🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисовата градина и частните терени в нея: има ли решение

Общината настоява за приемане на ПУП, който да позволи отчуждаването им до 5 години. Граждански организации и опозиция не вярват на обещания

Къпалня "Мария Луиза" е затворена за гражданите вече над 15 години.
Къпалня "Мария Луиза" е затворена за гражданите вече над 15 години.
Къпалня "Мария Луиза" е затворена за гражданите вече над 15 години.    ©  Георги Кожухаров
Къпалня "Мария Луиза" е затворена за гражданите вече над 15 години.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С фалстарт. Така започна заключителната дискусия за подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, при която много от гражданите, които се включиха, попаднаха в грешна онлайн стая и загубиха около половин час, докато разберат, че общината е сменила линка. Други така и не разбраха.

Дори и това да се приеме като рисковете на онлайн обсъжданията, самата дискусия така и не даде отговор на най-важния въпрос: какво ще е бъдещето на частните парчета в парка (като къпалня "Мария Луиза", летния театър), което беше основното притеснение на районни кметства, граждани и активисти.

Ако приеме новия ПУП на Борисовата градина, общината ще има пет години да отчужди имотите. Ако не ги отчужди, обрича парка на интересите на частните собственици. Дори и да го направи обаче, крайното решение, което е на Столичния общински съвет, може да бъде обжалвано от частниците (в случая с къпалнята и летния театър това е Румен Гайтански-Вълка).

Този проблем е валиден за парковете в цяла София. А управляващите трябва да намерят неговото решение възможно най-бързо, защото неговите изражения започват да се виждат на всеки ъгъл.

А ако не приеме ПУП, общината ще разполага само един вариант - няма как да отчуждава и може само да изкупува имотите на цена, каквато поискат собствениците. По този начин кметството реално е хванато в примка, която се затяга с всяка изминала секунда. А от решението, което трябва да вземе и което със сигурност ще трябва да бъде в посока придобиване на частните парчета, зависи съдбата на всички нереализирани паркове - над 30 дка. (Четете в понеделник на сайта на "Капитал" на какви варианти се е спряла общината за връщането на парковете.)

Цъкаща бомба

Граждански инициативи настояват да се измисли механизъм, който да гарантира, че тези имоти ще бъдат отчуждени. "Базисният проблем на ПУП-а е с т.нар частна собственост. Няма план за отчуждаване към ПУП! Ние нямаме базисни решения собствеността в Борисовата градина да е публична, защото това е единственият начин да бъде запазена като цялост", коментира по време на общественото обсъждане Гергана Пирозова, която е създател и администратор на фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина".

Предложения за решението на проблема с частните парчета подадоха районните кметства, "Зелени закони", от групата на "Демократична България", както и от фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина"

От друга страна, докато не бъде приет ПУП-ът, общината няма как да отчуждава. "След като се приеме ПУП, ще започнат да текат сроковете от пет години за отчуждения. Апелирам да имаме разум да приемем плана, защото след това ще имаме всички лостове да придобием тези имоти. Това именно е основната цел на този план", коментира за "Капитал" главният архитект на София Здравко Здравков.

Без това общината има само един вариант - да изкупува имоти, но само на цени, каквито поискат собствениците (ако въобще поискат), а те могат да бъдат завишени в пъти. И е съвсем законно да заградят с огради имотите си (къпалнята дори се охранява от кучета). "Според сега действащото законодателство в хипотезите от чл. 151 от ЗУТ те могат да направят лека ограда - искахме да променим това, но поредица от парламенти не го приеха", казва арх. Здравков.

Тук София се сблъсква с най-тежкото наследство от епохата "ГЕРБ и Фандъкова" - недоверието на гражданите. Общината настоява да приеме плана, с аргумент че само така може да си върне терените, но мнозина не вярват, че в следващите пет години наистина ще си удържи на думата. Има много причини за това недоверие, но ето една важна - докато действаше мораториумът върху всички имоти, отредени за публични нужди, общината не измисли как да си ги върне.

Да има или да няма ПУП

Според арх. Здравков приемането на ПУП може да се окаже по-дълго от очакваното, защото най-вероятно решението на общинския съвет ще бъде обжалвано от частните собственици (блиц интервю с него четете в карето най-долу).

Голяма част от възраженията на гражданите пък бяха въобще за самия план. "Да се спре процедурата за този ПУП и да се изготви нов проект. Смисълът на заданието за изготвянето му беше да съхрани парка като място за отдих и рекреация, а това не е направено", заяви и Марта Георгиева, която е общински съветник от "Демократична България".

В отговор авторът на проекта - арх. Атанас Ковачев, заяви, че това само ще влоши според него проблема. "Мария Луиза" се нуждае от сериозна реконструкция, както е зададено и в плана. Има предложения ПУП да се върне отново за разглеждане, а това означава да отделим във времето нашето и вашето желание да възстановим къпалнята и тя да работи", коментира той по време на общественото обсъждане.

Големи или малки парчета

Друго предложение на граждани и активисти предложиха имотите с частната собственост да не бъдат обединявани в общи, големи имоти, в които да участва общината, а да бъдат разделени на отделни, малки имоти, с отреждане за "социална инфраструктура". Според тях това би дало допълнителна сигурност, че общината ще ги отчужди.

"Създаване на по-малки УПИ-та за социална инфраструктура също е възможен сценарий, нашите експерти прецениха отреждането "за парк", което да ни гарантира участието на общината. Но това пак е основание за придобиване по Закона за устройство на територията", коментира арх. Здравков, като поясни, че ще се реши кой е по-удачният вариант по време на експертните обсъждания. Гергана Пирозова пък напомни, че те не са публични и гражданите няма как да разберат какво се говори на тях. "Нямаме представа какво вие си обсъждате в експертните съвети по нашите становища", заяви тя.

Според районния кмет на "Средец" сега е възможно сделките, благодарение на които имотите в парка са се озовали в частни ръце, да бъдат проверени, за да се прецени дали са законни и действителни. "Ако това се окаже невъзможно, другият вариант е проектът за ПУП да предвиди конкретни отчуждителни мероприятия, под които СО да се подпише, бюджетира и изпълни. Тогава вече ще сме стъпили на здрава основа и няма да се губим в безкрайни подозрения дали едно или друго решение не се предлагат в услуга на конкретен човек с прякор или друг частен интерес", написа той във фейсбук профила си.

арх. Здравко Здравков: ПУП-ът ще се обжалва от частните собственици



Вие настоявате за приемането на ПУП. Знаете, че ще започнат да текат тези пет години за отчуждения, в случай че това стана. Не е ли добре отсега общината да е задействала механизъм, който да ѝ дава сигурност, че ще направи това нещо?

ПУП е доста дълъг процес. След днешното обществено обсъждане предстои разглеждане в експертни съвети в трите района, после на общински експертен съвет Не е ясно кога ще стигне в Столичния общински съвет, надявам се да е в рамките на тази година. Но крайният административен акт - решението на СОС най-вероятно ще бъде обжалвано. Обикновено собствениците на частни имоти не се легитимират в този обществен процес.

Тоест считате, че собствениците ще се обжалват ПУП-а на Борисовата, ако общинският съвет го приеме?

Да, това е факт във всичките ни обществени планове. Давам ви пример с плановете за "Дружба", втора част. Този план се прие след 4 преработки. Най-накрая стана достатъчно зелен и удовлетвори обществените нагласи максимално, прие се 2018 г. Моите юристи до ден днешен водят дела с тези собственици, чиито имоти сме отредили за озеленяване, детски градини, улици. Този план, създавайки тези ограничения, създава съответните права на тези собственици да започнат да подават искове към Столична община.

Не може ли общината да преговаря със собствениците?

Не, това са техни законови права. Единственият механизъм, който в момента имаме, е формата на изкупуване при договаряне на съответна цена по решение на Столичен общински съвет. Но нито един от тези собственици в Борисовата градина не е заявил волята си да предложи тези имоти. Ако предлагат, пък искат огромни суми. Например за един имот в "Манастирски ливади-запад" за училище ни предложиха да бъде изкупен за сума все едно ние ще правим там небостъргач.

Същото стана и в "Манастирски ливади-изток, за имот за детска градина и училище. Създадоха се обществени напрежения, хората казаха, че искат общинска детска градина. После цената, която предложи този собственик, беше непосилна. Надхвърляше милиони евро. Ако е процедура по изкупуване, ние трябва да се съобразяваме с цената, която предложат. Ако е по отчуждаване, там цената се определя по закона за общинска собственост, като се правят съответните аналози.
Все още няма коментари
Нов коментар