"Чистота Искър" крие дали прехвърля дейности към фирми на Румен Гайтански-Вълка

Възможно е практиката чрез договори за наем на техника да продължава. За 2021 г. дружеството е на загуба от 718 хил. лв

"Чистота Искър" (вече "Софекострой") отговаря за събирането на боклука в "Красна поляна"
"Чистота Искър" (вече "Софекострой") отговаря за събирането на боклука в "Красна поляна"
"Чистота Искър" (вече "Софекострой") отговаря за събирането на боклука в "Красна поляна"    ©  Надежда Чипева
"Чистота Искър" (вече "Софекострой") отговаря за събирането на боклука в "Красна поляна"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Общинското дружество "Чистота Искър" (вече "Софекострой") отказа да предостави информация по ЗДОИ за това дали има договори с други фирми, както и на какво се дължат разходите за външни услуги
  • Мотивът е, че договорите са "търговска тайна", за което "Капитал" заведе дело
  • Финансовият отчет на дружеството за 2021 г. показва, че то е на загуба от 718 хил. лв. през 2021 г. и разходите за "външни услуги" продължават да са второто най-голямо разходно перо

През лятото на 2019 г. стана ясно, че общинското дружество "Чистота Искър" е превъзлагало почистването на три столични квартала на фирма, свързана с бизнесмена Румен Гайтански-Вълка - "Грийн Партнърс". Така чрез договори за наем на техника се е заобикалял Законът за обществените поръчки, за да може общината да плаща на друга фирма, вместо на собственото си дружество. Кметът на София Йорданка Фандъкова тогава заяви, че е изпратила случая на прокуратурата. Но има съмнения, че тази практика продължава. От "Чистота Искър" (вече преименувано на "Софекострой") обаче не искат да кажат дали това е така, или не.

На въпроси на "Капитал" по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) за това дали дружеството е сключвало договори за наем на техника от 2018 г. досега, кои са те, какви са договорите, каква част от техниката е наета и каква е собственост на "Софекострой", какво включват разходите за външни услуги и др., от общинското дружество отказват да отговорят по различни причини.

В необичайно и объркващо смесване на процедурите по ЗДОИ от "Софекострой" едновременно поискаха разяснения по част от въпросите, а по други отказаха достъп до договорите с мотив "търговска тайна" (виж прикачения файл).

Прикачен файл

"Капитал" изпрати разяснения по въпросите, но така и не получи отговор и заведе дело, със съдействието на Програма "Достъп до информация" (ПДдоИ).

Откакто строим, губим

В момента "Софекострой" отговаря за сметосъбиране и уличната поддръжка само в район "Красна поляна". За пет години (от 2015 г. до януари 2021 г.) за това общината му е изплатила 50 млн. лв. Районът не беше включен в големия търг за почистване на София (отново отчасти спечелен от фирми, свързани с Румен Гайтански и Домусчиеви), защото през 2015 г. общината е решила да го наеме след дълги обжалвания и забавяния на обществената поръчка, заради които не успя да подпише договор с частен изпълнител. През 2016 г. този анекс е удължен до 2023 г., което значи, че до тогава "Софекострой" ("Чистота Искър") ще чисти района.

Миналата година общинските съветници натовариха "Софекострой" и с още задължения - позволиха му да строи и ремонтира общинската инфраструктура. За начало предимно детски градини и площадки, но с намерение и за други ключови обекти. Зад тази промяна веднага прозря идеята, че се цели превръщането му в аналог на "Автомагистрали" чрез възлагане на поръчки без търгове.

От лятото на 2020 г. към днешна дата София е възложила на "Софекострой" инхаус поръчки за 14 млн. лв. Договори за 841 хил. лв са били сключени само през тази година, показва справка в Агенцията по обществените поръчки. Най-голямата сума през 2022 г. (540 хил. лв.) дружеството е получило за почистването на външните зони на завода за боклук в с. Яна.

Други дейности, за които има договор с общината, са за депониране на битови отпадъци и рекултивация на депо Долни Богров - 2.9 млн. лв. Други 2.6 млн. лв са приходи от "сметоизвозване и зимно поддържане в райони "Красно село", "Красна поляна" и "Люлин". Това е любопитно, защото официално "Чистота Искър" има договор за събирането на боклука само за "Красна поляна", ами фирмата - собственост на Вълка - "Зауба", спечели през 2020 г. почистването на "Красно село" и "Люлин".

За зимно почистване на общински пътища "Софекострой" е получило 445 хил. лв.; за строителни дейности по депото в "Суходол" - 701 хил. лв.; за поддържане на депа Суходол и Долни Богоров - 1.8 млн. лв, а за почистване на паркове и градини - 4.1 млн. лв.; за зимно почистване и поддържане на район "Кремиковци" - 434 хил. лв.; почистване речни корита - 154 хил. лв.; поддръжка на фонтани и каскади - 207 хил. лв. и други.

Въпреки новите дейности, за които почна да отговаря, както и инхаус договорите, "Софекострой" е на загуба от 718 хил. лв за 2021 г., макар и да излезе на печалба от 159 хил. лв през 2020 г.

Външните услуги остават втория най-голям разход

Ако сравняваме двете години, приходите на дружеството през 2021 г. са надолу с 5.7 млн. лв. (или 27.24%), а разходите са намалели с 4.8 млн. лв. (или 23.2%). В доклада на общинските съветници се отбелязва, че най-голямо е намалението на разходите за вътрешен транспорт и наета техника - с 4.5 млн. лв. Най-голямото разходно перо е това за персонал - 6.2 млн. лв, както и за,,външни услуги" - 6. 1 млн. лв. или 38.6% от общите разходи.

Прави впечатление и че дружеството има сключен договор за дългосрочен заем, за сумата от 4.5 млн. лв, като крайният срок за погасяване е ноември 2027 г., със 120 месечни погасителни вноски по 37 500 лв. Приходите на "Софекострой" за 2021 г. са в размер на 15.2 млн.лв., като от тях повече от 90% или 13.8 млн. лв, идват от Столична община, по сключените договори.

В борда на дружеството са Цветомир Жеков (бивш кмет от ГЕРБ на район "Изгрев, който влезе в борда с решение на СОС от 2019 г. ), Даниел Йорданов и Даниел Господинов. Господинов е нов член - назначен е на 27 януари тази година на мястото на Стойчо Томов. Томов пък влезе в ръководството на "Пазари Запад" след решение на общинския съвет от този април.