🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ПУП-ът на "Борисова", от който почти нищо не остана

В преработения план отпадат много проектантски идеи, за да се избегнат конфликти

Предвижда се ресторантът в острова на езерото "Ариана" да бъде премахнат
Предвижда се ресторантът в острова на езерото "Ариана" да бъде премахнат
Предвижда се ресторантът в острова на езерото "Ариана" да бъде премахнат    ©  Надежда Чипева
Предвижда се ресторантът в острова на езерото "Ариана" да бъде премахнат    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Климатично училище, Зелен музей на София, амфитеатър на мястото на стадион "Юнак", преместване на конната база, спортна зала при гара "Пионер". Това са само част от изтритите предложения на "Ковачев архитекти" в преработения нов подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. Те реално предизвикаха доста негативни реакции при представянето на първоначалния план през пролетта на 2019 г. Ако съдим по мненията, изказани по време на общественото обсъждане на преработения план на 13 януари, за гражданите наистина е по-добре да ги няма.

Така компромисно арх. Ковачев обяви, че след обсъждане с общински експертен съвет от по-големите идеи остават атракционът "Кривите огледала", премахването на ресторанта в острова на езеро "Ариана" и възстановяването на някогашната бирария, както и два пешеходни надлеза (т.нар. екодукти). Възражда се и идеята за нов стадион на мястото на "Българска армия", който ще отговори на изискванията благодарение на нов паркинг под "Капитолия" (повече за това четете тук.)

Ето и какво предвижда преработеният ПУП:

Детска площадка вместо Климатично училище

Теренът между къпалня "Мария Луиза" и "Маймунарника", на който в първоначалния проект на арх. Ковачев беше предвидено Климатично училище, сега вече е общински и в преработения план се предвижда върху него да бъдат разположени детска площадка и тоалетна.

Близостта на имота до къпалнята, която все още се охранява от кучета кане корсо, убили преди година друго куче, разхождащо се наблизо, поставя под въпрос доколко е удачно да има точно детска площадка там. Новият ПУП обаче едва ли ще реши проблема с частната собственост (защо - четете тук).

Стадион "Юнак" ще се възстановява

Първоначалната идея на екипа на проф. Ковачев беше стадионът да се озелени и да се направи амфитеатър с функции за отдих, но стадион "Юнак" ще се запази. Причината: Министерството на спорта (което стопанисва паркинга в съседство по решение на общината) е пожелало да го възстановява, каза архитектът. Предвижда се и възстановяване на обслужващата стадиона сграда.

Рискът обаче е бъдещето му да остане неясно. "Считаме, че трябва да бъде уточнено каква функция ще изпълнява този обект през по голямата част от годината, а неговото изграждане да бъде обвързано цялостна стратегия за развитие на спортните обекти", казва се в препоръките на експертния съвет към район "Средец", които "Капитал" получи.

Премахване на ресторант "Тенекиите" + детска площадка под въпрос

Ресторант "Тенекиите" ще бъде премахнат, както и "Веселото село", обявиха проектантите. На мястото на "Тенекиите" се предвижда детска площадка, но тъй като имотът е частен, кметът на район "Лозенец" изрази притеснението си, че общината може да не я построи, ако не отчужди терена. Затова и ще бъдат обсъдени вариантите, коментира главният архитект Здравко Здравков.

Възможност за трамвайно трасе и нова спирка при Летния театър

Новият подробен устройствен план (ПУП) предвижда ново трамвайно трасе, което да свързва Зоопарка със Семинарията. Това би могло да стане чрез изграждане и рехабилитация на съществуващо трасе западно от Семинарията с етапност и преминаване на кръстовището между бул. "Пейо Яворов" и "Стоян Михайловски" и свързването му с "Дървеница" през булевард "Г. М. Димитров" или бул. "Габровски". Предвижда се и спирка на градския транспорт пред Летния театър.

Детски център в далечината

Доста любопитно бъдеще се готви за изоставените сгради в парка, които се намират малко по-надолу от гара "Пионер", по "Симеоновско шосе" (виж снимката). Арх. Ковачев обяви, че се предвижда там да има Център за деца в неравностойно положение, тъй като в момента няма сградите не изпълняват никаква функция. "Решихме да е за децата", коментира той, като поясни, че в бъдеще може да се мисли какво точно да бъде.

Гл. архитект Здравко Здравков пък обясни, че е изследвана възможността там да има детска градина по инициатива на районния кмет на "Изгрев" Делян Георгиев, но мястото не отговаря на изискванията по норматив.

Гара "Пионер" и скейт площадка

От първоначалния план е отпаднала идеята за спортна зала при гара "Пионер" и сега на нейно място е планирано изграждането на скейт парк, като се намаляват и обслужващите сгради.

До гарата ще бъде обособени зона за екстремно колоездене, два тенис корта - едно игрище за футбол и едно за баскетбол, както и две игрища за волейбол. Под тях ще бъде изграден подземен паркинг за 210 автомобила.

Промени на острова

Промени има и около езерото "Ариана"- предвижда се премахване на постройката, намираща се в самото езеро, известна като ресторанта, в който навремето Бойко Борисов заведе Силвио Берлускони. Тя се води частна собственост, макар и земята под нея да е общинска. Планът предвижда да се направи реконструкция и да се възстанови в автентичния си вид като "Старата бирария" - сграда в австрийско-немски стил.

Атракции

Остава идеята от първоначалния план за атракцион "Кривите огледала", като се предвижда да се възстанови бившия воден канал с лодки за деца. "Ще има ретро привкус, но пак е въпрос на проектантско решение, сега предвиждаме запазване на функцията", обясниха от екипа на арх. Ковачев.

Екодукти

Предвиждат се два пешеходни надлеза (каквито София досега не е виждала). Това са т.нар. екодукти, които ще позволяват пресичане на две места - на "Симеоновско шосе", близо до гара "Пионер", и на бул. "Драган Цанков", близо до Летния театър. По този повод проектантите коментираха след въпрос на общинския съветник от "Демократична България" Марта Георгиева, че за целта "ще паднат няколко дървета", като обясниха че и сега има изсъхнали и опасни дървета из цялата Борисова градина, които трябва да се премахнат. А арх. Ковачев поясни, че екодуктите са "иновативно решение", което позволява пешеходно и велосипеднo преминаване по "богато озеленена рампа".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gosko22 avatar :-|
    gosko22
    • + 1

    Махане на зимната пързалка на стадион Юнак е глупост.
    Децата няма къде да спортуват и да карат кънки в центъра на София. Само в покрайнините има пързалки.
    Амфитеатър - инспирация от Скопие? Зимата там на театър ли ще ходим? Лесното Кинов в Борисовата що не го направите нещо да не гние? Може и амфитеатър.

    Нередност?
Нов коментар