🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

СПА звезди и балнеонадежди над родопското село Баните

Нидерландски инвеститор и пловдивски агробизнесмен строят два хотела в смолянския малък курорт с минерална вода

Нидерландската инвестиция ще е на два етапа - до 1 година ще бъде завършен аквапаркът, а след това ще се премине към строителство на хотела
Нидерландската инвестиция ще е на два етапа - до 1 година ще бъде завършен аквапаркът, а след това ще се премине към строителство на хотела
Нидерландската инвестиция ще е на два етапа - до 1 година ще бъде завършен аквапаркът, а след това ще се премине към строителство на хотела
Нидерландската инвестиция ще е на два етапа - до 1 година ще бъде завършен аквапаркът, а след това ще се премине към строителство на хотела
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Започна строителството на хотел четири звезди с аквапарк и на петзвезден СПА и балнеохотел - съответно от нидерландски инвеститор и пловдивски агробизнесмен.
  • Общината помага с ремонти на пътищата и ВиК, туристически портал, културна програма и си сътрудничи с инвеститори за екопътеки.
  • Аквапаркът е планирано да бъде изграден до края на година, след което да започне строежът на база за настаняване, а балнеохотелът ще е готов след 3-4 години.

"Кои Бани" е въпрос, който Павлин Белчев като кмет на смолянската община Баните често чува. "Баните са само едни", винаги отговаря той и допълва, че "ако хората научат това, то имаме прогрес". Заблудата обикновено идва покрай други две познати близки населени места - село Баня до Банско и едноименното градче до Карлово.

Баните за незапознатите е малка община в Смолянска област, почти еднакво отдалечена от двата най-близки големи града - Смолян (на 60 км) и Кърджали (на 80 км). И кметът Павлин Белчев е убеден, че работи по две линии за популярността - чрез пътища регионът да стане по-достъпен и да са налични активности.

Появата на два нови проекта чертаят промяната и в инвеститорските нагласи. Само за няколко месеца в Баните започна изграждането на два комплекса - 4-звезден хотел с аквапарк към него и 5-звезден балнеохотел. Така непознатото планинско място може да привлече нови туристи, вярват двамата инвеститори.

Наследство от лечебна вода и красива природа

Баните е малка община в област Смолян, в която има 17 населени места и малко над 4.4 хил. души население.

Иначе съвсем обикновена, общината разполага с комбинация от лечебна вода и природа, забелязана преди повече от 40 години. Тогава е открит санаториумът, около който се развива цялата община. Той съществува и до днес като част от "Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс", собственост на Министерството на здравеопазването. Но остарялата базата далеч не може да покрие широкия диапазон от потребителски търсения.

"На общината ѝ липсва този тип по-висок клас услуги, които биха ни отворили като дестинация с повече възможности към този специфичен сегмент туристи", казва Павлин Белчев. Той е кмет на община Баните от март 2021 г., издигнат от ГЕРБ, като наследява поста от баща си - Милен Белчев, който в средата на втория мандат губи битката с коронавируса.

Ролята на общината е изключителна важна, защото създава предпоставки инвеститорите да погледнат към нея.

Павлин Белчев
Павлин Белчев

кмет на Баните

По думите на Павлин Белчев към момента общината разполага само с един 3-звезден и няколко други по-малки хотела, както и с къщи за гости, с което мястото не може да покрие очакванията на всички туристи. А интерес към селището не липсва, коментира той - както от частни лица за купуване на имоти, така и от туристи, особено през летния сезон (от края на юни до началото на септември), когато "почти няма свободни места за настаняване".

Общината работи и по популяризирането на дестинацията - чрез онлайн туристически портал и различни културни мероприятия, а и по рехабилитация на основните пътни и ВиК обекти. През 2022 г. е ремонтиран главният достъп до селото - 40-километрова отсечка Соколовци - Баните (с финансиране от 35 млн. лв. от пътната агенция и с изпълнител консорциум между "Грома холд" и "Роуг 1").

Нидерландецът и планът за Баните

Александър ван Стекеленбург идва в Баните за първи път преди 15 години покрай приятели, които живеят там. Оттогава до днес не пропуска повод да се върне - за Нова година или за местния събор на 6 май, както и за да си почива през лятото. Локални медии пишат, че той вече има временно жителство в Баните, а иначе живее в Хага и притежава оранжерии.

Преди няколко години (през дружеството си "А.В.М.К. Ван Стеекеленбюрх холдинг") той купува имот в селото. Теренът от около 3.8 дка, върху който е била някогашната водна пързалка (от края на 70-те години, една от първите в България), е обявен на търг от общината за 627 хил. лв. Тогава предишният кмет Милен Белчев коментира пред местни медии, че "не очаквахме, че някой ще плати тази сума", послужила впоследствие да покрие голяма част от общинските дългове.

"Купихме имота по една проста причина - никой друг не беше заинтересован. Ние бяхме единствените кандидати. Хората предпочитат да инвестират в големите градове, а ако никой не инвестира в такива места, те бавно ще умрат", обяснява Стекеленбург.

При покупката на имота има условие да се запази спортното предназначение, да се инвестира 1 млн. лева и да се отворят поне 5 работни места. Стекеленбург решава да направи повече, като за целта купува няколко съседни имота и общата площ с присъединените по-късно земи става 5.3 дка.

Добре запознат с мястото, той вижда потенциал в него заради минералната вода, мекия климат и природата, което по думите му го прави идеално за разнообразни мероприятия - от тренировъчни лагери през преходи до лечения. Така идва и идеята за хотел и аквапарк, като това ще е първият проект в сферата на туризма за него, а "идеята е да осигурим такова обслужване на гостите, какво аз и моите приятели искаме да получим, когато отсядаме някъде", коментира той.

"Намерението ни е да се фокусираме върху туристи от Западна Европа за СПА и планински туризъм, въпреки че и българските ще са добре дошли при нас", обяснява Стекеленбург. Наскоро той се сдобива и с няколко други терени в близост, върху които планира да създаде holiday park. Покупката е вече през българското дружество "А-инвест Баните", собственост на Стекеленбург, а земята е малко над 12 дка.

Първата копка на водния обект вече е направена в края на януари, а плановете на инвеститора са той да бъде готов в рамките на година. След това ще се премине към изграждането на хотела, който ще е със 72 стаи. За целта ще се използват услугите на местна строителна фирма - "Инджовстрой", обяснява кметът. Стекеленбург коментира, че ще използва изцяло лично средства, но не уточни каква ще е нужната сума за изграждането на обекта.

Пет звезди от любов към родното място

Само няколко месеца по-късно се случва и втора първа копка в Баните. На 6 май (празника на общината) е поставено началото на изграждането на 5-звезден хотелски комплекс. Инвестицията е на Евгени Хаджиев, който е собственик на хотел и ресторант "Цариград" в Първомай, но основната му дейност е свързана с обработка на 20 хил. дка земеделски земи в област Пловдив.

Хаджиев е родом от Родопите. През април 2021 г. чрез дружеството си "Голден инвестмънт" купува два съседни терена (общо 2.3 дка) в Баните за 905 хил. лв., на които дотогава се разполагат няколко стари сгради.

Благодарение на детските си спомени знае какво да прави - балнеохотел. "От малък знам за лечебните свойства на самата вода и че тя е от най-добрите в България за опорно-двигателната система. Знам, че нашите баби и дядовци са ходили да се лекуват там, когато са имали проблем", обяснява той и допълва, че хотелът ще разполага освен с голяма СПА зона и басейни (вътрешен и външен) и с медицински персонал, който ще назначава съответните процедури.

"Много мои колеги предпочитат да инвестират в разработен и популярен курорт. При мен е обратното - по-добре първи да инвестирам, като се надявам, че в бъдеще това ще доведе още инвеститори и ще го разработим в цялост", обяснява Хаджиев. "Хора, които веднъж са се докоснали до водата, няма как да не се върнат. Липсва луксозен хотел за платежоспособните туристи. Няма условия за този тип клиенти", допълва той. По думите му инвестиции се правят не само в хотела, а цялостно в района, като съвместно с администрацията, се облагородяват паркове и екопътеки.

Притеснения дали и как ще запълни всички около 100 работни места, които се очаква да бъдат открити - няма. "Мисля, че ще е лесно, защото преди 10-15 години почти всички от този район завършиха за рехабилитатори. Вярно е, че в момента голяма част от тях са извън България или на различни места в страната, но вярвам, че с тази инвестиция ще се завърнат в родния край. Никому не е приятно да е далеч от роднини и близки и както се казва, камъкът си тежи на мястото си", смята Хаджиев.

Цялата инвестиция е около 9-10 млн. лв. (собствени средства), като самият той си поставя срок от три до четири години за завършването на обекта.

И Стекеленбург, и Хаджиев смятат, че реализирането на двата проекта едновременно и предлагането на повече от една опция за по-висок клас услуги ще създаде здравословна конкуренция в Баните, ще даде възможност за избор на туристите и ще направи мястото атрактивно за работа. "Заедно ще бъдем по-силни", казва Стекеленбург, който се надява в бъдеще всички бизнеси от региона да се кооперират успешно и първите два проекта да са катализатор на още подобни.

Все още няма коментари
Нов коментар