Да не пропуснем промяната, докато я чакаме

Амбициите за въглеродна неутралност вече трансформират всички сектори на световната икономика

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Световната икономика вече се променя заради климатичните промени и декарбонизацията. След първоначалния шок от инвазията на Русия в Украйна инвестициите в нисковъглеродни технологии, ВЕИ и транспорт се увеличават значително. Цените на всички елементи за зеления преход се понижават бързо и допълнително стимулират проектите. Нови региони като Африка, изглежда, ще играят все по-ключова роля в енергийната трансформация благодарение на мащабни проекти за зелена енергия и подводни далекопроводи към Европа. Зеленият водород е все по-близо до индустрията, тъй като става по-евтин и достъпен навсякъде. Големите корпорации от нефтения и газовия сектор вече открито насочват инвестициите си към проекти за декарбонизация и очакват трилиони долари приходи от тази сфера. А множество други бизнеси започват да прилагат ESG стратегиите си за постигане на въглеродна неутралност. Дори в авиацията тестват ново биологично гориво или електрически самолети за къси разстояния.

Успешно се тестват и нови системи за съхранение на енергия, включително гравитационни такива. Редица стартъпи и големи инвеститорите работят по технологиите за улавяне, използване или съхранение на въглероден диоксид. Други развиват проекти за производство на зелена стомана, а трети търсят начин да използват отпадъците от дейността си като суровини.

Променят се дори храните - заради промените в климата определени култури стават по-трудни за отглеждане и се заменят с други. Търсят се нови източници на храна като протеин от насекоми.

На този фон ЕС продължава да променя законодателството си и да залага още по-високи цели за намаляване на въглеродните емисии, като заедно с това разширява и търговията с квоти CO2 към нови индустрии и сектори, включително налагайки въглеродно мито за вносните стоки.

Именно тези процеси разглеждаме в новия Net Zero Business report на "Капитал" и насочваме поглед към това как ще продължи преходът към въглеродната неутралност и независимостта от изкопаеми горива.