра се обажда на стави клиенти с предложения за крипто.

    Нередност?
  • 8
    ybb191108853 avatar :-|
    Боян Бонев

    Мога да потвърдя вашето мнение за Бистра Мощева. По-добре не се занимавайте с нея, ще ви забърка само в неприятности.

    Нередност?
  • 9
    tzm571102999 avatar :-|
    Диана Красимирова

    Нека всеки, който полуучи такова обаждане от г-жа Мощева, да сигнализира на 112 или в Икономическа полиция.

    Нередност?
Нов коментар