🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните металообработващи компании: Незасегнати от пандемията, но под заплахата от токов удар

Най-динамичните дружества в сектора увеличават оборотите си със средно 63% през 2020 г.

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Най-динамичните компании в сектора увеличават оборотите си със средно 63% през 2020 г.
  • Покрай усиленото пътно строителство производителите на мантинели и знаци устойчиво присъстват в класацията.
  • Рисковете тази година са свързани с високите енергийни цени, които отлагат проекти на клиентите.

Металообработващите предприятия са преминали успешно през белязаната от пандемията 2020 г. Това се чете в резултатите на най-динамичните компании в сектора. Оборотите им през 2020 г. нарастват средно с 63%, което е сравнимо с резултата от предходната година, а трите най-бързо растящи дружества отбелязват трицифрено увеличение. Всичките в топ 20 са на печалба, като резултатът им се повишава близо пет пъти.

Нещо повече - в последната класация влизат няколко от компаниите от 2019 г., което показва, че те са продължили устойчиво да повишават приходите си. Като цяло през последните години силно нагоре се движат производителите на пътни мантинели и знаци, което е резултат от ускорените държавни поръчки за пътища и магистрали.

Но докато коронавирусът не успя да спре възхода на металообработващите фирми, през тази година те са изправени пред по-значим проблем - скокът в цената на електроенергията прави компаниите предпазливи и някои клиенти вече отлагат поръчки.

Трицифрен ръст

С малка разлика в динамиката водещите три компании в сектора са с трицифрен ръст на приходите през 2020 г. Най-бързо растящ е производителят на дограми и конструкции от алуминий и стомана "Профил - И", който освен това проектира и монтира соларни инсталации. Компанията е регистрирана в село Костиево (община Марица) и е собственост на Иван и Валентина Батаклиеви, но търговско-промишленият й комплекс се намира в Пловдив и е разположен на 15 хил. кв.м площ. От отчета става ясно, че през 2020 г. дружеството е увеличило материалните си запаси и е намалило обема на незавършеното производство заради очакванията си да получи нови поръчки и да увеличи продажбите в чужбина. В доклада се посочва още, че прогнозите за развитие на ВЕИ сектора дават основание за възобновяване на търсенето.

За втора поредна година на второ място в класацията се нарежда регистрираната в Перник "КМВ - системи за пътна сигурност", която произвежда мантинели. Компанията работи по редица договори за доставка и монтаж на ограничителни системи за пътища по автомагистралите "Хемус", "Тракия" и "Европа" и обходния път на Габрово и на практика е изпълнител на обществените поръчки за ремонт в три от шестте региона за планиране в страната. Сред клиентите й са също частни компании като бензиностанции, собственици на рекламни съоръжения и т.н. Мажоритарен собственик на "КМВ - системи за пътна сигурност" е компанията "Ресурс фонд", а 34% държи "Колхида", която предната година също влизаше в топ 20, но за 2020 г. остава извън класацията.

Токов удар

С работа за частния бизнес, а не с обществени поръчки, на трето място застава разградската "Монтажстрой 91", която също отчита трицифрен ръст на приходите. Компанията е създадена сравнително наскоро - през 2015 г., и се занимава с производство на метални конструкции и стоманени резервоари и съдове, както и с монтаж на индустриално оборудване и тръбопроводи. За този период тя успява да набере скорост, което е и причина за силния й ръст през 2020 г. "Започнахме от нулата, нямахме помощ зад гърба си, но лека-полека започнахме да се развиваме. Преди две години взехме база под наем, разширихме производството и затова оборотите тръгнаха нагоре", каза собственикът и управител на дружеството Борис Душев. Компанията традиционно работи с големите промишлени предприятия в региона като стъкларските заводи на Sisecam в Търговище, разградските "Амилум" и "Биовет", "Каолин" и др. "През 2020 г. имаше по-големи проекти на територията на Разград, а отделно имахме и други обекти", уточни Душев. Тази година обаче ситуацията не е толкова оптимистична. "Заради поскъпването на тока последните месеци се спряха много проекти. Обстановката е доста динамична и компаниите не искат да инвестират", каза той. По думите му през 2021 г. "Монтажстрой 91" отново ще има печалба, но приходите се очаква леко да намалеят.

Увеличената цена на електроенергията тази година ще окаже влияние и върху русенския производител на битови и индустриални котли "Ер енд Ти", който през 2020 г. почти удвоява оборота си и отчита най-успешната година от създаването му. Компанията работи на ишлеме за австрийски клиент, който през 2020 г. е имал голям ръст. "Тази година обаче пазарът се забави, защото цените скочиха и всичко замря", каза собственикът и управител на дружеството Рудолф Подлипски. По думите му "Ер енд Ти" отново ще трябва да повиши цените си, тъй като увеличените разходи изяждат маржа.

Строителна стълба

Засиленото сградно и инфраструктурно строителство през 2020 г. стои зад растящите приходи и на още няколко компании в сектора. Класираната на пето място "Арте фасада дизайн" произвежда алуминиева дограма и окачени фасади в базата си в София, а основни клиенти са й свързаните с нея "Артекс инженеринг" и "АТГ инвест".

С над 50% увеличава оборота си и софийската "Апело България", която е специализирана в прахово боядисване на алуминиеви архитектурни профили. От компанията коментираха, че ръстът им е резултат на политиката, която водят последните години, да популяризират предимствата на качествено прахово боядисване сред клиентите. "Ние сме единствената компания в България, която притежава международен сертификат Qualicoat за архитектурно приложение и няма собствена екструзия", каза единият от управителите, Борислав Павлов. "На практика това, че успяхме да наложим бранда "Апело" като синоним на качество, е основната причина за увеличението", добави той. Основните клиенти на "Апело" са компании, които произвеждат дограми и фасади, т.е. работят като подизпълнители на строителните фирми. По думите на Павлов през 2021 г. компанията пак ще отчете ръст близо 30% спрямо 2020 г. Поскъпването на електроенергията неизбежно се отразява на предприятието, което е принудено периодично да актуализира цените си. "При поредното оскъпяване имаше кратък отлив на клиенти, но всъщност успяхме да компенсираме. Клиенти, които могат да планират, нямат чак такъв проблем", посочи той.

Нови клиенти от строителния сектор са донесли ръста и на казанлъшката "А груп инвест", която произвежда заготовки от арматурно желязо. Макар че прогнозите като цяло са трудни, от компанията посочват, че към момента като цяло има работа и движение на пазара. "Очакваме пак да имаме увеличение на оборота тази година, щом си позволяваме да поръчваме нови машини", каза собственикът и управител Алдо Касабов.

Отново за строителството работят и още няколко компании в топ 20. Сред тях са сливенската компания за крепежни елементи и арматура "Н сие Х-Къчеви" и варненският производител на покривни системи "Мухтаров", който присъстваше в класацията на най-динамичните металообработващи фирми и преди година. Дограми и фасади правят варненската "Комфорт партнерс" и шуменската "България пласт трейд".

Покрай пътното строителство пък повишава резултатите си варненският производител на пътни знаци и табели "А.Д. холд", който влиза в класацията за втора поредна година. Нов участник в същия сегмент е смолянската "Микони".

Чуждо присъствие

В класацията тази година попада и едно предприятие с чуждестранна собственост - "Фон аркс", което доскоро се занимаваше с търговска дейност. Самото дружество е регистрирано още през 2013 г., но през 2019 г. шведският собственик Von Arx прехвърля производството от Швейцария в Пловдив. Именно тогава компанията за първи път отчита рязък скок на приходите, който продължава и през 2020 г. и й осигурява място в топ 20. Шведската Von Arx държи марката и технологията за производство на широка гама машини и приспособления за повърхностна обработка на подове и настилки, които са предназначени предимно за строителната индустрия.

Смесена българско-турска собственост пък има базираната в Исперих "Айваз Н", която като оборот е сред най-големите в класацията. Регистрирана е през 2010 г. с предмет на дейност производство и търговия с метални изделия и е представител на турския холдинг Ayvaz. Основните продукти на предприятието са гъвкави неръждаеми метални тръби.

Фабриката за метален амбалаж (консервни кутии и капачки) на ФМА в Лясковец също е сред най-бързо растящите в сектора. По данни от Търговския регистър собственик с близо 99% е "Елена груп", а краен физически собственик е Иван Иванов. Миналото лято обаче друг производител на метален амбалаж с турска собственост - "Сартен България", получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията да придобие активите на предприятието, а справка в Имотния регистър показва, че земята и сградите вече са прехвърлени.