Благоевград одобри заем за 17 млн. лв. за спорен аквапарк по предложение на ДПС

Критиките на съветници от ГЕРБ, АБВ и на граждани са, че решението е взето без обществено обсъждане, на извънредна сесия и има риск да зароби общината

Предпроектните проучвания за бъдещия аквапарк са изготвени от арх. Димитър Паскалев, Николай Найденов – картограф, Калоян Карамитов – урбанист, Емил Христов – урбанист, и Даяна Николова – архитект
Предпроектните проучвания за бъдещия аквапарк са изготвени от арх. Димитър Паскалев, Николай Найденов – картограф, Калоян Карамитов – урбанист, Емил Христов – урбанист, и Даяна Николова – архитект
Предпроектните проучвания за бъдещия аквапарк са изготвени от арх. Димитър Паскалев, Николай Найденов – картограф, Калоян Карамитов – урбанист, Емил Христов – урбанист, и Даяна Николова – архитект    ©  Община Благоевград
Предпроектните проучвания за бъдещия аквапарк са изготвени от арх. Димитър Паскалев, Николай Найденов – картограф, Калоян Карамитов – урбанист, Емил Христов – урбанист, и Даяна Николова – архитект    ©  Община Благоевград
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да има или да няма аквапарк в Благоевград? Дебатът по тази стара за града идея, допълнена по-късно със СПА център, подземен паркинг и реконструкция на парк "Бачиново", бе възродена в началото на годината от кмета Илко Стоянов ("Има такъв народ"). Тогава обаче предложението общината да вземе заем от 17 млн. лв., без да има ясна проектна и финансова обосновка, предизвика недоволство на граждани, като се стигна до голямо разделение и дори предложение за референдум.

Сега вече няма място за дискусии. По предложение на общински съветници от ДПС на извънредно заседание на 16 септември като извънредна точка мнозинството в общинския съвет разреши изтеглянето на заема. А след като областният управител го върна отново за гласуване, общинският съвет не го включи в дневния ред на 7 октомври (допълнено, 7 октомври).

Първоначалният ѝ инициатор - кметът Стоянов, също присъстваше, но каза, че не е бил запознат, че ще се гледа подобно предложение, и обясни, че е установил впоследствие, че то е същото като предишното, внесено от него.

Проектът е спорен, защото общината е избрала да финансира начинанието чрез заем, без да има конкретна визия и ясна финансова обосновка. Представените в началото на година сметки как ще се издържа бъдещият комплекс пък бяха, меко казано, странни. След публикация на "Капитал" и изказаните противоречиви мнения окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира по случая в началото на годината.

По време на обсъждането на точката на извънредната сесия през септември общински съветници от ГЕРБ пък заявиха, че има възможност общината да кандидатства за изцяло европейско финансиране и затова е неразумно да се тегли заем, който ще се изплаща 20 години. Друг голям въпрос е дали строителството на аквапарк е най-важното нещо за града, и то в условията на криза?

Извънредната нужда от аквапарк

Въпросната извънредна сесия на общинския съвет започва с откровени намеци, че "всичко е направено, за да мине" и има предварителна уговорка между съветници (променили мнението си за аквапарка в сравнение с началото на годината) и кмета за тайното прокарване на предложението.

"Искам да поздравя кмета Илко Стоянов. С извънредно умела маневра днес успя да прокара извънредно голям заем от 17.7 млн. лв. с помощта на 24 общински съветници. Извънредна точка, в извънредна сесия, вкарана в извънредния час 8:30 сутринта", написа във фейбсук адвокат Методи Байкушев, който изсветли темата за заема през януари 2021 г., а на тези избори беше кандидат за депутат от "Продължаваме промяната".

Той е бил подал и заявка да бъде изслушан по точката за аквапарка като част от дневния ред, но мнозинството не му дава тази възможност (иначе в противоречие с тезата, която ще изкаже после за това как за аквапарка водещо било мнението на гражданите). Друг гражданин - Георги Бузов, също се обади от залата за това, че иска да изкаже мнение, но му беше отказано, защото не е подал заявка. "Е кога да подам тази заявка, това стана ясно днес", възмути се той.

"Не разбирам какво е извънредното на точките, имаме след две седмици заседание. А вие искате да вземем най-голямото решение от 10 години за Благоевград на извънредна сесия, като извънредна точка. Заблуждават от ДПС, че това е волята на народа, нека народът има време да се запознае и на следващата сесия да се покаже хорската любов", заяви общинският съветник от ГЕРБ Красимир Роячки. Той предложи и отпадане на въпросната точка, но това не беше прието.

"Колеги, срам за Благоевград, може ли такъв заем да мине без дискусия? Завоалирате, че няма изказвания на граждани, защото Методи бил кандидат-депутат, но тук има и хора, които не са кандидат-депутати. Повече от ясно е, че хората не искат този заем", коментира и Калоян Ханджийски от групата на ДБ. Групата на БСП също не подкрепи предложението.

По средата на дискусията се включи и общинският съветник от АБВ Павлин Янкулски който заяви към кмета Илко Стоянов: "Познавах баща ви, който беше изключително почтен човек и добър лекар, не мога да разбера защо правите всичко това. Цялата история е влизане през задния вход." И разкритикува сметките на общината.

Спорът за заема и липсващата финансова обосновка

Вносителите от ДПС (Исмет Узунов и Мехмед Вакльов) обясниха, че първоначално предложението на кмета не е било прието, но после, в поредица от срещи, граждани "изразиха убедеността си, че този заем е вярното управленско решение, което ще допринесе до подобряване и дострояването на важни за града проекти".

Максималната стойност на проекта, включващ възстановяването на парка по поречието на река Бистрица, площадки за спорт, зона за отдих, основен ремонт и реконструкция на аквапарк "Благоевград", както и паркинги, би могла да достигне до 17.78 млн. лв. Планирано е средствата да бъдат отпуснати от Фонда за устойчиви градове при срок за изплащане 20 години. Като гаранция се залагат приходите на общината, а лихвеният процент е в размер на 0.65% годишно, като погасяването става всеки месец, казва се в старата покана за обществено обсъждане на общината. Срокът на усвояване е до 2023 г. Сметките на общината, представени в началото на годината, обаче изглеждаха преувеличени - за по 230 хиляди туристи годишно, като общите приходи излизаха по-малко от очакваната от общината печалба.

"Най-малкото няма да се реализира приходът, за който говорите - откъде виждате, че ще дойдат 2 хиляди души", попита Янкулски. Роячки от ГЕРБ пък заяви, че най-притеснителното е, че ако одобри заема, общината няма да може да кандидатства по европроекти, защото няма да е в конкурентна способност. Според него, ако бизнес планът не се реализира, това ще доведе до дотиране, ще промени планираните приходи и разходи, което пък ще наложи завишаване на данъците на гражданите.

Друг общински съветник от ГЕРБ - Кирил Илиев, заяви, че групата на ГЕРБ има уверение, че този проект ще се финансира в следващия програмен период с европейски средства. "Ако това се приеме, ние ще подадем жалба до областния управител и тези, които са вносителите, ще трябва да обосноват своето предложение със съответните мотиви какво налага извънредността, дали някой бърза да даде кредит, дали някой строител е поел ангажимент и иска да го изпълни. Засега не знаем, това са догадки", коментира той.

Относно притесненията за достигане на кредитната линия Стоянов обясни, че са неоснователни. "Ще пуснем обществена поръчка и всяка фирма може да кандидатства и цената може да слезе надолу. Призовавам да се упражнява контрол от всички в залата, приветствам всякакви сигнали", заяви той.

Аргументът "хората така искат"

В общи линии двучасовият дебат приключи, след като Исмет Узунов от ДПС заяви, че темата вече е дебатирана с месеци, правени са обсъждания и анкети и затова е добре да се премине към гласуване.

"Наговорили сте се, поели сте си ангажименти, раздавани са някакви неща на някои, половината съвет тук е обвързан. Много ми е интересно тези, които миналия път гласуваха против, каква е причината да си променят мнението за два месеца", попита Роячки.

"Почвам да се дразня много от тия спекулации, как ще заробим града, как децата ни и тъщите ни ще връщат този дълг. Вие да не би да искате градски съд преди демокрацията, че искате да разберете защо са се променили мненията? Мога да ви кажа: хората са им набили в главите, че бъркат и че трябва да се реализира проектът", каза д-р Владимир Таковски от Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО).

До края на заседанието последваха няколко почивки, остра размяна на реплики в залата, викане, искания дискусията да продължи.

"Може тия, дето сме против, да ни изгоните, да си го гласувате и да си правите каквото си искате, излишни сме. Измислена е добре стратегията: извънредно заседание, извънредна точка, изненадващо, без никакво обсъждане. Вероятно знаете и мислите какво ще се случи с обжалването, очаквате какво ще направи или няма да направи областният управител, вероятно сте готови дори като стигне в съда, знаете кой ще го гледа - ясна е цялата система. Просто е унизително това, което ни карате да правим", коментира Янчовски от ГЕРБ.

В крайна сметка с 24 гласа "за" и 12 "против", без "въздържали се", Благоевград отвори вратите за грандиозния за града бъдещ проект.